Se bildene: Finanseliten samlet til fest

Shippingmilliardæren John Fredriksen samlet sine mektige venner til årets julelunsj.

KLAR: Fredag var det duket for John Fredriksens årlige julebord på Theatercaféen i Oslo. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO SENTRUM (Børsen): Tidenes rikeste nordmann samler nok en gang sine nærmeste til den årlige julelunsjen på Theatercaféen i Oslo.

Hovedpersonen selv har de siste åra vekslet mellom å ta bakveien eller hovedinngangen inn til restauranten. I år valgte han den diskre varianten, uten at det lot til å legge noen demper på stemningen.

BAKDØRA: Tidenes rikeste nordmann, shippingmagnaten John Fredriksen, ankom bakveien da samlet venner og forbindelser til sitt årlige julebord på Theatercafeen i Oso sentrum fredag. Foto: Lars Eivind Bones
BAKDØRA: Tidenes rikeste nordmann, shippingmagnaten John Fredriksen, ankom bakveien da samlet venner og forbindelser til sitt årlige julebord på Theatercafeen i Oso sentrum fredag. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Men de fleste valgte hovedinngangen. Blant dem er næringslivsleder Trond Mohn (76), forretningsmann Bjørn Rune Gjelsten (63), og milliardær og investor Jan Haudemann-Andersen (61).

Mohn var en av få som stoppet for å slå av en prat med pressefolkene:

- Jeg tjener ikke penger lenger, jeg. Jeg bare gir de vekk, sa bergenseren på spørsmål om hvordan han har gjort det i år.

- Hvor mye har du gitt bort, da?

- 720 millioner kroner så langt i år. Men året er jo ennå ikke over, utdyper Mohn overfor Børsen.

Ifølge likningstallene som ble lagt fram i høst, var Mohn øverst på inntektstoppen i fjor med en skattbar inntekt på 443,5 millioner kroner - og en ikke ubetydelig formue på 5,7 milliarder kroner.

Også John Fredriksens 27 år yngre kjæreste, Maryam Mohaghegh er på plass - slik hun var da hovedpersonen arrangerte sin berømte julelunsj i fjor.

KJÆRESTE PÅ PLASS: John Fredriksens kjæreste Maryam Mohaghegh var også til stede på årets julelunsj. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KJÆRESTE PÅ PLASS: John Fredriksens kjæreste Maryam Mohaghegh var også til stede på årets julelunsj. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Fredriksens datter, Kathrine (36), ankom Theatercaféen sammen med blant andre humor-dronning Elina Krantz (45) og fotografkunstner Charlotte Spetalen (46). Gruppa var særdeles ordknapp overfor pressen, men smilte og lo seg imellom og kunne meddele at de «gledet seg» til begivenheten.

KLAR FOR FESTLIGHETER: Kathrine Fredriksen var blant de selvskrevne gjestene da hennes far, John Fredriksen, inviterte til julelunsj på Theatercaféen i Oslo fredag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KLAR FOR FESTLIGHETER: Kathrine Fredriksen var blant de selvskrevne gjestene da hennes far, John Fredriksen, inviterte til julelunsj på Theatercaféen i Oslo fredag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Et annet kjent ansikt som dukket opp utenfor festlokalet, var en noe forfjamset programleder, Fredrik Skavlan (53). I motsetning til de fleste andre som har gått inn hoveddøra i dag, er han nemlig ikke invitert til den tradisjonelle lunsjen.

- Hva, er det her? Jeg skal ikke til Fredriksen, uttalte en lattermild Skavlan, som presiserte at han for anledningen skulle på lunsj med egne kolleger.

IKKE INVITERT: Noe overraskende dukket programleder Fredrik Skavlan opp ved Theatercaféen fredag. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
IKKE INVITERT: Noe overraskende dukket programleder Fredrik Skavlan opp ved Theatercaféen fredag. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
LATTER: Stand Up Norge-gründer Elina Krantz (bildet) ankom sammen med blant andre Fredriksen-datter Kathrine Fredriksen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LATTER: Stand Up Norge-gründer Elina Krantz (bildet) ankom sammen med blant andre Fredriksen-datter Kathrine Fredriksen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
PYNTET TIL FEST: Gjestene ankommer Theatercaféen i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PYNTET TIL FEST: Gjestene ankommer Theatercaféen i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
FESTKLAR: Milliardær og investor Jan Haudemann-Andersen (61). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FESTKLAR: Milliardær og investor Jan Haudemann-Andersen (61). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
GIR BORT: Investor Trond Mohn bare gir bort penger, ifølge seg selv. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GIR BORT: Investor Trond Mohn bare gir bort penger, ifølge seg selv. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
ORDKNAPP: Bjørn Rune Gjelsten gleder seg til førjulshygge i Fredriksens selskap på Theatercafeen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ORDKNAPP: Bjørn Rune Gjelsten gleder seg til førjulshygge i Fredriksens selskap på Theatercafeen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

75-år gamle John Fredriksen økte sin formue med 1 milliard kroner til formidable 114 milliarder kroner, ifølge Kapitals årlige oversikt over Norges 400 rikeste som ble publisert tidligere i høst. Dermed kryper han også nærmere en plass på Forbes topp 100-liste over verdens rikeste, ifølge bladet.

Tradisjon

Mer enn nok til å spandere fast og flytende føde på venner og forbindelser, med andre ord.

Julelunsjen arrangeres hvert år en fredag før jul, og har de siste åra vært en av få anledninger der den London-bosatte nordmannen med kypriotisk pass avlegger hjemlandet et besøk.

Fredriksen vokste opp i ei blokk på Etterstad og fikk sin første jobb som bud i et skipsmeklerfirma for snart 60 år siden.

Fredag minglet festkledde venner rundt shippingmilliardærens stambord på Theatercaféen - «Kharg Island» - oppkalt etter tankkrisen for 45 år siden.

Urealiserte tap

Ifølge Finansavisen har Fredriksen riktig nok pådratt seg urealiserte tap på 4,7 milliarder kroner i offshoresektoren i løpet av 2019. Men til samme avis uttalte Fredriksen fredag at han anser tankrederiet Frontline å være godt rigget for det kommende året.

- Tank ser ut til å være inne i en veldig god utvikling. Får analytikere rett i sine rateanslag de neste åra vil Frontline være rigget for å kunne betale solide utbytter, sier Fredriksen til avisa.

Frontline-porteføljen er anslått å utgjøre en femtedel av verdiene som inngår i Fredriksen-gruppen.

Bryggestrid

Verten for den tradisjonsrike førjulsfesten har de siste åra vekslet mellom å ankomme førjulsfesten via hoveddøra og bakdøra.

Tvillingsøstrene Kathrine og Cecilie Astrup Fredriksen (36) likeså. Shippingmagnatens døtre har denne høsten havnet i en betent boligkonflikt der stridens kjerne er ei gammel brygge utenfor søstrenes gigantvilla på Bygdøy i Oslo.

Brygga har stått uendret siden pappa John kjøpte eiendommen i 1992. Nå ønsker milliardærarvingene en oppdatert utgave, noe Oslo kommune har avslått og søstrene varslet at de vil ta videre med en klage.

Trapper ned

Fredriksen selv varslet i sommer at han var på utkikk etter noen som kunne ta over selskapene.

- Mine døtre skal ikke måtte leve med den jobbhverdagen jeg har hatt, sa han til shippingavisa TradeWinds, gjengitt i søsteravisa DN.

- Det må være folk som er smartere enn meg, som tenker langsiktig og som kan ta dette lengre, uttalte 75-åringen.

I november kom nyheten om at Fredriksen sluttet med umiddelbar virkning som styreleder i riggselskapet Seadrill. Glen Ole Rødland overtar vervet.

- Jeg har vært aktivt involvert i Seadrill i 14 år. Selv om jeg nå har besluttet å bruke mindre tid på styret, vil mitt sterke engasjement for Seadrill forbli uendret, sa Fredriksen i en pressemelding.

Til TradeWinds forsikret han at pensjonisttilværelsen ikke innebærer beina på bordet hele tida:

- Jeg vil fortsette med shipping-virksomhet privat, eie og operere noen skip ved siden av alle de børsnoterte selskapene. For meg vil dette være å gå tilbake til røttene på en måte, sa han til bransjeavisa.

Bursdagsfest

Fredriksen slo på stortromma da han rundet 75 år i mai i år.

Milliardæren inviterte finanseliten til storslått feiring på den asiatiske trendrestauranten Ling Ling på Aker Brygge, med fyrverkeri, Zara Larsson-konsert og laksekake.

I tillegg til shipping, er Fredriksen nemlig blant annet inne i fiskeoppdrettsselskapet Mowi med en eierandel på over 14 prosent, tilsvarende 15,5 milliarder kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer