2. mai i år ble mannen i 30-årene stoppet av politiet i Kirkegata i Ålesund. I bilen fant politiet 211,83 gram amfetamin og 174 tabletter med MDMA.
De kommende ukene arrestere politiet mannen hele tre ganger med totalt 397 gram amfetamin. Men han hadde ingen planer om å gi seg.
Etter at mannen ble varetektsfengslet og plasserte i Hustad fengsel ble han på nytt pågrepet med narkotika. Denne gangen med fire gram hasj.

Stor arbeidsgiver - på papiret
I en tilståelsesdom fra 5. oktober så er mannen ført opp «uten fast arbeid».
Men det politiet ikke viste var at samtidig som mannen satt i Hustad fengsel – drev mannen ifølge Brønnøysundregisteret et omfattende bygge- og eiendomsfirma. Hvert fall på papiret.
Det kan Dagbladet nå dokumentere gjennom å sammenligne coronastøtte-data fra Nav og bedriftsinformasjon fra Brønnøysundregisteret.
Og ifølge Nav fikk selskapet til mannen i sommer utbetalt lønnskompenasjonspenger for hele 53 ansatte.

Mistenker Rolex-hvitvasking av coronajuks-penger
Ifølge Bizweb ble 54 ansatte meldt inn i A-registeret 15. juli. 18 august ble samtlige meldt ut igjen. Dette skjedde mens mannen fortsatt satt fengslet i Hustad fengsel.
Pengene selskapet fikk fra Nav kom fra den såkalte lønnskompensasjonsordningen, som skulle kompensere bedrifters og ansattes første periode med lønnsutbetalinger etter permitteringer på grunn av corona-utbruddet.
Potensielt var det mulig å få ut 42 141 per lønnsforhold (18 dager med lønn tilsvarende 6G). Ordningen blir forvaltet av Nav.
Det betyr at selskapet til mannen kan ha fått utbetalt opp til 2,2 millioner kroner.

Etterforsker selskapet
Dagbladet er ikke kjent med om det var mannen selv som mottok pengene, eller om det er noen som har brukt bedriftseierens identitet.
Dagbladet har gjentatte ganger i løpet av de siste ukene forsøkt å komme i kontakt med mannen, noen av de ansatte i selskapet, eller finne fysiske spor av selskapet.
Dagbladet har også besøkt adressen hvor selskapet er registrert i Oslo. Lokalet, som er et gammelt næringslokale midt i Groruddalen i Oslo, huser i dag en moské og to kirker. Der har det ikke lyktes Dagbladet å finne spor etter bedriften til mannen i 30-årene.

Nå bekrefter politiet at de etterforsker forholdene.
«Jeg kan bekrefte at vi etterforsker selskapet hvor mannen i 30-årene har en formell rolle. Om han kan knyttes til ett straffbart forhold er fortsatt ikke avklaret. Han er avhørt», skriver politiadvokat ved Oslo Politidistrikt, Helge Vigerust, til Dagbladet.

Siktet for corona-juks med «spøkelsesansatte»
Spøkelsesjuks
Det er ikke første gang Dagbladet skriver om såkalte «spøkelseansatte»; det vil si bruk av personnumre til personer som ikke jobber for firmaet - levende, døde eller kjente mennesker - for å bedra støtteordningen.
Søndag skrev Dagbladet at politiet mistenker et nettverk for corona-juks. Politiet har nå siktet det de mener er et kriminelt nettverk, med blant annet en norsk-pakistansk forretningsmann og en seriekriminell, for å ha bedratt en corona-ordning for millioner av kroner.
Søndag kveld skrev Dagbladet om det Økokrim mistenker er hvitvasking av coronajuks-penger med luksus-klokker.
- Nav har i denne saken anmeldt bedrageri av cirka en halv million kroner, sa førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim til Dagbladet. Det betyr at mannen minst har svindlet med 11 stillinger.
- Mannen har erkjent. Han skapte fiktive ansatte og brukte deres personnumre til hente inn Nav-støtte, sa Nordeng.
Corona-juks
Dagbladet har så langt identifisert nærmere 50 saker med corona-juks, som per dags dato blir etterforsket av politiet. Minst halvparten gjelder juks med lønnskompensasjonsordningen. Som regel ved å sende inn mistenkte falske a-meldinger.
For eksempel har Dagbladet fått tak i a-meldinger og andre dokumenter som viser at et kriminelt nettverket skal ha gjort om lavtlønte til 95 «bedriftsrådgivere» med lønn opp til 1,2 millioner kroner.
De siktede skal ha brukt personnumre til både avdøde mennesker og kjente personer, som visepolitimesteren i Oslo, Sveinung Sponheim.
Personene som er siktet i saken er tidligere dømt for NAV-juks, forsikringssvindel og ID-tyveri. En 29-åring ble dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for ID-tyveri bare et halvt år før politiet arresterte han på nytt.
Store konsekvenser
Det omfattende jukset med corona-støtte til kan få store konsekvenser for hele systemet, ifølge politiet.
Det får store konsekvenser for arbeidstakerregisteret, opplyser politiet. - Det blir et viktig arbeid framover: Politi må i samarbeid med Nav og skatteetaten reparere arbeidstakerregisteret slik at ett stort antall personer får korrigert grunnlagsdata og unngår skadefølger som restskatt, endrede pensjonsrettigheter med videre, sier politiadvokat ved Oslo politidistrikt, Helge Vigerust, til Dagbladet.

Sjokktall: Politiet mistenker massivt corona-juks
Økokrim har tidligere sagt til Dagbladet at de tror de 50 sakene bare er starten på et ras med coronajuks-saker. Så langt i år har regjeringen bevilget 126 milliarder kroner i koronatiltak.
- En del av problemet er følgene av at pengene gikk fort ut. Det er helt klart at hast-momentet har ført til et umodent kontrollapparat når man startet, sa førstestatsadvokat Nordeng til Dagbladet for tre uker siden, som varsler at vi kommer til å måtte leve med disse sakene i lang tid framover.

- Politiet kommer til å etterforske coronastøtte-juks i årevis framover, på grunn av etterforskning, etterkontroll og påfølgende rettssaker. Det er jo ikke et system som beveger seg raskt, sa Nordeng.