SAS med nedslående tall

Passasjertallet faller kraftig for SAS under koronautbruddet. En avtale med regjeringen sikrer likevel noen innenriksruter i Norge.

PÅ BAKKEN: Mange SAS-fly er parkert i disse dager.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
PÅ BAKKEN: Mange SAS-fly er parkert i disse dager. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- For en drøy måned siden begynte vi for alvor å bli påvirket av koronakrisen, og vi befinner oss nå i en situasjon som vi aldri tidligere har opplevd, sier administrerende direktør Rickard Gustafson i SAS i en pressemelding.

Som følge av pandemien og reisebegrensningene mange land har innført, har SAS redusert kapasiteten med over 45 prosent sammenlignet med i fjor. De opplyser samtidig at nesten 11 000 ansatte i skrivende stund er permittert i Skandinavia.

Pandemien har også bidratt til et stort fall i passasjertallet.

I mars reiste 995 000 passasjerer med SAS. Det er en nedgang på 59,6 prosent fra samme måned i fjor.

Samtidig var flyene under halvfulle, med en fyllingsgrad på 48,6 prosent.

Den regulære passasjertrafikken, som måles i passasjerkilometer, gikk også ned, med 61,9 prosent, sammenlignet med mars i fjor.

I april vil nesten samtlige fly innstilles, unntatt noen få innenrikslinjer i Norge og Sverige.

- For første gang i historien tilbyr vi ingen regulære internasjonale flygninger. Fra mandag av flyr vi bare til et begrenset antall destinasjoner innenriks i Norge og Sverige. I Norge flyr vi til flere destinasjoner enn i Sverige, takket være en avtale med den norske regjeringen, sier Gustafson.

Brutale Norwegian-tall

I likhet med SAS har også flyselskapet Norwegian blitt brutalt rammet av coronapandemien.

Mandag la selskapet fram sine trafikktall, som var like brutale.

STRÅLENDE: Konsernsjefen sier til Børsen at Norwegian lå an til et strålende år, før coronakrisen rammet brutalt. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Totalt 1 153 283 passasjerer reiste med Norwegian i mars, en nedgang på 61 prosent sammenlignet med mars i fjor.

Kapasiteten ble redusert med 53 prosent sammenlignet med mars i fjor, og den totale trafikken gikk ned 60 prosent.

- Den ekstremt raske utviklingen av covid-19-pandemien påvirket Norwegians trafikktall i betydelig grad denne måneden. Som følge av globale reiserestriksjoner og et stort fall i etterspørselen, måtte Norwegian løpende kansellere flygninger i mars, sier konsernsjef Jacob Schram i en pressemelding.

10. mars ble om lag 15 prosent av den planlagte kapasiteten redusert. 16. mars ble kapasiteten redusert med opptil 85 prosent, og fra og med 25. mars ble de fleste avgangene kansellert.

I tillegg forventer Norwegian totale tap på rundt 1,1 milliarder kroner på såkalte hedge-kontrakter, ifølge Dagens Næringsliv.

Mange flyselskap skjermer seg mot svingninger i oljeprisen ved å hedge seg, som vil si å kjøpe en andel drivstoff med levering fram i tid med fast kontraktpris. Alternativet er å kjøpe drivstoff til spotpris, der man betaler den prisen markedet setter fra dag til dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer