Alisjer Usmanov:

Seier etter Putin-kobling

Det ble nederlag i retten for finansmagasinet Forbes.

NEKTER FOR FAVORITTSTEMPEL: Alisjer Usmanov har flere ganger gått ut mot koblinger til Russlands president, Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP / NTB
NEKTER FOR FAVORITTSTEMPEL: Alisjer Usmanov har flere ganger gått ut mot koblinger til Russlands president, Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP / NTB Vis mer
Publisert

I starten av februar 2022, bare dager før Russland invaderte Ukraina, skrev finanskjempen Forbes at milliardæren Alisjer Usmanov «gjentatte ganger har dekket for Putin og løst hans forretningsproblemer».

Dette ble hektet på en anonym kilde.

Magasinet publiserte en liste over russere som sto i fare for å bli sanksjonert av USA dersom Russlands aggresjon mot Ukraina økte.

Usmanov var på dette tidspunktet ikke sanksjonert av USA, som i 2016 førte opp en rekke russere på svarteliste etter presidentvalget.

Tapte i tysk tingrett

I artikkelen skriver Forbes om både forretningene til Usmanov, og hans koblinger til Putin.

Her står det blant annet at forretningsmannen kjøpte aksjer i teleselskapet Megafon av Putins telekommunikasjonsminister, Leonid Reiman. Dette for å «løse et forretningsproblem» for den russiske presidenten.

EU har i sine sanksjoner omtalt Usmanov som «en av Putins favoritt-oligarker». Selv har han nektet for dette - i tillegg til å nekte for å være oligark.

Nå har han også tatt Forbes til retten i Tyskland for den nevnte setningen - og vunnet. Det skriver EU Today, og viser til rettsdokumenter.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Søksmålet mot Forbes ble levert i februar i fjor, og Usmanovs advokat mener den aktuelle setningen i artikkelen er udokumenterte påstander, og at de er falske og ærekrenkende. Setningen ble videre brukt av EU for å rettferdiggjøre sanksjonene mot milliardæren, skriver EU Today.

Forbes tapte i den tyske tingretten, og må fjerne formuleringen. Det er foreløpig ikke gjort. Magasinet får heller ikke lov til å gjenta den ved seinere anledninger.

- Starten på en heksejakt

EU Today skriver at avgjørelsen kan sette presedens for hvilke kilder EU kan bruke for å rettferdiggjøre sanksjoner mot individer etter Russlands invasjon.

- Det er tankevekkende å innse at en globalt respektert mediekanal som Forbes publiserer alvorlige påstander, men ikke klarer å legge fram et eneste bevis i retten. Det er fullstendig uakseptabelt for EU-rådet å kopiere disse artiklene ordrett i sin begrunnelse for sanksjoner, uten å sjekke at det stemmer, sier Usmanovs tyske advokat, Joachim Nikolaus Steinhöfel, til nettstedet.

Han mener artikkelen, som han omtaler som «falske nyheter» ble starten på en «heksejakt» mot Usmanov. Milliardæren vant også mot den australske avisa Kurier i august, etter at den hadde publisert en artikkel hvor det sto at Putin hadde omtalt ham som «en av sine favorittoligarker».