- Selvfølgelig vil vi saksøke

Russlands finansminister hamrer løs mot påstander om at de er bankerott, og sier Russland vil gå til søksmål.

VIL GÅ TIL RETTEN: Russlands finansminister Anton Siluanov, som på bildet diskuterer med president Vladimir Putin, sier russerne vil gå til søksmål, som følge av uenighetene rundt deres betaling av utenlandsgjeld. Foto: OLGA MALTSEVA / AFP / NTB
VIL GÅ TIL RETTEN: Russlands finansminister Anton Siluanov, som på bildet diskuterer med president Vladimir Putin, sier russerne vil gå til søksmål, som følge av uenighetene rundt deres betaling av utenlandsgjeld. Foto: OLGA MALTSEVA / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Selvfølgelig vil vi saksøke, for vi har tatt alle mulige grep for å være trygge på at investorene får betalt, tordner Russlands finansminister Anton Siluanov, ifølge The Guardian.

Bakgrunnen for trusselen om rettslige skritt er knyttet til striden om Russlands utenlandsgjeld.

SANKSJONER: Guy Verhofstadt, belgisk parlamentsmedlem kom med en tordentale i EU-parlamentet mot sanksjonene som har blitt rettet mot Russland. Vis mer

«Selektivt mislighold»

Onsdag i forrige uke opplyste det russiske finansdepartementet at landet måtte bruke rubler til å dekke betalinger på 649,2 millioner dollar til utenlandske kreditorer, etter at en vestlig bank nektet å utføre Russlands betalingsinstruks.

Det utgjør i praksis et mislighold av gjelda, mener det amerikanske kredittratingbyrået Standard & Poor's. De nedgraderte Russland til «selektivt mislighold», noe som betyr at landet i praksis står overfor en statsbankerott.

Bakgrunnen for nedgraderingen er, ifølge byrået, at investorer trolig ikke vil klare å veksle rublene inn i «dollar tilsvarende de opprinnelig forfalte beløpene».

En av Russlands kreditorer, med tilhold i Europa, bekrefter Standard & Poor's vurdering.

- Dersom vi ikke får dollarene våre innen 30 dager, så er det en bankerott, sier kreditoren til Financial Times.

- Ikke grunnlag for bankerott

Den virkelighetsbeskrivelsen går ikke den russiske finansministeren med på, og dermed ligger det an til en rettslig vurdering av det hele.

- I retten vil vi legge fram regninger som bekrefter våre forsøk på å betale, både i utenlandsk valuta og i rubler. Det blir ingen enkel prosess. Vi må veldig aktivt bevise saken vår, til tross for alle vanskelighetene, sier Siluanov.

Ifølge Kreml-talsmann Dmitrij Peskov vil en bankerott være noe som teoretisk sett kan oppstå.

- Men det vil være en veldig kunstig situasjon, sa han i forrige uke.

Årsaken til det er at den russiske sentralbanken har en såkalt «krigskasse». Det er bankens utenlandske valutareserver, og den er på drøyt 600 milliarder dollar. Rundt halvparten av den er frosset som følge av internasjonale sanksjoner.

- Det er ikke noe grunnlag for bankerott. Ikke engang i nærheten, framholder Peskov.

UKRAINA-KRIGEN: Russlands utenriksminister Sergej med klar beskjed da han gjorde et engelsk intervju på russisk TV fredag 18. mars. Video: AP. Vis mer

Også analytikere mener Russland har evner til å betjene sin utenlandsgjeld. Landet får milliarder av amerikanske dollar i betaling for energieksport, så selv om flere hundre milliarder dollar av Russlands utenlandsreserver er frosset, har de fremdeles store summer tilgjengelig. Også den delen av «krigskassa» som ikke er fryst kan brukes.

Kronglete juridisk prosess

Det som virker hevet over enhver tvil er at det kan bli en langdryg og kronglete juridisk ferd, både for russerne og deres kreditorer, når det gjelder Russlands forsøk på å betale gjelda.

Russlands statsobligasjoner, altså Russlands utenlandsgjeld, er underlagt engelsk lov, ifølge Financial Times.

Det som likevel er noe uvanlig er at Russland i vilkårene sier at de ikke vil underlegge seg jurisdiksjonen til en utenlandsk domstol.

GASS: Russlands statsleder Vladimir Putin krever at all russisk gass skal handles med rubler. Men hvorfor gjør han det? Vis mer

Den juridiske tvetydigheten rundt obligasjonen betyr i praksis at russerne kan innlede rettslige prosesser på hjemmebane, ifølge rettsprofessor Mitu Gulati ved University of Virginia.

Han sier at russernes argument om at de har blitt nektet å betale av amerikanske myndigheter ikke er «så vanvittig».

- I den grad de fører en sak for retten, vil de si «altså, vi vil betale, men vi kan ikke, noen stopper oss». Men her er problemet: Vanligvis må det da dreie seg om en ytre faktor for begge parter, men investorer vil si at det ikke gjelder her. «Dere har forårsaket dette», kan de si. «Dersom dere ikke invaderer land, oppstår ikke denne situasjonen. Kom dere ut av Ukraina, så kan dere betale», sier Gulati.

Blir hemmet av sanksjoner

Om russerne anlegger sak på hjemmebane, er det likevel svært lite trolig at en engelsk domstol vil forholde seg til avgjørelsen derfra.

Fra den opprinnelige betalingsdatoen har Russland nå 30 dager på seg på å gjøre opp gjelda. Deres samlede utenlandsgjeld er på rundt 40 milliarder dollar, og så langt har de klart å unngå å misligholde gjelden.

Utfordringen for Russland er at amerikanske sanksjoner er innrettet på en sånn måte at landet er tvunget til å velge mellom å bruke av sine gjenværende dollarreserver, de som ikke er frosset, eller å misligholde gjelda.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer