Selger hele «bygda»: - Massiv interesse

Eierne beskrives som glade amatører med litt utdanning og erfaring, men ikke mye.

OMFANGSRIKT: 32 mål eiendom med mer enn 70 bygninger halvannen time fra Stockholm kan bli ditt - om du blar opp over 70 millioner kroner. Foto: Residence Christie's Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Drømmer du om å eie ditt eget hotell, en barnehage, et kurbad og en kirke? Hva med en hel bygd?

Det gjør kanskje den ene nordmannen som skal ha meldt sin interesse for å kjøpe «spa-byen» Sätra Brunn i Sala kommune i Sverige.

- Det har vært én interessent fra Norge, sier Jonas Martinsson, eiendomsmekler i Residence Christie's, til Børsen.

Hele verden

Han har fått oppdraget med å selge det som beskrives som «en hel, fullt funksjonell landsby», og har registrert en enorm pågang de siste ukene.

- Interessen har vært massiv, med mediedekning over hele verden. Det høyeste budet vi har fått inn er på 7,5 millioner dollar, men styret har bestemt seg for å forlenge anbudsperioden fram til 16. august, sier Martinsson.

- Glade amatører

Sätra Brunn ble grunnlagt som et kurbad i 1700 av den svenske legen Samuel Skragge. I løpet av de neste 320 åra har det som startet som et kurbad vokst til en «spa-by».

De nåværende eierne kjøpte området på begynnelsen av 2000-tallet. Martinsson beskriver eiergruppa på 15 personer som «glade amatører med litt utdanning og erfaring, men ikke mye.»

- De ønsket å kjøpe området for å bevare det, og for å forhindre at det ble stykket opp, har han tidligere sagt til CNN.

Opp i alder

Etter snaut 20 år som eiere av den 62 mål store landsbyen, og med ansvar for å ivareta mer enn 70 bygg, mener eierne at det nå er på tide at noen andre får muligheten.

- De begynner å komme opp i alder, og føler at det er på tide at noen andre overtar, sa han.

En av selgerne er Mats Wikman, redaktør i lokalavisa Sale Allehanda og forfatter av ei bok om Sätra Brunn. Han sier til The New York Times at Sätra Brunn er den eneste av de svenske helselandsbyene der historien er intakt.

- Tross stedets unike historie, er det ikke særlig kjent utenfor nærområdet. Fra mitt ståsted, burde det vært på verdensarvlista, sier han.

Byen er altså ikke for hvem som helst. Prisen er satt til 70 millioner svenske kroner - og et av de innkommende budene topper allerede det med god margin.

Barnehage og kildevann

- Virksomheten i dag er sammensatt, med hotell, restaurant og utleie av bolig både om sommeren og hele året. Det er mulighet for utleie til barnehage eller førskole med plass til 40 barn, et badehus og produksjon av kildevann.

- Det er framfor alt en stor nasjonal interesse. Jeg har til og med en håndfull internasjonale spekulanter, men timingen kunne jo vært bedre, sa Martinsen til svenske Dagens Industri (DI) i mai.

Norsk dominans

Sätra Brunn ligger i Västmanland, 5,5 times kjøretur fra Oslo langs E18 retning Stockholm inkludert en halv times kjøring etter at du har tatt av fra Västerås. Fra den svenske hovedstaden er det 1,5 times kjøring.

Ifølge Sveriges statistiske byrå SCB eies 6,2 prosent av alle svenske fritidshus av ikke-svensker. Nordmenn dominerer med 12 400 fritidshus av de totalt 37 740 fritidshusene som er på utenlandske hender.

I Västerås kommune steg prisene på fritidsboliger med 4 prosent fra 2018 til 2019, mot 3 prosent prisfall i Sala i samme periode, ifølge SCB.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer