Norges rikeste kvinne

Satte ned foten for søkkrik arving

Oslo kommune har satt en stopper for Norges rikeste kvinnes planer om et Bygdøy-palass på 1045 kvadratmeter.

NEKTES: Her har Norges rikeste kvinne ønsket å bygge en enorm enebolig. Oslo kommune mener tiltaket med sitt «voluminøse uttrykk» vil framstå fremmed i sitt nærområde. Foto: Gulesider
NEKTES: Her har Norges rikeste kvinne ønsket å bygge en enorm enebolig. Oslo kommune mener tiltaket med sitt «voluminøse uttrykk» vil framstå fremmed i sitt nærområde. Foto: Gulesider Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På eksklusive Bygdøy i Oslo besitter Norges rikeste kvinne, Else Helene Sundt (42), tre eiendommer.

Hun kjøpte den første eiendommen for 24 millioner i 2009, som 30-åring. I 2020 sikret hun seg to naboeiendommer for til sammen 87,5 millioner kroner. På disse tomtene ligger det tre eneboliger.

Sundt har hatt planer om å fjerne de eksisterende boligene og bygge et storslått 1045-kvadrats luksuspalass over de tre tomtene, som samlet utgjør sju mål, ifølge Kapital, som omtalte saken først.

Nå har Oslo kommune satt en stopper for byggeplanene.

Skipsrederarving

Else Helene er arving etter skipsrederen og forretningsmannen Petter Sundt.

Da Petter Sundt døde i 2007, etterlot han de to barna og arvingene Christian og Else Helene verdier for omtrent 5 milliarder kroner. Arven ble videre investert i eiendomsprosjekter via selskapet Sundt AS, ifølge DN.

Else Helene Sundt er den høyest rangerte kvinnen på Kapitals oversikt over Norges rikeste personer, med en formue på 8,7 milliarder kroner.

Det har ikke lyktes Børsen å få en kommentar fra Else Helene Sundt.

Vil bygge luksus

Sundt har fått tillatelsen til å rive de eksisterende boligene på de tre eiendommene. Rederarvingens storslåtte luksusplaner på eiendommen, må hun imidlertid legge på is.

Boligen hun ønsket å føre opp er tegnet av Logg arkitekter, og skal ha sju toaletter og fem bad, ifølge Kapital, som også opplyser at eiendommen skulle smykkes med svømmebasseng, spa, vinkjeller, bibliotek og et kjøkken på 86 kvadratmeter.

Børsen har vært i kontakt med Logg arkitekter som ikke ønsker å kommentere saken.

I strid med loven

Enkelte naboer har underveis i søkeprosessen hatt innvendinger mot Sundts boligplaner, og hun har som en følge gjort visse korrigeringer. Merknadene dreier seg blant annet om trefelling, utsikt og plassering av bassenget.

Kommunen på sin side skriver at at tiltaket ikke tilfredsstiller krav til visuelle kvaliteter, og derfor ikke kan godkjennes.

Plan- og bygningsetaten mener oppføring av huset vil være i strid med plan- og bygningsloven, og det vil ikke gis dispensasjon, ifølge vedtaket.

Fremmed i nærområdet

Etaten mener de andre boligene i det aktuelle området framstår som ordinære volummessig. Sundts palass vil dermed ikke vil passe inn i omgivelsene.

«Sånn sett vil omsøkte tiltak med sitt voluminøse uttrykk framstå fremmed i sitt nærområde», skriver plan- og bygningsetaten i vedtaket som Børsen har sett.

De trekker også fram det samlede innhold av vindusflater mot sjøen, som «gjør tiltaket ekstra eksponert for fjernvirkningen og dermed gir en uønsket og negativ virkning på omgivelsene.»

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer