- SAS taper

Pilotene mener at avtalen med SAS er en tragedie. Snart skal også de kabinansatte i forhandlinger med selskapet om en ny tariffavtale. Leder i SAS Norge kabinforening, Martinus Rokkum, er likevel ikke bekymret.

ENIGHET: Streiken mellom SAS-pilotene og selskapet ble avblåst natt til tirsdag. Snart venter nye forhandlinger med de kabinansattes fagforening, SAS Norge kabinforening. Foto: Annika Byrde / NTB
ENIGHET: Streiken mellom SAS-pilotene og selskapet ble avblåst natt til tirsdag. Snart venter nye forhandlinger med de kabinansattes fagforening, SAS Norge kabinforening. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

Da SAS-streiken var et faktum, ble hundrevis av kabinansatte i selskapet permittert. Natt til tirsdag kom en avtale mellom pilotene og SAS på plass, og de kabinansatte kan komme tilbake på jobb.

Leder i SAS Norge kabinforening, Martinus Rokkum, sier de er glade for at streiken er over.

- Vi kjenner ikke til alle detaljene i avtalen ennå, men vi håper at det er et resultat vi kan leve med, sier han til Børsen.

Sliter med rekruttering

Leder for SAS Norge Flygerforening, Jan Levi Skogvang, uttalte mandag kveld at de ikke er fornøyde med avtalen pilotene fikk med SAS. Han hevder at den kun innebærer en forverring av vilkår.

Snart skal også SAS Norge kabinforening inn i forhandlinger med SAS. Leder i fagforeningen, Martinus Rokkum, er likevel ikke bekymret for at de kabinansatte vil ende opp med verre vilkår.

- Vi må forholde oss til våre medlemmers behov. Det er det som er viktig for oss. Dette er et lavtlønnsyrke, så for oss er det viktig å få et godt lønnsoppgjør. Begynnerlønna må opp, slik at flere ønsker å jobbe i SAS, sier han.

Selskapet sliter allerede med rekruttering av kabinansatte. Dette gjelder både de som arbeider på bakken og i lufta.

- Virker det realistisk med høyere lønn nå som SAS skal inn i en restruktureringsprosess?

- Jeg ser ikke at det skal være en konflikt. De andre flyselskapene har fått til gode lønnsoppgjør, og klarer derfor å rekruttere og se framover. Det må vi gjøre også, mener Rokkum.

- Klarer vi ikke å få et greit lønnsnivå, så taper SAS konkurransen om å få gode medarbeidere.

- Utfordrende

Avtalen mellom partene i konflikten ble signert halv fire natt til tirsdag. Permitteringene ble imidlertid ikke trukket tilbake før halv sju i morges.

Ifølge SAS vil det fortsatt ta noen dager før selskapet er tilbake i normal drift. Rokkum sier at det er en utfordring å få alle de kabinansatte tilbake på jobb, og ber om at dette skal tas høyde for.

- Mange har vanskeligheter med å komme seg på jobb, men vi har en dialog med SAS om å løse det på en så god måte som mulig, sier Rokkum.

- Det viktigste er at vi er fleksible, og at SAS viser forståelse for situasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer