- Send pensjonistene på cruise

Sjeføkonom mener man må tenke på pensjonssystemet på en helt annen måte enn vi gjør i dag.

ELDRECRUISE: Hva om det siste strekket på livets reise kunne gjennomføres på et cruiseskip? Det ville trolig være vel så bra for de eldre som systemet vi har nå, mener sjeføkonom. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
ELDRECRUISE: Hva om det siste strekket på livets reise kunne gjennomføres på et cruiseskip? Det ville trolig være vel så bra for de eldre som systemet vi har nå, mener sjeføkonom. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Torsdag la pensjonsutvalget fram sine forslag til endring i pensjonssystemet. Det går i korte trekk ut på en jevnlig og automatisk justering av aldersgrensene for pensjon i takt med økt levealder.

Utvalget foreslår å øke grensene gradvis med om lag ett år hvert tiende år, noe som betyr at de som blir født i dag kan måtte stå i jobb til de er 72.

- Sliterne taper

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika-gruppen, trekker linjene litt bakover når han skal kommentere forslaget.

- Med den forrige pensjonsreformen vi fikk så var det en del bussjåfører som egentlig tapte ganske mye. Bussjåfører lever ikke så lenge, og du har mange sliteryrker der man har litt usunne vaner og også dør tidlig, sier Andreassen, og fortsetter:

- Hver gang du trekker opp aldersgrensene på pensjon, så får de stadig mindre ut av pensjonssystemet som de vitterlig har betalt inn til hele livet.

Motsatsen, sier Andreassen, er «vi akademikere som jobber, spiser salater og er hysteriske på kolesterolet».

- Vi lever stadig lenger og får stadig mer ut av systemet.

Han mener at en stor utfordring er at mange på sosialistisk side av politikken vil at det private skal holde seg unna eldretjenestene, og at nettopp eldreomsorgen er et offentlig ansvar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer