Kroatia:

Selger hus for én krone

Den lille landsbyen tar grep for å øke befolkningen.

LOKKER NY INNBYGGERE: For i overkant av én krone kan du få deg hus her. Foto: Shutterstock / NTB
LOKKER NY INNBYGGERE: For i overkant av én krone kan du få deg hus her. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

At flere flokker til storbyen er ikke bare et norsk fenomen. Det har kommet flere eksempler på mindre byer som tar kreative grep for å holde på innbyggerne - og lokke til seg nye.

Den lille kroatiske byen Legrad har bare 2000 innbyggere. Etter kollapsen av det østerriksk-ungarske monarki i 1918 har de blitt stadig færre. Det førte til et ganske uvanlig tiltak i 2021.

For bare én kroatisk kuna, tilsvarende 1,5 norske kroner i dagens kurs, kunne du kjøpe et falleferdig hus. Samtidig kunngjorde landsbyen at de ville betale opp til 38 000 norske kroner for oppussing. Siden har Kroatia gått over til euro som valuta.

Dersom nye innbyggere ønsket å kjøpe et privateid hus, ville landsbyen dekke 20 prosent av prisen - opp til 53 000 kroner.

De eneste kravene var at innbyggerne var økonomisk trygge og under 40 år. I tillegg måtte de forplikte seg til å bli boende i minst 15 år.

Nå har Legrad kjørt ut en ny runde med «gratis» hus, skriver CNBC. Kravene denne gangen er at søkerne må være under 45 år og være i et ekteskap eller partnerskap, og være uten straffehistorikk. De nye innbyggerne kan heller ikke eie annen eiendom.

Fem hus er allerede solgt, skriver Forbes. Tre familier har allerede flyttet inn, og alle har fått nye familiemedlemmer.

Kroatia er imidlertid ikke først ute med stuntet. Den italienske byen Sambuca på Sicilia la i 2019 ut hus for én euro.