Satellittbilder bekrefter: San Francisco synker

Satellittbilder bekrefter at Millenium Tower i San Francisco, og området rundt, synker for hvert år. Også Oslo og andre byer i Europa står på lista over steder som opplever det samme.

SYNKER: Ifølge Esa synker Millennium Tower med noen få centimeter hvert år. Foto: Shutterstock Editorial
SYNKER: Ifølge Esa synker Millennium Tower med noen få centimeter hvert år. Foto: Shutterstock Editorial Vis mer
Publisert

Ifølge Den europeiske romfartsorganisasjonen (Esa) bekrefter satellittbilder at Millennium Tower i San Francisco synker med noen få centimeter hvert år.

Den 58 etasjer høye skyskraperen sto ferdig i 2009 og har den siste tiden vist tegn til å synke, samt at det tilter litt til siden. Nøyaktig årsak til hvorfor er ikke identifisert, men romfartsorganisasjonen peker på at grunnpilaren ikke er forbundet med berggrunnen, som en mulig årsak.

Kraft som ved jordskjelv

Millennium Tower er det tredje tyngste bygget i Bay Area, San Francisco. Selv om det er dette bygget som viser tydeligst tegn på å synke, så mener en ekspert NBC New York har snakket med, at hele området rundt synker i takt med bygget.

Forskningsgeofysiker Tom Parsons har sett på i underkant av en million bygninger i Bay Area. Han sier til NBC at bygningene i sentrum trolig veier nok til å utøve tilstrekkelig kraft som ved et jordskjelv, dersom de skulle gå ned - noe som dog er urealistisk.

Ekspert på bygningsfundamenter, Harry Poulos, påpeker at tunge bygninger som står sammen vil påvirke hverandre. Han forteller at bakkenivå og havnivå på vei i motsatte retninger er et farlig scenario for kystbyer, som San Francisco. Videre forteller Poulos at synkende bakkenivå i nærheten av kystlinje gir grunn til å bekymre seg for storm som fører til økt havnivå, som igjen kan føre til oversvømmelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer