SAS stanser mesteparten av virksomheten

Flyselskapet SAS stanser mesteparten av virksomheten, og permitterer opptil 10 000 medarbeidere, noe som utgjør 90 prosent av arbeidsstyrken, bekrefter toppsjefen.

PRESSEKONFERANSE: Konsernsjef Rickard Gustafson sier at selskapet nå befinner seg i en krise. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi opplever nå en krise – en krise som går fra land til land, og påvirker industri etter industri, sier konsernsjef i SAS, Rickard Gustafson, på en pressekonferanse søndag ettermiddag.

Den pågående viruspandemien har rammet en rekke flyselskapet hardt. Stengte grenser og reiserestriksjoner har resultert i lav etterspørsel.

- For SAS’ del innebærer denne nye virkeligheten at vi må tilpasse oss. Fra og med i morgen, mandag, vil ta pause i store deler av bedriften, og vi blir tvunget til å redusere avgangene kraftig, sier Gustafson.

Permitterer opptil 10 000 medarbeidere

SAS bekreftet til Dagbladet lørdag at de har sendt ut permitteringsvarsel til omkring 100 av sine piloter og omtrent like mange kabinansatte. Opptil 10 000 medarbeidere blir nå permittert, noe som utgjør 90 prosent av arbeidsstyrken, opplyser Gustafson på pressekonferansen.

- Et flyselskap som ikke har billettinntekter, kan ikke vare lenge. Men vi har god likviditet, og vil klare oss en stund, sier han og fortsetter:

- Men det er vanskelig å si hvor lenge.

Kan ikke love refusjon

En rekke land har stengt sine grenser for å verne sine borgere mot coronaviruset, blant dem Norge og Danmark.

- Myndigheters grep for å verne sine borgere har resulterer i lav etterspørselen etter flybilletter, noe som nå mer eller mindre har forsvunnet. SAS kommer til å innstille flyginger og prioritere strekninger der det finnes etterspørsel, sier Gustafson.

På spørsmål fra pressen om flyselskapet kan garantere reisene som allerede har bestilt billetter via flyselskapet refusjon, svarer konsernsjefen at han ikke kan garantere dette på nåværende tidspunkt.

Reisende som rammes av beslutningene, bes om å kontakte selskapet.

Norwegian også hardt rammet

Til tross for at store deler av arbeidsstyrken nå blir permittert, opplyser konsernsjefen at det ikke er ønskelig å si opp ansatte.

- Vi skal tilbake på vingene så fort som mulig, sier Gustafson.

Også Norwegian er hardt rammet av coronasituasjonen. Fredag informerte konsernsjef Jacob Schram at selskapet blir nødt til å permittere 5000 ansatte, noe som tilsvarer nesten halvparten av deres arbeidsstyrke.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer