Sjokkbyks:

Sender «all» olje til Asia

Nesten 90 prosent av russisk råoljeeksport til sjøs går nå til Asia.

SER MOT ØST: EUs forbud mot import av russisk råolje til sjøs trådte i kraft 5. desember. Dermed er den russiske eksporten omdirigert østover. Foto: Alexei Druzhinin / AP / NTB
SER MOT ØST: EUs forbud mot import av russisk råolje til sjøs trådte i kraft 5. desember. Dermed er den russiske eksporten omdirigert østover. Foto: Alexei Druzhinin / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at EU og G7 nylig banket igjennom et importforbud på russisk sjøbåren olje, er nesten all Europa-eksport stanset med unntak av små forsendelser til Bulgaria.

EU, som tidligere var Russlands viktigste oljeimportør, tok imot cirka halvparten av landets oljeforsyninger før Ukraina-invasjonen.

Skjøt fart

Den russiske råoljen som ikke lenger går til Europa, blir nå i stedet sendt til Asia.

Russlands Asia-eksport økte til mer enn 3 millioner fat per dag i forrige uke. Det utgjorde 89 prosent av all sjøbåren råolje eksportert fra Russland den uka, ifølge Bloomberg.

- Mye blir omdirigert til Asia. Noe har man dokumentert og noe er ukjente mottakere, som man antar vil gå spesielt til India, sier energianalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, til Børsen.

Mer enn halvparten av skipene med russisk råolje på vei til Suezkanalen er ikke merket med en endelig destinasjon, skriver Bloomberg.

Det kan, ifølge Saltvedt, skyldes at de foreløpig ikke har en kjøper i andre enden, og ser om det dukker opp en underveis.

Inntil videre fortsetter oljeinntektene å strømme inn til Russland som før, ifølge analytikeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer