- SAS sparker 560 piloter

Skal dreie seg om piloter i Norge, Sverige og Danmark, ifølge SVT.

SAS: 560 SAS-piloter mister jobben i kjølvannet av coronakrisa, melder SVT. Foto: REUTERS/Paul Hanna/File Photo
SAS: 560 SAS-piloter mister jobben i kjølvannet av coronakrisa, melder SVT. Foto: REUTERS/Paul Hanna/File Photo Vis mer
Publisert

Ifølge den svenske TV-kanalen velger flyselskapet SAS å si opp 560 av sine piloter i Sverige, Norge og Danmark.

- Vi er ikke imponert over hvordan SAS har håndtert prosessen, sier Martin Lindgren i Svensk pilotforening til SVT.

Mot slutten av april varslet SAS at de ville kutte inntil 5000 ansatte som følge av coronapandemien. Ifølge en børsmelding handlet dette om 1900 fulltidsansatte i Sverige, 1300 i Norge og 1700 i Danmark.

- Covid-19 har tvunget SAS til å ta stilling til en helt ny virkelighet som kommer til å gi følger ikke bare i de nærmeste månedene, men i de neste årene, sa konsernsjef Rickard Gustafson den gang.

Nå velger altså SAS å si opp 560 av de varslede pilotene, skriver SVT.

- Vi kan ikke se at SAS har vist at man skal redusere driften så mye at det rettferdiggjør at så mange piloter blir oppsagt, sier Lindgren.

Flyselskapet har ikke kommentert saken overfor SVT.

Øker kapasiteten

Flybransjen har, som mange andre bransjer, lidd under coronakrisa. Fallet i flytrafikken har gått hardt ut over SAS' økonomi.

Sakte, men sikkert, åpnes Europa nå opp igjen. I forrige uke kom nyheten om at SAS øker kapasiteten med ti fly i juli. Da bekreftet flyselskapet at de vil fly til flere feriedestinasjoner i Spania, samt til Frankrike, Hellas og Kroatia fra Gardermoen i juli.

Forrige helg åpnet Spania grensene for turister igjen. På spørsmål fra Dagbladet om interessen for Spania-turene var stor, svarte pressesjefen i SAS, John Eckhoff:

- Nå er det sånn at vi har satt opp ruter i juni og juli fordi vi merker økt etterspørsel etter reiser. Det er viktig å minne om at antallet reisende nå er på et minimalt nivå sammenliknet med en vanlig sommer. Vi går vanligvis inn i de travleste ukene for flyselskapene, sa Eckhoff.

Han fortalte også at de flyr på 30 prosent kapasitet i forhold til en vanlig sommer.

SKUFFENDE: TV-fotograf Truls Ørmen Elingsen fikk seg litt av et sjokk, da han var på jobbrelatert reise med SAS i april. Reporter: Christian Wehus. Video: Truls Ørmen Elingsen Vis mer

Europa «åpnes»

Torsdag opplyste regjeringen at innreiserestriksjonene for innbyggere i EØS- og Schengen-området heves. Det betyr at det fra 15. juli kan bli mulig for nordmenn å reise til Europa, og slippe karantene ved hjemkomst om smittesituasjonen i landene oppfyller kravene.

Folkehelseinstituttet skal innen 10. juli utarbeide en liste over land som fortsatt vil være rammet av reiserestriksjoner, basert på smittesituasjonen.

- Selv om Utenriksdepartementet fra 15. juli gjør unntak fra reiserådet for de landene Folkehelseinstituttet anbefaler, er det ikke en oppfordring til å reise. De som planlegger en reise må sette seg godt inn i restriksjoner og smittevernregler for det landet man planlegger å reise til, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer