SAS-streik:

SAS fortviler: - Risikerer selskapets framtid

900 piloter går ut i streik etter at meklingen mellom SAS og pilotene ikke førte fram. Det kan være knusende for selskapets framtid, advarer toppsjef Anko van der Werff.

Det kan bli streik blant SAS-pilotene dersom partene ikke blir enige på overtid av overtiden. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STOCKHOLM/OSLO (Børsen): Det er brudd i forhandlingene mellom SAS og selskapets piloter. Det bekrefter partene etter at meklingsfristen gikk ut klokken 12 mandag.

Nyheten betyr at 900 SAS-piloter i Norge, Sverige og Danmark går ut i streik innen 24 timer.

Administrerende direktør i SAS, Anko van der Werff, tordnet til pressen og var tydelig opprørt da han kom ut etter meklingsinnspurten mandag.

- Dette er utrolig dårlige nyheter for passasjerene våre. Vi er knust. Dette var sommeren hvor alle gledet seg til å reise igjen, sier toppsjefen, som legger mye av skylden på SAS-pilotene:

RASENDE: Administrerende direktør i SAS, Anko van der Werff, var rasende da han uttalte seg til pressen mandag. Foto: Chris Anderson / TT / NTB
RASENDE: Administrerende direktør i SAS, Anko van der Werff, var rasende da han uttalte seg til pressen mandag. Foto: Chris Anderson / TT / NTB Vis mer

- Det er skamfullt at dette er måten pilotene velger å gi tilbake til alle generøse og tålmodige skattebetalere der ute, fortsetter han.

Martin Lindgren, leder av Svensk Pilotförening, slår like hardt tilbake mot selskapet_

- Uansett hva vi har gjort så har vi ikke kommet i mål. Det skylder vi på SAS for. SAS vil ikke komme til enighet, SAS ville ha en streik, hevder han.

- Vi har ikke møttes på flere punkter. Nå blir det streik, vi beklager virkelig til våre passasjerer, og håper at vi kan komme tilbake til forhandlingsbordet, sier han.

Økonomisk krise

SAS-ledelsen har selv tidligere advart om at en streik vil kunne få dramatiske konsekvenser for hele selskapet og at «tusener av arbeidsplasser på bakken og i lufta» vil bli satt i fare.

Nå sier ledelsen i selskapet rett ut at streiken setter selskapets framtid i fare:

«En streik på dette tidspunktet er knusende for SAS og risikerer selskapets framtid, sammen med jobbene til tusenvis av kolleger. Beslutningen om å gå til streik nå viser en hensynsløs oppførsel fra pilotenes fagforeninger og en sjokkerende dårlig forståelse for den kritiske situasjonen SAS står i», sier van der Werff i en børsmelding.

På spørsmål fra Børsen om selskapet kan gå konkurs, sier van der Werff følgende:

- Hvordan skal vi få investorene inn i selskapet hvis vi fortsetter slik? Vår dør er åpen, vi håper selvsagt å komme frem til den riktige utgangen på dette, men ja, pilotene har bestemt seg for å gå til streik, sier van der Werff.

Selskapet skriver selv at «streiken har en negativ innvirkning på likviditeten og den finansielle situasjonen i selskapet, og hvis det blir langvarig, kan en slik påvirkning bli vesentlig.»

SAS uttaler at omtrent 50 prosent av samtlige planlagte SAS-flyvninger vil påvirkes og at rundt 30 000 passasjerer rammes hver dag. Flyreisene som er drevet av SAS Link, SAS Connect og SAS' eksterne partnere påvirkes ikke av streiken.

Analytikere anslår at SAS kan tape opp mot 100 millioner kroner daglig som følge av at flere hundre flyvninger vil bli kansellert. Det kan får katastrofale følger for SAS, som står midt i en dyp økonomisk krise etter ni kvartaler på rad med solide underskudd.

- Kan koste selskapet alt

Flyekspert og økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole, Frode Steen, var i forkant overbevist om at partene skulle unngå streik.

- Jeg er bekymret for at en streik kan bli veldig dyrt for SAS. Det kan i verste fall koste selskapet alt, sa Steen til Børsen før beslutningen var klar.

Når streiken nå er et faktum er han rystet:

- De har brukt fire runder på utsettelser, så dette virker lite imponerende, sier han til Børsen.

Han beskriver utfallet av meklingen som «en veldig dårlig løsning».

- Det er dyrt, og hvem vil finansiere et selskap som ikke har intern kontroll?

- Det er ikke gode nyheter, og fryktelig vondt for alle som er på ferie eller på vei hjem fra ferie, fortsetter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer