SAS-streiken

SAS-mysteriet: - Uforståelig

Mandag steg SAS-aksjen til værs på Oslo Børs. - Det henger ikke sammen, sier NHH-professor.

AKSJEN STIGER: Mandag endte SAS-aksjen på en oppgang på omkring 11 prosent. Foto: Annika Byrde / NTB
AKSJEN STIGER: Mandag endte SAS-aksjen på en oppgang på omkring 11 prosent. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Streiken mellom SAS og selskapets piloter har mandag vart i 15 dager, og intense forhandlinger pågår fortsatt mellom partene i Stockholm.

Samtidig steg SAS-aksjen voldsomt på Oslo Børs mandag morgen. På det meste steg den med 15 prosent, og endte på en oppgang på omkring 11 prosent.

- Forstår det ikke

NHH-professor Frode Steen betegner oppgangen som et mysterium.

- For meg er det uforståelig at dette skjer. Det summer ikke opp til noe, det henger ikke sammen. Jeg forstår det bare ikke, sier han til Børsen, og legger til:

VEIS ENDE: Mandag 18. juli fortsetter forhandlingene i SAS-streiken. SAS' forhandlingsleder Marianne Hernæs håper at meklingen snart er ved veis ende. Video: Dagbladet TV / Ivan Larsson. Vis mer

- Det det dreier seg om helt konkret er følgende: hvis chapter 11-prosessen skal lykkes, så må de som eier aksjer i dag bli utvannet. Planen er at kreditorer skal omgjøre lån til eierandeler. Det betyr at du vil eie mindre enn det du gjorde da du kjøpte aksjer.

Det var i starten av juli at SAS og noen av selskapets datterselskaper søkte om konkursbeskyttelse i USA. Det betegnes som chapter 11, som kort fortalt er en juridisk prosess for finansiell restrukturering under tilsyn av en føderal amerikansk domstol.

Det innbærer at selskapets kreditorer ikke kan begjære selskapet konkurs.

FORUNDRET: NHH-professor Frode Steen. Foto: NHH
FORUNDRET: NHH-professor Frode Steen. Foto: NHH Vis mer

- Det er rart at man har så kort minne, for dette skjedde med Norwegian også. Det var en helt lignende prosess, og verdiene ble mindre etterpå. Det vil skje med SAS også, sier Steen.

- En folkeaksje

På spørsmål om hvorfor det likevel skjer, svarer han følgende:

- Det må da skyldes optimisme på vegne av SAS, og det er flott. Men det gjør ikke aksjene mer verdt, så vidt jeg kan forstå. Da må det være noen skjulte verdier i dette selskapet som jeg ikke har sett, sier han, og legger til:

- Man kan spørre seg om det er noen som driver med kortsiktig kjøp og salg her, at de spekulerer på å tjene penger underveis i prosessen.

Steen tror likevel at noe av grunnen er at mange liker å smykke seg med å eie aksjer i et flyselskap.

- Folk liker å eie flyselskap. Det er en folkeaksje, det er kult. Det er noe med flyselskaper, det er fascinerende, men det gjør det ikke mer lønnsomt, sier han.

- Tror du at streiken blir avsluttet innen kort tid?

- Det har vært veldig sterke signaler på at det enten blir en løsning, eller ingen løsning i det hele tatt. Om det blir i løpet av kvelden eller i natt eller i morgen, vil tiden vise. Men det kan virke som om de ikke går fra hverandre for å sove denne gangen her, sier han.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer