Sommerferie 2021 - Hellas:

Savner norske party-turister: - Fullstendig ødeleggende

Halvannet år har gått siden lysene slukket i festgata. Siden har feriefavoritten levd i konstant bakrus.

FULL FEST: Slik så det ut i en av de mest populære festgatene på Kos for to år siden. Siden har det vært få gjester å finne. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FULL FEST: Slik så det ut i en av de mest populære festgatene på Kos for to år siden. Siden har det vært få gjester å finne. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi savner nordmenn, omtrent alle mine gjester var fra Norge før coronaen. Nå er det ingen her, sier Thomas Zamanis (53) til Børsen.

Han er daglig leder ved to utesteder, blant dem populære West Bar, på den greske partyøya Kos. Gjennom en årrekke har han livnært seg på festglade norske tenåringer, men i fjor sa det bom stopp.

Nå er fyllebrøl og dunkende festmusikk byttet ut med avstandsregler og håndsprit.

- Pandemien har gjort at det har gått veldig dårlig økonomisk for oss. Myndighetene har hjulpet noe, men det holder ikke for å få bedriften til å gå rundt. Vi trenger virkelig turistene våre, forteller Zamanis.

NORGESFAVORITT: West Bar på Kos har vist seg å være et populært utested blant norske turister. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NORGESFAVORITT: West Bar på Kos har vist seg å være et populært utested blant norske turister. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

I 2020 krympet den greske økonomien med 8,2 prosent. Landet er svært avhengig av turistnæringen og ble derfor ekstra hardt rammet av de strenge reiserestriksjonene som fulgte av coronapandemien.

Så langt i år er det ikke mange turister å finne på ferieøya Kos, ifølge den 53 år gamle grekeren.

- Det kommer nye regler hele tiden, men barene er åpne. Vi håper at denne sommeren blir som normalt, men det har bare kommet noen tyskere hit så langt.

HARDT RAMMET: Thomas Zamanis utesteder i Kos har blitt hardt rammet økonomisk av nedstengningene som fulgte coronapandemien. Foto: Privat
HARDT RAMMET: Thomas Zamanis utesteder i Kos har blitt hardt rammet økonomisk av nedstengningene som fulgte coronapandemien. Foto: Privat Vis mer

- Ødeleggende

Signalene er imidlertid ikke gode, skal vi tro reiselivsekspert Åsa Helen Grahn.

- Unge norske turister kommer ikke til å bli de første som reiser til Syden. De har verken et ønske om, eller råd til, å sette seg på karantenehotell etter ferien. Det er nettopp disse turistene steder som Kos by, eller Mallorca, Magaluf og Palma i Spania, er avhengige av. Det blir nok ikke noe særlig trafikk fra Norge i år, sier hun til Børsen.

Grahn, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger og har en doktorgrad i turisme, mener det er liten grunn til å tro at de typiske norske fest-turistene reiser sørover i sommer.

- Det er fullstendig ødeleggende for disse destinasjonene. De har ikke den samme tryggheten og støtteordningene fra staten som vi ser i Norge. Man må bare håpe at de klarer seg gjennom denne perioden, fortsetter hun.

En vesentlig utfordring for mange norske ungdommer som vurderer å bestille, er at de fortsatt ikke vet med sikkerhet når de er fullvaksinerte.

I tillegg publiserte nylig NHO Reiseliv en undersøkelse som viste at sju av ti nordmenn ville velge norgesferie og bare det i år, også selv om de får vaksine før ferien starter.

- Norsk ungdom utsatte reisen i fjor. Nå får de heller ikke muligheten til å reise etter skoleårets slutt i år. Det er en del som håper på å kunne dra i august, men de tør ikke booke. Så det er mange som sitter på gjerdet akkurat nå.

SAVNER NORDMENN: Så glad er Zamanis i sine norske gjester, at han har tatovert intet mindre enn tre - nokså iøynefallende - hyllester til nordmenn på sin greske kropp.
SAVNER NORDMENN: Så glad er Zamanis i sine norske gjester, at han har tatovert intet mindre enn tre - nokså iøynefallende - hyllester til nordmenn på sin greske kropp. Vis mer

Dersom det skulle åpne seg muligheter for å reise, må norske turister også være forberedt på en ganske annerledes festgate i Kos by.

- Det er kun tillatt med servering ute, og vi har ingen inne i barene. Det er krav om minst en meter avstand og folk må sitte ved bordene sine. Vi spiller heller ikke musikk. Vi må stenge klokka 00.30, forteller Zamanis om smitteverntiltakene som er på plass i dag.

- Knapt turister

Coronapandemien har også tvunget mange av utestedene ved populære feriedestinasjoner til å tenke annerledes.

- Selv om mange av disse destinasjonene kunne ta imot noen turister i fjor, så har de vært nødt til å legge om totalt. De måtte droppe partyaktiviteter, som festbåter med mer. Dermed forsvant mye av inntektsgrunnlaget. Nå er det knapt turister der i det hele tatt, forteller Grahn.

Hun er dessuten usikker på om de klassiske destinasjonene for festing ville vært et førstevalg for norske turister, uavhengig av regjeringens reiseråd.

- Gjennom mer enn ett år har vi fått høre at festing, alkohol og store folkeansamlinger ikke er bra. Da er nok ikke en partyøy det man først ser etter, mener hun.

I stedet tror hun årets norske Syden-turister i første omgang er nordmenn med feriehus i sørlige strøk.

- De har mulighetene til å stenge seg inne, samtidig som de får sol og bading. Jeg tror trygghetsfølelsen er det aller viktigste for ferien, også om du er ungdom.

- Party 24/7

Likevel understreker Grahn at det er vanskelig å si hva som skjer når norske ungdommer får reise til utlandet igjen.

- Det skal bli voldsomt interessant å se hva som skjer med de norske ungdommene når det åpnes for sydenturer igjen. Vi ser at det gjøres feil. Flere tusen samles i parker i Oslo, og det er veldig mye pes rundt akkurat dette, sier hun og legger til:

- Derfor skal det bli vanvittig spennende å se hvordan atferden blir når de får reise igjen. Blir det som før med party 24/7? Jeg er usikker.

KARANTENESKOGEN: Pensjonisten Kjell Tore Olsen synes de eldre som kommer hjem fra langtidsopphold i Syden like gjerne kan gå i karantene hjemme. Video: Øystein Andersen / Lars Eivind Bones Vis mer

Samtidig venter hun en ketsjupeffekt.

- Både på godt og vondt. Det gode blir å få opp reiseaktiviteten igjen. Frykten er imidlertid at vi glemmer alt vi har lært om smittevern og trygghet overfor hverandre, når vi endelig får muligheten til å komme oss litt bort. For når det endelig dukker opp et smutthull, hvor folk får smake litt på normalen, så kan det være at man glemmer litt av dette.

- Ikke i år

- Hvor lang tid vil det ta før reiselivet er tilbake på beina, og vi kan reise som vi gjorde før coronapandemien?

- Ketsjupeffekten kommer til å komme, men det er et par steg til som må på plass før det skjer. Det er ikke på plass i år, men det kan kanskje være bedre allerede til neste år.

- Det viktigste er at folk føler seg trygge på å reise. Da er det naturlig at de mest populære reisemålene, blir de med best sikkerhetsnett og tiltak for å begrense smitte.

- Så vi kan få nye ferievinnere?

- Det er jeg helt sikker på. Det å skape trygghet, i en god overgangsfase, vil bli helt avgjørende for å få turistene til å komme tilbake.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer