Slott i Danmark:

Selges etter bitter søsken-strid

Slottet er nedarvet i tolv generasjoner. Nå går det under hammeren etter tvangsoppløsning.

SISTE SPIKER I KISTA: Etter en lang og trøblete prosess, er det nå klart at det ikoniske slottet skal selges. Foto: Trond Strandsberg / Wikimedia Commons
SISTE SPIKER I KISTA: Etter en lang og trøblete prosess, er det nå klart at det ikoniske slottet skal selges. Foto: Trond Strandsberg / Wikimedia Commons Vis mer
Publisert

Drømmer du om ditt eget slott - på en dansk øy? Nå kan drømmen bli virkelighet. Du må bare bla opp drøyt 220 millioner kroner.

Med en leilighet på 550 kvadratmeter og seks mål stor tomt med både strandlinje og landskapspark, er det trolig smart om du også har noen millioner til framtidig vedlikeholdsbudsjett.

Det er uansett en unik mulighet som nå byr seg på det danske eiendomsmarkedet, men så er det da også en spesiell historie som ligger bak.

- Dette er et av Danmarks mest spesielle og historiske gods - et stykke dansk kulturarv, sier eiendomsmekler Asger Olsen til TV 2 Fyn.

Opprivende krangel

Valdemars Slot ble bygget på midten av 1600-tallet av selveste Christian Kvart, som fikk bygget det til sin sønn, grev Valdemar Christian. Seinere ble det overtatt av sjøoffiser Nils Juel, som bygget om slottet til en (daværende) mer tidsriktig barokkstil, ifølge slottets egen hjemmeside.

Opp gjennom åra har sjøoffiser Juels etterkommere arvet slottet. Vel å merke fram til i dag, hvor søstrene Caroline Flemming og Louise Iuel Albinus eier i tolvte (og siste) generasjon.

IØYENFALLENDE: Involverte parter håper nå at roen skal senke seg over Kveldsroveien i Bærum kommune. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Søstrene har nemlig røket grundig uklar i en opprivende krangel, ifølge Finans.

Bakgrunnen er en uenighet om regnskapet for Valdemars Slot Gods AS - som er selskapet bak godset. Flemming beskylder nemlig Iuel og hennes mann for å ha forsynt seg av slottskassa til private formål, og hun har derfor nektet å godkjenne regnskapet.

- Sinnssykt

Dermed ender selskapet på tvangsoppløsning - og slottseiendommen på det åpne markedet.

Dette er den siste utviklingen i en lang og betent konflikt om eiendommen. En rekke aktører har engasjert seg i saken, deriblant greven Christian Ahlefeldt-Laurvig - som tidligere satt i styret for selskapet som har driftet Valdemars.

- Faktum er at vi snakker om en av Danmarks største kulturskatter, og akkurat nå er det ingen som har ansvaret for noe. Det synes jeg er sinnssykt, tordnet han overfor danske BT i sommer.

Den danske greven var en av flere som måtte forlate sin post da slottet ble sendt til tvangsoppløsning i mai. Hvem som nå får ansvaret for å forvalte «en av Danmarks største kulturskatter», gjenstår altså å se.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer