Selvmordsbølgen rystet finansverdenen. Nå er sjefene dømt

Flere tidligere sjefer hos den franske telegiganten Orange er dømt til fengsel og til å betale bøter, for «moralsk trakassering» som førte til 19 selvmord i selskapet.

DØMT: Tidligere toppsjef i France Telecom, Didier Lombard, snakker med kona under en pause i rettssaken. I dag falt dommen. Foto: Stephane De Saluktin / AFP / NTB Scanpix
DØMT: Tidligere toppsjef i France Telecom, Didier Lombard, snakker med kona under en pause i rettssaken. I dag falt dommen. Foto: Stephane De Saluktin / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag falt dommen mot flere tidligere sjefer hos den franske telegiganten Orange, etter en rystende sak som har vekket oppmerksomhet langt utenfor Frankrikes grenser.

Ifølge Le Monde blir tre tidligere sjefer i selskapet, blant dem tidligere toppsjef Didier Lombard (77), dømt til ett års fengsel - hvorav åtte måneder er betinget - og bøter på 15 000 euro. Samtidig dømmes selskapet til å betale bøter på 75 000 euro.

Dagbladet skrev i sommer om Jean Michel. Han var 53 år gammel og far til tre barn da han tok sitt eget liv en julidag for elleve år siden, mens han snakket med to fagforeningsrepresentanter på telefonen.

53-åringen var en av 35 ansatte hos France Telecom, nå kjent som Orange, som tok livet sitt i en omfattende selvmordsbølge som rystet verden for drøyt ti år siden.

- Jeg skal få folk til å gå

19 av selvmordene som fant sted i 2008 og 2009 la grunnlag for tiltalen mot selskapet, som var statlig eid fram til 2004.

Nettopp prosessen med privatisering etter 2004, hvor selskapet hadde som mål å kvitte seg med 22 000 stillinger, har blitt trukket fram i tiltalen som en viktig årsak til den påfølgende selvmordsbølgen.

Ifølge tiltalen skal selskapet og flere av selskapets sjefer aktivt ha jobbet for å få ansatte til å mistrives på jobben, slik at de skulle si opp av egen fri vilje, skriver det svenske nyhetsbyrået TT, gjengitt av SvD.

- Jeg skal få folk til å gå på den ene eller den andre måten, om det skjer gjennom vinduet eller døra, skal Lombard ha uttalt på et ledermøte i 2006, ifølge det franske nyhetsbyrået AFP.

Lombard nektet først for dette i retten, men han har siden innrømmet at han hadde sagt det i 2006 og at han «begikk en tabbe» da det ble uttalt.

I et brev som han leste opp i retten, sa Lombard at han er svært lei seg over at «situasjonen ufrivillig bidro til enkeltes skjørhet, til punktet der de utførte denne uopprettelige handlingen», ifølge NTB.

Lombard og de to andre hovedtiltalte nektet alle for at de hadde noe ansvar for selvmord begått av mennesker de ikke personlig kjente.

– En bedrifts omstilling er ikke nødvendigvis hyggelig. Det er bare slik det er. Det er ikke noe jeg kunne ha gjort, sa Lombard i retten.

Trenger du hjelp?

  • Akutt selvmordsfare: 113
  • Legevakt: 116 117
  • Kirkens SOS Telefon: 22 40 00 40 Nettsted: www.kirkens-sos.no
  • Mental helse Telefon: 116 123 Nettsted: www.sidetmedord.no
  • Mer informasjon om krisetelefoner og nettsteder finnes på Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging sine informasjonssider: www.nssfinfo.no

- Den eneste grunnen

I retten kom det fram at flere av de ansatte etterlot seg selvmordsbrev, hvor de pekte på stress på jobben. En av dem skrev rett ut at vedkommende valgte å ta sitt eget liv «på grunn av jobben i France Telecom. Dette er den eneste årsaken.»

Vedkommende viste til en «permanent nødssituasjon, overarbeid, total omorganisering av selskapet (og) terrorliknende arbeidsmiljø», som førte til at personen «ble et vrak».

- Det er uakseptabelt at trakassering var strategien i et av landets største selskaper, sa aktor i saken, Brigitte Pesquie, i retten.

- Psykisk trakassering

I år har selskapet, tidligere toppsjef Didier Lombard og seks andre toppledere, sittet på tiltalebenken. Der har det blant annet blitt anklaget for psykisk trakassering, som angivelig skal ha ført til dødsfallene.

I dag kom den historiske dommen, som slo fast at selskapet og sjefene hadde delvis ansvar for selvmordene og en rekke selvmordsforsøk i forbindelse med omstruktureringen av selskapet.

Advokater for ofrene og de etterlatte har også krevd 2,2 millioner euro, eller rundt 20 millioner kroner, i oppreisning fra selskapet. En beslutning om dette er ventet på et seinere tidspunkt.

Historisk dom

Tiltalen har fokusert på 39 ulike saker i perioden 2006-2009: 19 selvmord, 12 selvmordsforsøk og 8 tilfeller av alvorlig depresjon. Andre selvmord blant selskapets ansatte i perioden kunne ikke knyttes direkte til deres arbeidsforhold, skriver nyhetsbyrået AP.

Lombard, hans visedirektør Louis-Pierre Wenes og HR-sjef Olivier Barberot var anklaget for å ha aktivt jobbet for å ha destabilisert arbeidshverdagen til de ansatte, i forsøket på å lykkes med den omfattende nedbemanningsplanen. Fire andre ledere ble funnet skyldige i medvirkning til «moralsk trakassering».

Det er foreløpig ukjent om de tre hovedtiltalte vil anke den ferske dommen.

Dommen er historisk da det er første gang en fransk domstol anerkjenner «institusjonell trakassering».

- Jeg kom til jobb med en klump i magen hver morgen. Folk hadde det dårlig, har en ansatt tidligere uttalt til SvD. Vedkommendes bror, som arbeidet for selskapet, begikk selvmord.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer