Eiendom:

Selger Treholts tidligere Frogner-leilighet

Leiligheten i Oscars gate 61 var i flere år sentral i en av Norges største spionsaker. Nå selges den for 35 millioner kroner.

SELGES: Arne Treholt og familien ble overvåket da de bodde i leiligheten i Oscars gate 61. Foto: Tore Meek / NTB
SELGES: Arne Treholt og familien ble overvåket da de bodde i leiligheten i Oscars gate 61. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1982 til 1984 ble Arne Treholts leilighet i Oscars gate 61 i Oslo utsatt for massiv ulovlig overvåking. Adressen har seinere blitt en av hovedstadens mest sagnomsuste.

Nå er luksusleiligheten i 2. etasje lagt ut for salg til 35 millioner kroner.

Det var Subjekt som skrev om boligsalget først.

- Det er en fantastisk fin leilighet, sier ansvarlig mekler, Kristian Bull i Sem og Johnsen, i en kort kommentar til Børsen.

«Eventyrlig deluxe»

Leiligheten selges inn i annonsen som en «Eventyrlig DELUXE» hjørneleilighet med «særdeles høy standard på materialer, utstyr og finish».

Den har seks rom og 197 kvadratmeter internt bruksareal.

Videre står det at eier har påkostet leiligheten over 15 millioner kroner i sin eiertid. Beliggenheten beskrives som særdeles attraktiv og rolig, «på beste Frogner».

Bygget rommer totalt fire leiligheter, og ble tegnet av arkitekt Kristian Rivertz. Det ble reist i 1896.

Overvåket soverommet

Treholt var byråsjef i Utenriksdepartementet, da han 20. januar 1984 ble arrestert på Fornebu, og siktet for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak.

20. juni året etter ble han dømt i Eidsivating lagmannsrett til 20 års fengsel.

Da hadde Politiets overvåkingstjeneste (POT) drevet massiv overvåkning av leiligheten til Treholt og kona Kari Storækre i over ett år.

Overvåkingen foregikk ved hjelp av videokameraer og tre mikrofoner, installert i biblioteket, kjøkkenet og på soverommet.

SPIONDØMT: Dette bildet som riksadvokaten sendte ut i forbindelse med avsløringen av Arne Treholt i 1984, viser Treholt i samtale med de russiske agentene Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin på gata i Wien 20. august 1983. Foto: Politiet / NTB
SPIONDØMT: Dette bildet som riksadvokaten sendte ut i forbindelse med avsløringen av Arne Treholt i 1984, viser Treholt i samtale med de russiske agentene Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin på gata i Wien 20. august 1983. Foto: Politiet / NTB Vis mer

Politiet skal også ha tatt seg inn i leiligheten for ransaking flere ganger. Det såkalte pengebeviset, som var med på å få Treholt dømt, skal ha blitt funnet under to ransakinger av leiligheten 17. mai og 22. august 1983, skriver NRK.

I 2011 slo EOS-utvalget fast at overvåkingen var ulovlig.

Hevdet han var uskyldig

Treholt har alltid hevdet sin uskyld i spionasje, men har innrømmet hemmelige møter, overlevering av dokumenter, og at han har tatt imot penger fra KGB og Irak.

Ifølge Treholt var motivet for hans omfattende kontakter med sovjetiske diplomater og KGB-folk å bygge bru mellom øst og vest.

Han døde i Moskva i februar i fjor, etter kort tids sykeleie.