SAS-streiken avsluttes

Etter 15 dager med streik har partene kommet til en enighet.

ENIGHET: Natt til tirsdag ble det kjent at SAS-streiken var over og at partene hadde kommet til enighet. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STOCKHOLM/OSLO (Dagbladet): SAS og pilotforeningene har kommet til enighet, og SAS-pilotenes streik blir med det avsluttet, melder SAS i en pressemelding.

- Jeg er glad for at vi nå er blitt enige med alle de fire pilotforeningene i SAS Scandinavia og at streiken er avsluttet, sier SAS-sjef Anko Van der Werff i pressemeldingen.

- Endelig kan vi gjenoppta vanlig drift og fly våre kunder på deres etterlengtede sommerferier.

SAS-pilotenes streik har vart siden mandag 4. juli. Det er ventet at det vil ta noen dager før SAS er i normal drift igjen.

Full forvirring

Mandag kveld ble det bekreftet at en avtale var på plass.

- En avtale er på plass, bekreftet leder for SAS Norge Flygerforening, Jan Levi Skogvang, til Børsen.

- Er dere fornøyde med avtalen?

- Nei, overhodet ikke. Dette er en tragedie for pilotene, rent avtalemessig. Men det er godt at vi er ferdige og at vi får flyene opp i luften igjen, sa han.

Det ble imidlertid full forvirring da SAS skrev i en i en pressemelding at det ikke var signert noen avtale mellom SAS og pilotene.

- Selv om meklingen har gått i riktig retning, er det ennå ikke signert noen avtale mellom de to partene, skriver de.

- På grunn av spekulasjonene i media ønsker SAS å presisere at det foreløpig ikke er signert noen avtale mellom de to partene. Meklingsprosessen fortsetter, legger de til.

MEKLING: Først kom meldingen om at SAS og pilotene var enige - så kom kontrabeskjeden. Reporter: Frode Andresen / Foto: Marthe Tveter Gjønnes Vis mer

Intense forhandlinger

SAS-pilotene og ledelsen i selskapet har sittet i mekling gjennom helga og mandagen. Da de møttes mandag morgen var begge parter tydelige på at det haster å få til en avtale.

SAS-pilotene og ledelsen har forhandlet om en ny avtale siden november i fjor. Kjernen i konflikten er opprettelsen av to bemanningsselskaper. Da pandemien rammet, mistet rundt 560 piloter jobben. Samtidig ble datterselskapene SAS Link og SAS Connect opprettet. Disse skal overta fly og fylles med nye piloter.

– Det har vært en ekstraordinær og svært krevende forhandling, men vi har nå kommet fram til en avtaleløsning som vil få slutt på streiken, skriver Norske SAS-flygeres forening og Norsk Flygerforbund i en pressemelding.

De skriver at avtalen som er på plass med SAS sikrer at 450 piloter som ble oppsagt nå er sikret gjenansettelse i selskapet.

Avtalen mellom SAS og pilotforeningene er på fem og et halvt år.

112 innstillinger i dag

Så langt i dag har 112 flygninger til og fra Norge blitt kansellert som følge av SAS-streiken.

Det viser tall fra Avinors hjemmesider.

Siden 900 SAS-piloter mandag 4. juli gikk ut i streik, har 2 454 flygninger i Norge blitt kansellert. Streiken ble avsluttet natt til 19. juli, men det vil ta noen dager før flytrafikken går som normalt.

Av de 112 innstilte flygningene i dag var 64 av flygningene innenlands, 38 var innenfor Schengen, og ti var utenlandsflygninger utenfor Schengen.

Onsdag er allerede 36 flygninger innstilt.

Dette er fordelingen på innstilte avganger fra norske flyplasser så langt i dag:

 • Oslo: 39
 • Bergen: 9
 • Trondheim: 9
 • Stavanger: 8
 • Tromsø: 6
 • Bodø: 5
 • Kristiansand: 3
 • Alta: 2
 • Harstad/Narvik: 2
 • Kristiansund: 2
 • Ålesund: 1

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer