Selger hus for ti kroner

Tar grep for å øke befolkningen i den italienske fjellandsbyen.

SJOKKPRIS: Ordføreren i landsbyen Castiglione på feriefavoritten Sicilia ønsker seg flere innbyggere, og lokker derfor med billige hus. Foto: Getty Images / iStockphoto / NTB
SJOKKPRIS: Ordføreren i landsbyen Castiglione på feriefavoritten Sicilia ønsker seg flere innbyggere, og lokker derfor med billige hus. Foto: Getty Images / iStockphoto / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tilbudene har dukket opp med ujevne mellomrom de siste åra. Men etter et år med minimal reiseaktivitet, flere turer på hytta og stadig våtere drømmer om sørlige strøk, er det kanskje forståelig at nyheten om at du kan få kjøpe et hus til ti kroner i en italiensk fjellandsby, nå går verden rundt.

For litt mindre enn prisen av en tyggispakke, kan du nå skaffe deg et hus i den sicilianske fjellandsbyen Castiglione di Sicilia, ifølge CNN.

Landsbyen ligger idyllisk til på østsiden av øya med utsikt over Alcantara-dalen, like ved vulkanen Etna.

Startpris på én euro

Til sammen 900 av byens forlatte boliger ligger nå ute til salgs. Rundt halvparten av boligene beskrives som ruiner, og legges ut til salgs med en startpris på én euro - ti norske kroner. Resten er i bedre tilstand, og har derfor fått priser som starter på rundt 4000 euro, litt over 40 000 kroner.

- Vi har en enorm arkitektonisk arv vi må redde. Over tid har for mange folk forlatt stedet. De har etterlatt en haug med gamle, pittoreske hus. Mange av dem har historie som går så langt tilbake som til renessansen, sier Antonino Camarda, ordføreren i fjellandsbyen.

Castiglione går også under navnet «Vinbyen» på grunn av de mange vingårdene i området. En enorm skulptur av et fat og vinglass står ved inngangen til landsbyen. Guidede turer arrangeres langs vinruten ved Etna.

Vil øke befolkningen

Initiativet ble satt i gang for å øke befolkningen i den aktuelle kommunen, som har sunket fra 14 000 rundt år 1900, til i underkant av 3000 i dag.

Ordføreren forteller at de har gjennomført en grundig studie av byggene, som nå er katalogisert basert på kart og tinglysningsdata.

- I henhold til byggenes tilstand, vil de bli solgt til forskjellige priser, med en startpris på én euro, sier Camarda.

Dersom det er stor interesse for den samme boligen, vil det bli avholdt en auksjon, sier han videre.

Haken

Å sikre seg en feriebolig for bare ti kroner høres kanskje for godt ut til å være sant? Den eneste haken er ifølge Independent at kjøpere må fullføre det planlagte renoveringsarbeidet på de mest slitne byggene, innen tre år.

I tillegg kommer et krav om at eier tegner en forsikring med en bank til en verdi av 4000 euro - 40 000 kroner.

- Det vil koste en ny eier rundt 100 euro i året, som virker mer rimelig enn en innskuddsgaranti, sier ordføreren.

Skatter på Sicilia skal imidlertid være lavere enn på det italienske fastlandet. Eventuelle kjøpere kan også dra nytte av den nye skatteordningen innført av italienske myndigheter i fjor, kalt «Superbonus». Ordningen gir 110 prosents skattefradrag for renoveringsarbeid som gjør hus mer effektive og miljøvennlige.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer