Selger unik villa: - Kulturskatt

Det er ikke bare kjøpelystne som har signalisert at de ønsker å komme på visning i Villa Skagestad.

STOR PÅGANG: - Villaen har en god beliggenhet, og ligger på et høydedrag med fantastisk utsikt, sier eiendomsmekler Elisabeth Hjertenes i Nordvik Nydalen. De har opplevd stor pågang etter at boligen ble lagt ut for salg, både av kjøpslystne og nysgjerrige fagfolk. Foto: Bjørnar Solberg / Isnitt.no
STOR PÅGANG: - Villaen har en god beliggenhet, og ligger på et høydedrag med fantastisk utsikt, sier eiendomsmekler Elisabeth Hjertenes i Nordvik Nydalen. De har opplevd stor pågang etter at boligen ble lagt ut for salg, både av kjøpslystne og nysgjerrige fagfolk. Foto: Bjørnar Solberg / Isnitt.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den internasjonalt anerkjente norske arkitekten Sverre Fehn laget bare seks eneboliger i Oslo før han døde i 2009.

Derfor knytter det seg naturlig nok stor interesse til at en av dem, med navnet «Villa Skagestad», som ligger på Kjelsås, er til salgs for nesten 20 millioner kroner. Det var DN som først omtalte saken.

- Enorm pågang

Villaen ble lagt ut for salg i forrige uke, og torsdag ettermiddag var den første visningen.

- Vi har hatt en enorm pågang. Det er veldig stor interesse fra dem som er genuint interessert i å kjøpe en bolig, og så er det veldige mange arkitekter og arkitektstudenter som er interessert i å se. Det er en sjelden mulighet, sier eiendomsmekler Elisabeth Hjertenes i Nordvik Nydalen bare noen timer før visningen.

Sammen med kollega, eiendomsmekler Cato Rojahn, har hun fått oppdraget med å selge boligen, og pågangen har vært såpass stor at de har valgt å utvide visningstida fra en til to timer både torsdag og søndag.

- Vi kan ikke booke konkrete visningstidspunkter for alle, da hadde vi ikke gjort annet, så vi kjører åpent hus. Folk må følge myndighetenes retningslinjer med én meters avstand. Blir det for stor pågang får de vente utenfor og kikke litt i hagen, sier Hjertenes og legger til.

- Worst case scenario så må vi prioritere de som er interessert i å kjøpe, men i utgangspunktet er dette en kulturskatt som vi ønsker at de som vil skal få se.

UTSIKT: Villa Skagestad har også uvanlig mange utganger, hele ni stykker. - Det som karakteriserer Sverre Fehns stil er at han vil ha en veldig fin, usynlig overgang mellom ute- og innearealet, sier Hjertenes. Foto: Bjørnar Solberg / Isnitt.no
UTSIKT: Villa Skagestad har også uvanlig mange utganger, hele ni stykker. - Det som karakteriserer Sverre Fehns stil er at han vil ha en veldig fin, usynlig overgang mellom ute- og innearealet, sier Hjertenes. Foto: Bjørnar Solberg / Isnitt.no Vis mer

Anerkjent arkitekt

Sverre Fehn ble regnet for å være blant Norges aller fremste arkitekter og nøt anerkjennelse langt utover landets grenser.

Gjennom et langt yrkesliv tegnet Fehn en lang rekke svært kjente bygninger, som blant annet Colosseum kino i Oslo og Aukrustmuseet i Alvdal.

I 1997 mottok han Pritzker-prisen, som går for å være arkitekturens svar på en nobelpris. I tillegg fikk Fehn Statens Byggeskikkpris i 1996 og den franske Prix Académie d'architecture i 1993.

Han døde i 2009, 84 år gammel.

Bygget til teatersjef

Fehn tegnet bare 12 eneboliger i karrieren, hvorav seks av dem ligger i Oslo. Det er med andre ord ikke hverdagskost at en av boligene han har tegnet ligger på markedet, noe som også gjør salget til en litt ekstra morsom arbeidsoppgave for eiendomsmeklerne.

- Det er kjempegøy. Det kommer også privatpersoner bort til oss for og sier «så heldige dere er som får selge den», sier Hjertenes.

Når det gjelder selve boligen så har den et bruksareal på 243 kvadratmeter.

Villa Skagestad ble opprinnelig bygget for daværende teatersjef Tormod Skagestad i 1964.

«Fehns arkitektur karakteriseres av fagfolk som 'poetisk modernisme' og hans eneboliger preges gjerne av lette, store glassflater som gir en nesten umerkelig overgang mellom inne- og utearealer», heter det i salgsoppgaven.

EN AV SEKS: Vill Skagestad er en av seks eneboliger Sverre Fehn tegnet i Oslo. Foto: Bjørnar Solberg / Isnitt.no
EN AV SEKS: Vill Skagestad er en av seks eneboliger Sverre Fehn tegnet i Oslo. Foto: Bjørnar Solberg / Isnitt.no Vis mer

Ikke for alle

De nåværende eierne, Anne Leholt og Frode Kalberg har også skrevet en tekst om Villa Skagestad i salgsoppgaven. Der nærmest advarer de potensielle kjøpere.

- La det være slått fast først som sist: Villa Skagestad er et spesielt hus. Villa Skagestad er like mye et livsstilsprosjekt som en bolig. Den som ser etter et koselig hus med standard løsninger, den som ser etter et hus som likner det man kjenner fra før, eller som har en fastlåst oppfatning av hva et hus skal være, skal ikke bo i Villa Skagestad, skriver Leholt og Kalberg.

REKORD: Boligpristallene for denne måneden viser en historisk prisvekst i mai. Video: NTB Scanpix Vis mer

Eiendomsmekler Hjertnes er enig i at dette ikke er en bolig for alle, men at det er et veldig godt kjøp for den rette eieren.

- Det er en sjelden skatt. Det blir veldig spennende å se på mandag hvordan interessen blir for å kjøpe denne, sier Hjertnes.

Villa Skagestad er oppført på byantikvarens gule liste over bevaringsverdige bygninger i Oslo, men er ikke fredet. Det betyr i praksis at man ikke kan endre fasaden som man vil, påpeker selgerne, som beskriver det på denne måten:

«En begrensning som er lett å leve med. Bare å tenke tanken på å gjøre om fasaden på et slikt hus bør være like fjern som å tegner barter på Mona Lisa».

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer