SAS-pilotene advarer: - Holder ikke mål

For å ta unna trafikktoppen i sommer, har SAS hyret inn et utenlandsk flyselskap. Nå frykter pilotene nok en trøblete sommer.

UROLIG: Etter en lang og krevende vinter, står en usedvanlig viktig sommersesong på trappene for kriserammede SAS. Nå er imidlertid pilotene bekymret for at selskapet er dårlig forberedt. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB
UROLIG: Etter en lang og krevende vinter, står en usedvanlig viktig sommersesong på trappene for kriserammede SAS. Nå er imidlertid pilotene bekymret for at selskapet er dårlig forberedt. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

- I ei tid der vi trenger å vise oss fra vår beste side, er jeg redd vi ikke får til det i sommer. Ledelsen har gjort et langsiktig arbeid over tid som ikke holder mål, sier leder for SAS Norge Flygerforening, Jan Levi Skogvang, til Børsen.

Etter fjorårets skrekksommer og en økonomisk situasjon som fortsatt er alvorlig, er årets sommersesong kanskje viktigere enn noensinne for SAS.

På samme tid skraper «hele» den europeiske luftfarten etter smuler hva gjelder arbeidskraft. SAS er intet unntak og har måttet ta krisegrep for å få dekket planlagte ruter i sommer.

- Mangler ansatte

For å få unna trafikktoppen har SAS leid inn et flyselskap fra utlandet, som gjentatte ganger har fått kritikk. Selskapets egne piloter reagerer kraftig på valget.

- Vi er kjent med at SAS har lite kapasitet inn mot sommeren, noe som skyldes at de ikke lyktes i å få inn tilstrekkelig med fly og besetning. Det er mangel på både piloter og kabinansatte, sier pilot og leder av norske SAS-flygeres forening, Roger Klokset, til Børsen.

For å hindre en gjentakelse av fjorårets sommerkaos, har flykjempen helt konkret leid inn åtte fly fra det latviske flyselskapet Smart Lynx Airlines sitt datterselskap i Estland.

- BLANDEDE FØLELSER: Leder i norsk SAS-flygers forening Roger Klokset sitter igjen med blandede etter at partene kom til enighet til SAS-streiken. Reporter: Frode Andresen. Video: Marthe Tveter Gjønnes Vis mer

- Bekymret

Flyene vil være bemannet med 240 piloter og kabinansatte fra det baltiske selskapet, og skal i hovedsak operere ruter fra Sverige til feriedestinasjoner i utlandet. Det skriver Expressen.

Overfor Børsen opplyser SAS at Smart Lynx også vil operere enkelte ruter fra Sverige til Norge.

- Vi ser på det som en bekymring at SAS leier inn denne typen selskap for å fly SAS-kunder. Og vi er framfor alt bekymret for at vi igjen går en sommer i møte hvor vi ikke kan fly SAS-passasjerer med SAS-fly og egen stab, sier Wilhelm Tersmeden, leder for SAS-avdelingen i Svensk Pilotförening, til avisa.

Klokset istemmer:

- Ett av selskapene SAS har bestemt seg for å leie inn, er Smart Lynx. Det har vi advart SAS mot, sier Klokset, som presiserer at grepet ikke bryter med rammene i tariffavtalen, men likevel er kritikkverdig i hans øyne fordi:

JUMBOPLASS: European Cockpit Association gjennomførte en undersøkelse av 137 europeiske flyselskaper - for å identifisere de beste og dårligste selskapene å jobbe for. Smart Lynx trakk det korteste strået. Foto: Skjermdump
JUMBOPLASS: European Cockpit Association gjennomførte en undersøkelse av 137 europeiske flyselskaper - for å identifisere de beste og dårligste selskapene å jobbe for. Smart Lynx trakk det korteste strået. Foto: Skjermdump Vis mer

European Cockpit Association har gjennomført en undersøkelse som tar for seg arbeidsforholdene blant piloter i alle europeiske flyselskaper. Her ble Smart Lynx vurdert som verst i klassen av pilotene selv for knappe to år siden.

Nylig avsluttet også det tyske flyselskapet Condor sitt samarbeid med Smart Lynx. Årsaken skal, ifølge bransjenettsteder som danske Check-In og tyske FVW, være gjentatte klager og kritikk fra passasjerer på kundeservice.

- Vi forstår at SAS har en utfordring med å avvikle trafikk i sommer og eventuelt må kansellere ruter dersom de ikke leier inn eksternt mannskap. Men vi står fast: Dette er et selskap som nylig fikk bunnplassering i en ECA-undersøkelse. Smart Lynx ble stemplet som «Social junk».

- Dermed mener vi også at det ville være klokt av SAS å unngå bruken, sier Klokset.

  • SAS forsvarer innleie av Smart Lynx som leverandør, og slår tilbake mot kritikken. Les selskapets svar lenger ned.

- Pulverisert

- Opplever du at SAS-ledelsen tar bekymringene på alvor?

- Jeg oppfatter at de er lydhøre, og har sagt at de vil sikre at ting skjer under ordnede forhold med tanke på innleie. Min oppfatning er også at SAS ikke har andre alternativer. Det er mange selskaper i Europa som mangler kapasitet nå.

Kommunikasjonssjef i Smart Lynx, Agija Kola-Kanca, avviser at selskapet bryter med lover og regler for arbeidsrett.

- Vi er kjent med at pilotforeningen i SAS har luftet sine bekymringer knyttet til Smart Lynx. Vi ønsker å presisere at Smart Lynx tar sitt ansvar overfor sine ansatte og overholdelse av arbeidslover svært alvorlig.

Erkjenner «upopulære» grep

Hun forklarer at selskapet «har oppfylt alle kravene satt av SAS» i den gjensidige avtalen, som også tar for seg arbeidsrettigheter.

- Når det gjelder undersøkelsen fra ECA, vil vi framheve at den ble gjennomført i 2021, som var et svært utfordrende år for luftfartsindustrien. Vi erkjenner at det ble tatt noen vanskelige og upopulære beslutninger som påvirket omdømmet til flyselskapet.

Jan Levi Skogvang forteller at han deler bekymringene til Klokset og Tersmeden. Han viser også til at SAS fremdeles står i kraftig motvind med en såkalt chapter 11-prosess i USA, som innebærer konkursbeskyttelse.

- Jeg er bekymret for sommeren. Vi står i en så fragmentert og oppdelt situasjon akkurat nå, der det er så mye man ikke har oversikt over. Ansvaret er veldig pulverisert, sier Skogvang.

- God partner

I en e-post skriver pressesjef i SAS, Tonje Sund, at selskapet «ikke uten videre er enige i den kritikken» som framkommer.

- Smart Lynx er allerede leverandør for flere kjente, etablerte flyselskaper i Europa, blant andre TUI, og vår vurdering er at de vil være en god, midlertidig samarbeidspartner også for SAS.

- Falt valget på Smart Lynx av økonomiske årsaker, eller hadde dere ingen andre alternativer? Hvorfor har man i så fall ikke klart å planlegge bedre?

- Vi leier inn Smart Lynx som leverandør i en overgangsperiode, da våre eksisterende partnere ikke hadde kapasitet eller riktig flytype til å levere på disse behovene i sommersesongen.

STREIK: Reiselivsjournalist Odd Roar Lange mener både ledelsen og pilotene må ta ansvar for SAS-streiken. Vis mer

- Deler ikke bildet

Om hvordan SAS stiller seg til det brutte samarbeidet mellom Smart Lynx og Condor, svarer Sund:

- Det er noe vi kjenner til. Smart Lynx opererte for Condor i seks måneder da de valgte å utvide samarbeidet, noe som ikke indikerer misnøye med Smart Lynx. Konkret hva som gjorde at samarbeidet så ikke fortsatte, må Condor selv få kommentere.

Sund skriver at Smart Lynx oppfyller «alle kravene som stilles til flyselskaper i Europa». SAS er dermed trygge på beslutningen om å benytte seg av selskapets tjenester.

- Vi deler ikke bildet fra European Cockpit Association (ECA)-undersøkelsen. Det er også viktig å ha med seg at denne undersøkelsen ble gjort i 2021, på et tidspunkt da hele flybransjen sto i sin dypeste krise noensinne. Vi føler oss sikre på at de vil levere et produkt som tar passasjerene våre dit de vil, når de vil og på en trygg måte som de kan være fornøyd med.

Krevende situasjon

Sund presiserer for øvrig at det er «normal praksis å bruke partnere til å hjelpe til i høysesongene i en bransje med store sesongsvingninger».

- (...) I tillegg har vi et ekstraordinært behov nå når vi er på vei opp i luften igjen etter pandemien, og vi løser det ved å leie inn flere eksterne leverandører i en overgangsperiode mens vi trener og rekrutterer flere crew til SAS.

SAS håper å forlate konkursdomstolen i New York i høst en gang, ifølge NTB. I mellomtida fosser pengene ut. Siden november og fram til mars har flykjempen tapt fire milliarder kroner alene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer