Krypto-katastrofen:

Selger luksusleilighet etter gigakollaps

Samme dag som kryptoselskapet hans gikk konkurs, skal Sam Bankman-Fried ha lagt luksusleiligheten sin ut for salg.

I TRØBBEL: Kryptogründeren Sam Bankman-Fried selger både leilighet og aksjer etter kjempekollapsen i forrige uke. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB

I TRØBBEL: Kryptogründeren Sam Bankman-Fried selger både leilighet og aksjer etter kjempekollapsen i forrige uke. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB

Vis mer
Publisert

Forrige uke kollapset korthuset FTX. Kryptoimperiet var bygget av «gullgutten» Sam Bankman-Fried, som tjente seg søkkrik på selskapet. Over natta forduftet 94 prosent av formuen hans, og han mistet statusen som dollarmilliardær.

Og når store deler av formuen forsvinner i løpet av et øyeblikk, er det kanskje naturlig at man tar drastisk grep. Noe det ser ut til at Bankman-Fried gjør.

Selger luksusleilighet

Samme dag skal han nemlig ha lagt luksusleiligheten sin på Bahamas ut for salg, ifølge The Guardian.

Prislappen? 39,5 millioner dollar, eller rett i underkant 400 millioner norske kroner.

Toppleiligheten, som omtales som «The Orchard», er en del av det eksklusive leilighetskomplekset Albany på Nassau på Bahamas.

Og det er ikke småtterier som selges. Ifølge salgsannonsen har leiligheten en «overdådig soveromssuite med bad for ham og henne, walk-in garderobeskap, pluss en privat balkong med salongområde og spa», i tillegg til ytterligere fire soverom med eget bad, en storslått stue med spisestue, med utgang til et utendørsbasseng.

Leiligheten selges møblert.

- En feilvurdering

Fra leiligheten på Bahamas skal Bankman-Fried og andre toppsjefer i FTX ha jobbet. Det bryter litt med det imaget både den fallerte kryptosjefen og folk rundt ham, har malt av ham.

Han har gjerne blitt framstilt, og framstilt seg selv, som en litt ustelt kryptonerd som sov på en saccosekk under skrivebordet på kontoret.

Ifølge andre kryptoinvestorer skal dette imaget ha vært regissert, og noe media og folk i politikken gikk på, fordi det samsvarte med deres forventninger til en kunnskapsrik kryptogründer.

- Vi har denne fascinasjonen for gründeren som sover under skrivebordet sitt - Mark Zuckerberg-fenomenet. Det er en feilvurdering - det er mange gutter som sover på saccosekker som ikke tjener milliarder av dollar, sa kryptofondsforvalteren Josh Peck til The Guardian i forrige uke.

Kollapsen

Starten på kollapsen for FTX var at det ble avslørt at Bankman-Fried hadde et annet selskap, Alameda, som hadde uklar kobling til FTX, blant annet gjennom oppkjøp av kryptovalutaen FTT.

Det fikk konkurrenten Binance til å kvitte seg med hele sin beholdning av FTT, verdt nærmere fem milliarder dollar.

Det utløst et kjøpsras blant andre kunder, noe som gjorde at FTX fikk alvorlige likviditetsproblemer.

Konkurrenten Binance tilbød seg tirsdag i forrige uke å kjøpe FTX for en brøkdel av det selskapet en gang var verdt, men tilbudet ble raskt trukket tilbake.

Etter en mislykket klappjakt etter investorer som kunne redde selskapet, gikk Bankman-Fried av som administrerende direktør, og FTX søkte om konkursbeskyttelse.

Midt i dramaet har det også kommet flere urovekkende meldinger. Amerikanske myndigheter skal blant annet ha gått i gang med å etterforske selskapet.

«Dummet meg ut»

Søndag siterer CNBC anonyme kilder på at tradingselskapet Alameda Research, som ble startet av Bankman-Fried i 2017, skal ha fått overført milliarder av dollar fra FTX-kunder - i det skjulte. Dette skjedde samtidig som at «ingen» visste at FTX sto midt i en likviditetskrise.

Bankman-Fried innrømmet selv å ha «dummet seg ut» kort tid før han sluttet i sjefsstillingen.

Dersom FTX har overført midler til Alameda uten at investorer og kunder visste om det, og uten eksplisitt samtykke, er det i henhold til amerikansk lov ulovlig.

Ifølge både Reuters og Wall Street Journal skal Bankman-Fried ha overført 10 milliarder dollar av kundenes penger fra FTX til Alameda. En god del av disse pengene «har siden forsvunnet», ifølge to personer som satt i FTX-ledelsen, ifølge Reuters.

- Ikke hemmelig overføring

Anslagene på hvor mye penger som er forsvunnet varierer, men det skal dreie seg om mellom én og to milliarder dollar.

På spørsmål om de 10 milliardærene svarer Bankman-Fried selv på SMS at det ikke er snakk om en hemmelig pengeoverføring.

«Vi overførte ikke i hemmelighet. Vi hadde forvirrende, intern merking og feilleste det», skriver han i en tekstmelding til Reuters.

På direkte spørsmål om pengene som er forsvunnet, svarer han:

«???»

Ifølge Financial Times skal Bankman-Fried i det siste ha forsøkt å sikre seg likviditet ved å selge aksjeposter i enkelte andre selskaper.

Han skal blant annet ha forsøkt å selge sin andel i meklerhuset Robinhood, verdsatt til 472 millioner dollar, med 20 prosent avslag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer