SAS-streiken

SAS-mysteriet: - Uforståelig

Mandag steg SAS-aksjen til værs på Oslo Børs. - Det henger ikke sammen, sier NHH-professor.

AKSJEN STIGER: Mandag endte SAS-aksjen på en oppgang på omkring 11 prosent. Foto: Annika Byrde / NTB
AKSJEN STIGER: Mandag endte SAS-aksjen på en oppgang på omkring 11 prosent. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Streiken mellom SAS og selskapets piloter har mandag vart i 15 dager, og intense forhandlinger pågår fortsatt mellom partene i Stockholm.

Samtidig steg SAS-aksjen voldsomt på Oslo Børs mandag morgen. På det meste steg den med 15 prosent, og endte på en oppgang på omkring 11 prosent.

- Forstår det ikke

NHH-professor Frode Steen betegner oppgangen som et mysterium.

- For meg er det uforståelig at dette skjer. Det summer ikke opp til noe, det henger ikke sammen. Jeg forstår det bare ikke, sier han til Børsen, og legger til:

- Det det dreier seg om helt konkret er følgende: hvis chapter 11-prosessen skal lykkes, så må de som eier aksjer i dag bli utvannet. Planen er at kreditorer skal omgjøre lån til eierandeler. Det betyr at du vil eie mindre enn det du gjorde da du kjøpte aksjer.

Det var i starten av juli at SAS og noen av selskapets datterselskaper søkte om konkursbeskyttelse i USA. Det betegnes som chapter 11, som kort fortalt er en juridisk prosess for finansiell restrukturering under tilsyn av en føderal amerikansk domstol.

Det innbærer at selskapets kreditorer ikke kan begjære selskapet konkurs.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.