Boligpriser 2021

Se boligprisenes utvikling

Etter et år med eksepsjonell prisvekst er boligmarkedet i ferd med å flate ut.

Eiendom Norge inviterer til pressekonferanse onsdag 5. mai 2021 kl. 11.00 for Eiendom Norges boligprisstatistikk, april 2021med administrerende direktør, Henning Lauridsen i Eiendom Norge. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene steg med 0,2 prosent i april, viser tall Eiendom Norge la fram onsdag.

Boligprisene er nå 12,2 prosent høyere enn for ett år siden.

Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,1 prosent i april. Dette er første måned siden april for et år siden at de sesongkorrigerte prisene synker.

STORBYENE: Prisnedgang på boliger i april, men Stavanger og Kristiansand skiller seg ut. Skjermdump: Eiendom Norge
STORBYENE: Prisnedgang på boliger i april, men Stavanger og Kristiansand skiller seg ut. Skjermdump: Eiendom Norge Vis mer

- Gjennom april har både salget av bruktboliger og antall nye boliger på markedet vokst kraftig, og det har aldri vært solgt så mange boliger i Norge etter årets første fire måneder, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

I rene tall betyr dette:

  • 8 761 boliger solgt i april, noe som er 24,5 prosent flere enn i samme måned i fjor.
  • 32 821 boliger så langt i år, noe som er 16 prosent flere enn i 2020.

- Skiftet er her nå

Boligprisene har hatt en voldsom utvikling under coronapandemien, men i det siste har de første tegnene kommet på et mer normalt bilde.

- Skiftet i prisutviklingen som mange har varslet, er her nå, sier Lauridsen.

Han mener dette har flere forklaringer:

- Dette er ikke overraskende i lys av at Norges Banks har varslet første renteøkning til høsten, den kraftige oppgangen i boligprisene det siste året og den store veksten i antall nye boliger på markedet, sier Lauridsen.

Sunn og myk landing

Lauridsen sier at bransjeforeningen venter en svakere prisutvikling også i månedene framover.

Det er grunn til å minne om at dette kommer etter et eksepsjonelt år. De siste 12 månedene har prisene steget med 15,7 prosent i Oslo. Svakest prisvekst har det vært i Tromsø med en oppgang på 7,3 prosent.

- Det er sunt for norsk økonomi og den finansielle stabiliteten at boligprisveksten nå dempes. Med økt boligbygging de neste årene og høyere renter er det sannsynlig at vi nå går inn i en lengre periode med moderat prisutvikling i boligmarkedet, slik som i 2018 og 2019, sier Lauridsen.

Han beskriver utviklingen som en myk landing.

- Moderat prisvekst med stort utbud gir større stabilitet for skal bytte bolig og for førstegangskjøpere, og er positivt for alle parter i boligmarkedet, mener Lauridsen.

Varslet nedgang

I forkant av at bransjeorganisasjonen Eiendom Norge la fram de offisielle april-tallene, meldte Obos om en prisnedgang for brukte Obos-boliger i Oslo på 0,9 prosent fra mars til april. Imidlertid har det her vært en vekst på 15,5 prosent det siste året.

Sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos slo fast at årets april ble svakere enn normalt for vårmåneden, noe hun mente var vanskelig å tolke. April ble for Obos sin del den andre måneden på rad med prisfall etter elleve strake måneder stigende eller uendrede priser i hovedstaden.

DNB Eiendom har på sin side meldt om rekordvolumer i forkant av dagens prisstatistikk:

HYTTEMARKEDET I INDRE OSLOFJORD: Hyttemegler Marius Berge tror denne hytta på Nakholmen vil sette ny prisrekord i indre Oslofjord. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vi har solgt godt over 25 prosent flere boliger enn snittet de siste åra, og mer enn dobbelt så mange nybyggenheter enn hva som er normalt for april, oppsummerer Terje Buraas i DNB Eiendom.

Han minnet om at de røde påskedagene i begynnelsen av april kan spille inn på statistikken.

- Sett opp mot april i fjor ble det solgt 50 prosent flere boliger i år, men da var aktiviteten i markedet til gjengjeld unormalt lav som følge av corona. Likevel er det ikke tvil om at vi legger en usedvanlig sterk april bak oss, for det har aldri tidligere blitt solgt så mange boliger denne måneden, sa Buraas tidligere denne uka.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer