Pétrus

Selger vin lagret i verdensrommet

En fransk vin, som har gått i bane i verdensrommet i over ett år, skal selges for rekordsum.

EKSKLUSIV: Sjef for vininstituttet (ISVV) ved Universitetet i Bordeaux, Philippe Darriet, holder opp en flaske av Pétrus, som ble lagret i verdensrommet. Foto: AP Photo/Christophe Ena
EKSKLUSIV: Sjef for vininstituttet (ISVV) ved Universitetet i Bordeaux, Philippe Darriet, holder opp en flaske av Pétrus, som ble lagret i verdensrommet. Foto: AP Photo/Christophe Ena Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Flaska av typen Pétrus fra 2000 skal selges på auksjon hos Christie's, og auksjonshuset anslår at den vil bli solgt for rundt 1 million dollar (om lag 8,3 millioner kroner), melder BBC.

Vinen er laget av merlot-druer fra Bordeaux-regionen. Som en del av en privatfinansiert studie av mat og landbruk, ble den sendt ut i verdensrommet i 14 måneder.

12 flasker

Christie's vinekspert, Tim Triptree, sier til BBC at flaska vil bli solgt sammen med en vanlig flaske av Pétrus 2000.

- Så den heldige kjøperen kan sammenlikne de to, sier Triptree.

Det var Space Cargo Unlimited som sendte 12 flasker med vin til Den internasjonale romstasjonen (ISS) i november 2019. Etter mer enn 400 dager og en reise på 300 millioner kilometer uten tyngdekraft, ble vinen returnert til jorda i januar 2021.

Forskere har analysert vinen, og en gruppe vinsmakere fikk prøve noe av den på vininstituttet til universitetet i Bordeaux i mars for å sammenlikne med flasker som er blitt lagret på jorda.

Prøvesmaking

- Det er vanskelig for meg å si om den var bedre eller verre. Men den var definitivt annerledes. Aromaen var mer blomstrete og mer røykfylt - noe som skjer uansett når Pétrus blir eldre, sier journalist og forfatter Jane Anson, som var en av vinsmakerne, til BBC.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer