Pétrus

Selger vin lagret i verdensrommet

En fransk vin, som har gått i bane i verdensrommet i over ett år, skal selges for rekordsum.

EKSKLUSIV: Sjef for vininstituttet (ISVV) ved Universitetet i Bordeaux, Philippe Darriet, holder opp en flaske av Pétrus, som ble lagret i verdensrommet. Foto: AP Photo/Christophe Ena
EKSKLUSIV: Sjef for vininstituttet (ISVV) ved Universitetet i Bordeaux, Philippe Darriet, holder opp en flaske av Pétrus, som ble lagret i verdensrommet. Foto: AP Photo/Christophe Ena Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Flaska av typen Pétrus fra 2000 skal selges på auksjon hos Christie's, og auksjonshuset anslår at den vil bli solgt for rundt 1 million dollar (om lag 8,3 millioner kroner), melder BBC.

Vinen er laget av merlot-druer fra Bordeaux-regionen. Som en del av en privatfinansiert studie av mat og landbruk, ble den sendt ut i verdensrommet i 14 måneder.

12 flasker

Christie's vinekspert, Tim Triptree, sier til BBC at flaska vil bli solgt sammen med en vanlig flaske av Pétrus 2000.

- Så den heldige kjøperen kan sammenlikne de to, sier Triptree.

Det var Space Cargo Unlimited som sendte 12 flasker med vin til Den internasjonale romstasjonen (ISS) i november 2019. Etter mer enn 400 dager og en reise på 300 millioner kilometer uten tyngdekraft, ble vinen returnert til jorda i januar 2021.

Forskere har analysert vinen, og en gruppe vinsmakere fikk prøve noe av den på vininstituttet til universitetet i Bordeaux i mars for å sammenlikne med flasker som er blitt lagret på jorda.

Prøvesmaking

- Det er vanskelig for meg å si om den var bedre eller verre. Men den var definitivt annerledes. Aromaen var mer blomstrete og mer røykfylt - noe som skjer uansett når Pétrus blir eldre, sier journalist og forfatter Jane Anson, som var en av vinsmakerne, til BBC.

Vin fra Chateau Pétrus i Bordeaux er kjent som noen av verdens dyreste viner, som kan lagres i mange tiår. Vingården produserer om lag 30000 flasker årlig. En «vanlig» flaske fra 2000 selges i for om lag 6000 dollar (om lag 49800 kroner).

- Det er ikke mange viner som kan lagres i 60, 70 og flere år. Pétrus er en av dem, sier Anson.

Hun sier det var en klar forskjell på vinen som var sendt ut i verdensrommet, og den som hadde blitt oppbevart på jorda.

- IDIOTISK: Noen av kundene på Vinmonopolet på Grünerløkka i Oslo var ikke fornøyd med at Vinmonopolet stengte lørdag 23. januar. Video: Jeanette N. Vik / Christian Roth Christensen Vis mer

Forskning

Flaskene ble sendt ut i verdensrommet som en del av Mission Wise, som er et privatfinansiert romforskningsprogram drevet av Space Cargo Unlimited.

- Målet er å hjelpe til å finne opp jordbruket og maten vi trenger i morgen her på jorda ved å undersøke effektene av vektløshet og verdensrommet, sier medgrunnlegger av selskapet, Nicolas Gaume i en uttalelse.

Bare én flaske fra verdensrommet vil bli solgt på auksjonen. Tre er tidligere blitt åpnet under vinsmakingen. De resterende åtte flaskene skal oppbevares til framtidig forskning.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer