SAS søker beskyttelse: - Pilotene blir lurt

Pilotforeningene mener SAS-ledelsen bevisst har presset fram en streik til egen fordel. - Absolutt ikke sant, svarer konsernsjef i SAS, Anko van der Werff.

RASER: Lederen for det norske pilotforbundet i SAS Roger Klokset. Foto: Chris Anderson
RASER: Lederen for det norske pilotforbundet i SAS Roger Klokset. Foto: Chris Anderson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STOCKHOLM/OSLO (Dagbladet): SAS og enkelte av datterselskapene søkte tirsdag morgen om konkursbeskyttelse i USA.

Opplysningene om konkursbeskyttelse går fram av en pressemelding.

- SAS innleder en domstolsprosess i USA gjennom å søke om en Chapter 11-prosess, for å gjennomføre viktige deler av SAS Forward-planen, skriver selskapet i pressemeldingen.

KONSERNSJEFEN I HARNISK: Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs om pilotstreiken i SAS. Video: Dagbladet TV Vis mer

«Chapter 11» omhandler et foretaks rett til å søke konkursbeskyttelse for å kunne restrukturere selskapet i et forsøk på å unngå konkurs.

- Dette handler ikke om å gå konkurs, det handler om en finansiell restrukturering av selskapet, sa konsernsjef i SAS, Anko van der Werff, til pressen tirsdag.

- Blir lurt

SAS-pilotene som mandag gikk ut i streik, reagerer sterkt på nyheten om at flyselskapet søker konkursbeskyttelse i USA. De mener de blir brukt som en brekkstang.

- SAS bruker pilotene som brekkstang inn i en konkursbeskyttelse.

Det skriver pilotforeningen i en pressemelding tirsdag.

ANKLAGES: SAS-president Anko van der Werff benekter at de har satt pilotene ut i streik for egen vinning. Foto: Chris Anderson
ANKLAGES: SAS-president Anko van der Werff benekter at de har satt pilotene ut i streik for egen vinning. Foto: Chris Anderson Vis mer

- SAS-ledelsen har trenert og strukket forhandlinger og mekling helt fra november i fjor og til dagen før søknaden, uten noensinne å ha intensjon om å ville inngå en avtale med SAS-pilotene, sier Roger Klokset, leder for SAS-pilotene.

- Nå forstår vi bedre hvorfor målet med en løsning hele tiden flyttet seg, og hvorfor det var umulig å inngå en avtale, legger han til.

SAS-president Anko van der Werff svarer på anklagene i en pressekonferanse tirsdag morgen.

PRESSEKONFERANSE: SAS-president Anko van der Werff og styreleder i SAS Carsten Dilling. Foto: Lars Schröder / NTB
PRESSEKONFERANSE: SAS-president Anko van der Werff og styreleder i SAS Carsten Dilling. Foto: Lars Schröder / NTB Vis mer

- Pilotforeningenes første reaksjon er at selskapet bruker dem, og at streiken dermed er en beleilig måte for dere å starte prosessen med kapittel 11, vil du kommentere disse anklagene, spør Børsen.

- Det er absolutt ikke sant. Vi har vært veldig åpne og transparente hele veien, svarer Werff.

- Skylder på pilotene

- Dette har SAS planlagt over lang tid, det er ikke noe som kommer som et resultat av konflikten.

Det sier lederen i SAS Norges flygelederforening i Parat, Jan Levi Skogvang, til Børsen etter det ble klart at SAS søker om konkursbeskyttelse.

KRITISK: Leder Jan Levi Skogvang i SAS Norges flygelederforening i Parat. Foto: Ole Berg Rusten.
KRITISK: Leder Jan Levi Skogvang i SAS Norges flygelederforening i Parat. Foto: Ole Berg Rusten. Vis mer

- SAS har brukt et halvt år på å prate og prate og prate. I tillegg har de vært nesten fraværende den ene uka i meklingen. Dette er helt klart bevisst fra SAS sin side for å trenere tiden, sier Skogvang.

- Hvorfor tror du SAS har gjort dette?

- Det må være helt andre agendaer bak som de ikke vil si noe om. Det er SAS som har villet denne streiken, selv om Anko skriker og bærer seg så er dette for å kunne skylde på oss piloter. Jeg tror denne konflikten ville kommet uansett fordi den er en del av en eller annen plan og det ligger mer bak.

Hundrevis kanselleres

Mellom 250 og 300 SAS-flyginger kan ende opp med å bli kansellert hver dag, så lenge streiken pågår.

Det sier pressesjef Tonje Sund i SAS.

- Passasjerene som blir berørt vil få beskjed av oss, sier hun til Dagbladet tirsdag morgen.

- Får de beskjed i god tid før avreise?

- Det vil skje litt fortløpende, men sjekk appen eller nettsida for å se hva som gjelder for din flight. Det er fortsatt flyginger som går, sier Sund.

Ifølge VG sin oversikt er 177 SAS-flyvnigner til eller fra Norge kansellert i dag. Tallet vil kunne bli høyere i løpet av dagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer