Gudfaren i Kreml:

Selger oligarkens riviera-luksus

Palasset som tilhørte «Gudfaren i Kreml», er ute til salgs. Eiendommen kan gå for milliardsum.

ENORMT: Herskapshuset ligger på en 100-måls tomt, og eiendommen skal være verdt over 1 milliard kroner. Foto: Google Earth
ENORMT: Herskapshuset ligger på en 100-måls tomt, og eiendommen skal være verdt over 1 milliard kroner. Foto: Google Earth Vis mer
Publisert

Den avdøde oligarken og Putin-kritikeren Boris Berezovskyj kjøpte kremeiendommen på 90-tallet.

Slottet, en herregård med navn «Chateau de la Garoupe», ligger i den såkalte Milliardærbukta i det ettertraktede luksusområdet Cap d'Antibes.

Det er det franske statlige byrået Agrasc, med ansvar for beslaglagte eiendeler, som står for salget av oligarkens drømmepalass.

Pengene skal gå til den franske staten, ifølge France Bleu.

Rettstvist

De siste åra har palasset samlet støv, og flere har ønsket seg en bit av det. Da Berezovskyj døde i 2013, skal han ha etterlatt seg en enorm gjeld. Ifølge regnskapsfirmaet Grant Thornton skyldte russeren svimlende 419 millioner dollar.

De som hevdet Berezovskyj skyldte dem penger, deriblant Roman Abramovitsj og det russiske flyselskapet Aeroflot, krevde at det aktuelle palasset skulle selges. På den måten skulle de få tilbake penger de mente å ha krav på.

Frankrike, som hadde beslaglagt eiendommen i 2015 på grunn av en annen hvitvaskingssak, nektet å gi slipp. Kreditorene gikk dermed til sak, som ikke førte fram, ifølge Bloomberg.

OLIGARK: Boris Berezovskyj døde under mystiske omstendigheter i 2013. Bildet er tatt i forbindelse med den svært profilerte rettssaken på 2000-tallet, som han tapte mot Roman Abramovitsj. Striden dreide seg blant annet om aksjer i oljeselskapet Rosneft. De to russiske oligarkene var tidligere venner og forretningspartnere, men ble etter hvert bitre fiender. Foto: David Crump/Daily Mail/REX / Shutterstock editorial / NTB
OLIGARK: Boris Berezovskyj døde under mystiske omstendigheter i 2013. Bildet er tatt i forbindelse med den svært profilerte rettssaken på 2000-tallet, som han tapte mot Roman Abramovitsj. Striden dreide seg blant annet om aksjer i oljeselskapet Rosneft. De to russiske oligarkene var tidligere venner og forretningspartnere, men ble etter hvert bitre fiender. Foto: David Crump/Daily Mail/REX / Shutterstock editorial / NTB Vis mer

Svimlende verdi

Det aktuelle krempalasset ble bygget i 1907 for den britiske politikeren Charles McLaren. Det var i McLarens familie fram til Berezovskyj kjøpte eiendommen på 90-tallet. Russeren banet dermed vei for et inntog av rike landsmenn til Côte d'Azur - som ble en lekegrind for oligarker etter Sovjetunionens fall, ifølge AFP.

Drømmepalasset kan skilte med direkte tilgang til sjøen, svømmebasseng, tennisbane, jacuzzi, fontener og hager. Hovedhuset har om lag 1300 kvadratmeter boltreplass.

Nice-Matin anslår eiendommens verdi til 120 millioner euro, som tilsvarer over 1,4 milliarder kroner.

Mystisk dødsfall

Berezovskij gikk i enkelte miljøer under navnet «Gudfaren i Kreml» og var en av Russlands fremste oligarker. På 90-tallet var han en av president Jeltsins nærmeste støttespillere. Jeltsins etterfølger, Vladimir Putin, var ikke oligarken like begeistret for. Det var bakteppet for at han flyktet Russland rundt årtusenskiftet, ifølge The Guardian. Han fikk innvilget politisk asyl i Storbritannia i 2003.

FUNNET DØD: Putin-kritikeren Boris Berezovskij ble funnet død 23. mars 2013 i sitt hjem i Titness Park, i Birkshire, Storbritannia. Det er imidlertid ikke utelukket at det har skjedd noe kriminelt. Foto: Leon Neal / AFP / NTB
FUNNET DØD: Putin-kritikeren Boris Berezovskij ble funnet død 23. mars 2013 i sitt hjem i Titness Park, i Birkshire, Storbritannia. Det er imidlertid ikke utelukket at det har skjedd noe kriminelt. Foto: Leon Neal / AFP / NTB Vis mer

I 2013 ble han under mystiske omstendigheter funnet død i London. En rettsmedisiner kunne imidlertid ikke slå fast om dødsfallet skyldes selvdrap eller drap, ifølge New York Times.

Oligarkene spilte en sentral rolle under den russiske privatiseringstida i kjølvannet av Sovjetunionens oppløsning på 1990-tallet, der et fåtall ble veldig rike.

Under Putin har oligarkenes makt blitt redusert, der noen av dem har et nært forhold til Putin, mens andre har falt i unåde og blitt fengslet eller tvunget ut i eksil.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer