Satset Utøya-erstatning. Nå kan de miste alt

Ekteparet Roy og Monica Schjetne brukte alle sparepengene - inkludert erstatningen etter at sønnen Fredrik ble drept på Utøya - til å starte sports- og gastropuben Munter. Så kom corona. Ap-leder Jonas Gahr Støre slår nå alarm på vegne av bedriftene som er nedstengt.

MOTBAKKE: Ap-leder Jonas Gahr Støre tas imot av Roy og Monica Schjetne. Munter sports- og gastrobar er en av mange serveringsstedene som er hardt rammet av coronapandemien. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MOTBAKKE: Ap-leder Jonas Gahr Støre tas imot av Roy og Monica Schjetne. Munter sports- og gastrobar er en av mange serveringsstedene som er hardt rammet av coronapandemien. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det var en drøm vi hadde sammen og som vi snakket om, det å starte et sånt sted, forteller Roy Schjetne om planene han hadde med sønnen Fredrik som 18 år gammel ble drept på Utøya.

Allerede året etter tapet av sønnen ønsket Roy å starte pub, men det var først høsten 2018 han startet opp sammen med gode venner. Da klaffet det med både lokaler, økonomi - og et «go» fra kona Monica.

Ved nyttår i fjor hadde Munter bar i Råholt i Eidsvoll 20 ansatte - av dem mange på deltid - og pilene pekte oppover.

COVID-19: Smitteverndirektør i FHI Geir Bukholm om coronavaksinen. Video: Marthe S. Lien / Lars Eivind Bones Vis mer

Så kom coronaen. I dag har de åtte ansatte.

- I 2020 følte jeg vi startet ny bedrift tre-fire ganger. Du får stadig nye smeller og så må du finne en ny måte å drive på, forteller Roy stående på det tomme gulvet i Munter bar.

Støtte: 106 000

Roy og Monica Schjetne - Ap-medlemmer begge to - har besøk av Jonas Gahr Støre. Arbeiderparti-lederen mener regjeringen har glemt de små bedriftene som har opplevd massivt fall i omsetning, men kanskje ikke har de største faste kostnadene - som er det kompensasjonsordningen dekker.

- Jeg vet hva som bor i Roy og Monica, det er folk jeg beundrer. Det å starte noe sånt er risiko og hardt arbeid, hver dag teller. I dette lokalsamfunnet er denne puben en viktig hjørnestein. Det gjør det ekstra spesielt med deres forhistorie, sier Støre, som traff Roy og Monica første gang morgenen 23. juli.

SMITTEFRI SONE: Thomas Bruvoll Dretvik (32) har tilbrakt det siste året i Antarktis, det eneste kontinentet som ikke var rammet av coronasmitte før i desember. Han sier det har vært merkelig å komme tilbake til Norge. Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: Alexander Sola / Henning Lillegård. Vis mer

Munter bar tapte ifølge Roy Schjetne to millioner i omsetning i fjor. Kompensasjonen fra staten var 106 000 kroner, som bare gjaldt mars og april.

- Smitteverntiltak og økonomisk støtte må gå hånd i hånd. Regjeringen stenger i praksis ned bedrifter over hele landet med de nye smitteverntiltakene. Skjenkestopp for en pub medfører i realiteten et yrkesforbud. Nå er det viktig at vi sørger for at bedriftene overlever og kommer ut på den andre siden, sier Støre.

Ap krever økt støtte

Arbeiderpartiet ønsker i motsetning til regjeringen at bedrifter som er hardt rammet av nedstengningen skal få et tilskudd i tillegg til kompensasjonsordningen. De økonomiske hjelpetiltakene er igjen oppe til diskusjon på Stortinget før ny krisepakke skal vedtas.

- Den generelle kompensasjonsordningen dekker bare kostnader som er definert som faste og uunngåelige for bedriften. For bedrifter som er pålagt å stenge ned er det mange kostnader bedriften ikke får hjelp til å dekke, eksempelvis tapte varelagre, fortsetter Støre.

Det betyr blant annet at ølet Munter bar ikke kan selge under skjenkestoppen risikerer å bli kastet hvis det går ut på dato. Uten at tapet blir kompensert av staten som har iverksatt tiltakene.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

- Vi mener det bør innføres et omsetningsbasert tilskudd som skal komme i tillegg til den generelle kompensasjonsordningen, for bedrifter som i praksis er nedstengt. Dette er bedrifter som ikke får tilstrekkelig støtte gjennom kompensasjonsordningen, og der mange arbeidsplasser vil gå tapt om vi ikke kommer med nye tiltak, sier Støre.

Ubetalt husleie

Det er alvor nå for Roy og Monica Schjetne. AS-et de opprettet skylder dem over 700 000 kroner av privat oppsparte midler, blant dem erstatningen etter sønnen Fredrik.

Bedriften skylder også husleie på over 200 000 kroner fra i fjor.

Men som tidligere norgesmester i grilling satser Roy nå mer på mat når alkoholen ikke kan serveres.

- Vi kan ikke låse oss fast til det vi ikke kan gjøre. Nå har en venn av familien tilbudt seg å kjøre ut mat gratis, noe som gir oss omsetning. Vi fortsetter med quiz, men det er klart at noen av lagene ikke kommer når det ikke er mulig å ta seg en øl, sier en fortvilet pubeier.

Støre kjenner igjen historien fra andre steder i landet. I Oslo har han møtt bedrifter som ikke har hatt en like velvillig huseier.

Hånd i hånd

Ap-lederen forstår fortsatt ikke hvorfor de økte smitteverntiltakene - som han støtter - kommer først. Og så må bedriftene vente i ukes- og månedsvis på rammebetingelsene for den økonomiske støtten.

Roy Schjetne setter ord på det:

- Det er helt avgjørende at regjeringen går hånd i hånd. Når helseministeren innfører nødvendige og inngripende tiltak - som han har helt rett i - må næringsministeren ha klare tiltak for bedrifter og ansatte. Så må finansministeren, som har pengeboka, også være med. De må snakke sammen så vi kan ha en forutsigbar framtid, sier pubeieren og blir fulgt opp av Støre:

- Roy setter ord på dette på en måte som jeg bare kan slutte meg til. Smitteverntiltakene må umiddelbart følges opp av tiltak for nærings- og arbeidsliv. Vi er på etterskudd igjen og vi savner fortsatt svar fra regjeringen på hvordan slike bedrifter skal hjelpes, sier Støre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer