Senterpartiet åpner for omstridt skog-grep

Fremskrittspartiet ønsker å regne inn skogen i norske utslipp - akkurat som EU gjør. Nå skal Senterpartiet vurdere å gjøre det samme.

VURDERER PÅ NYTT: Marit Arnstad sier Senterpartiet vil vurdere CO2-opptak i skog på nytt etter en ekspertuttalelse om at det ikke bryter med Parisavtalen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
VURDERER PÅ NYTT: Marit Arnstad sier Senterpartiet vil vurdere CO2-opptak i skog på nytt etter en ekspertuttalelse om at det ikke bryter med Parisavtalen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

Det er lett og billig å nå Norges skjerpede klimamål, var Frp-topp Jon Georg Dales budskap til NRK da han lanserte partiets nye klimagrep.

Norge regner - i motsetning til EU - ikke inn CO2-opptak i skog når vi beregner kutt i utslipp.

Hadde Norge gjort som EU ville vi fått godt over halvparten av CO2-kuttene fram til 2030 «gratis» ved å regne inn CO2-opptaket fra skog- og arealsektoren i perioden 1990 til 2030. Nærmere bestemt 10 av 16,6 millioner tonn CO2.

Dermed er det ikke vanskelig å nå de norske klimamålene, er Frp-Dales poeng.

Regjeringen ved klimaminister Sveinung Rotevatn (V) har hele tiden avvist Frp's skog-grep.

- Det ville fortsatt vært et brudd på Parisavtalen, fordi du ikke kan drive å svekke klimamålet ditt hele veien, sa Rotevatn til NRK.

Ekspert: - Ikke bindende

Filter Nyheter meldte imidlertid i går at en av Norges fremste eksperter på internasjonale klimaavtaler mener Rotevatn tar feil. Norge kan ombestemme seg og regne inn skogens CO2-opptak i klimakuttene.

- Målet regjeringen meldte inn til FN i februar i fjor er ikke bindende, juridisk sett, sier Christina Voigt, ekspert på internasjonal miljørett, til Filter Nyheter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer