Senterpartiet åpner for omstridt skog-grep

Fremskrittspartiet ønsker å regne inn skogen i norske utslipp - akkurat som EU gjør. Nå skal Senterpartiet vurdere å gjøre det samme.

VURDERER PÅ NYTT: Marit Arnstad sier Senterpartiet vil vurdere CO2-opptak i skog på nytt etter en ekspertuttalelse om at det ikke bryter med Parisavtalen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
VURDERER PÅ NYTT: Marit Arnstad sier Senterpartiet vil vurdere CO2-opptak i skog på nytt etter en ekspertuttalelse om at det ikke bryter med Parisavtalen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

Det er lett og billig å nå Norges skjerpede klimamål, var Frp-topp Jon Georg Dales budskap til NRK da han lanserte partiets nye klimagrep.

Norge regner - i motsetning til EU - ikke inn CO2-opptak i skog når vi beregner kutt i utslipp.

Hadde Norge gjort som EU ville vi fått godt over halvparten av CO2-kuttene fram til 2030 «gratis» ved å regne inn CO2-opptaket fra skog- og arealsektoren i perioden 1990 til 2030. Nærmere bestemt 10 av 16,6 millioner tonn CO2.

Dermed er det ikke vanskelig å nå de norske klimamålene, er Frp-Dales poeng.

Regjeringen ved klimaminister Sveinung Rotevatn (V) har hele tiden avvist Frp's skog-grep.

- Det ville fortsatt vært et brudd på Parisavtalen, fordi du ikke kan drive å svekke klimamålet ditt hele veien, sa Rotevatn til NRK.

VIL HA MED SKOGEN: Energipolitisk talsperson Terje Halleland i Frp og kollega Jon Georg Dale har tatt til orde for at Norge skal gjøre som EU i klimapolitikken. Foto: Terje Pedersen / NTB
VIL HA MED SKOGEN: Energipolitisk talsperson Terje Halleland i Frp og kollega Jon Georg Dale har tatt til orde for at Norge skal gjøre som EU i klimapolitikken. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Ekspert: - Ikke bindende

Filter Nyheter meldte imidlertid i går at en av Norges fremste eksperter på internasjonale klimaavtaler mener Rotevatn tar feil. Norge kan ombestemme seg og regne inn skogens CO2-opptak i klimakuttene.

- Målet regjeringen meldte inn til FN i februar i fjor er ikke bindende, juridisk sett, sier Christina Voigt, ekspert på internasjonal miljørett, til Filter Nyheter.

Det å regne inn skogen trenger ikke å ha noe å si for norske klimakutt, så lenge man eventuelt forsterker klimamålene. I dag har regjeringen gått inn for 50 til 55 prosent kutt i norske utslipp - uten skog.

Skal man regne inn skogen og fortsatt ha de samme ambisjonene tilsvarer det kutt på 90 prosent av norske utslipp innen 2030, opplyser Klimadepartementet til Filter.

Fremskrittspartiet ønsker imidlertid at skogen skal gjøre det enklere for Norge å nå klimamålene - akkurat slik det gjøres i EU, som regner inn CO2-opptak i skogen.

Sp skal vurdere på nytt

Parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet mener Christina Voigts uttalelser om at Frp's skog-grep ikke står i motsetning til Parisavtalen, endrer bildet.

- Dette gir oss grunn til å vurdere spørsmålet i et nytt lys. Det vil vi gjøre og komme tilbake med merknader og forslag i klimameldingen, skriver Arnstad i en e-post til Dagbladet.

Arnstad understreker at dette er et større spørsmål enn bare å regne inn CO2-effekten historisk og ti år framover.

- Det handler også om hvordan du vil bruke skogen som klimatiltak de neste ti, tretti og femti årene. Selv om skog ikke får så stor betydning til 2030, vil den få stor betydning fram mot 2050. Det krever imidlertid at vi kommer raskt i gang med tiltak og ikke ser oss helt blinde på 2030, skriver Arnstad.

Arbeiderpartiet har på sin side gjort det helt klart at det ikke er aktuelt for dem å gå inn for å regne inn CO2-opptak i stående skog i klimaambisjonene.

- Sp snur

Nationen skrev forrige uke at Senterpartiets stortingsgruppe sa nei til å regne inn CO2-opptak i skog - og partiet fikk skryt av Rotevatn.

Når Arnstad nå åpner opp for «å vurdere spørsmålet i et nytt lys», mener Frp at Senterpartiet snur i klimapolitikken - igjen.

- Det er veldig bra hvis Senterpartiet nå snur for tredje gang på 14 dager i klimapolitikken. Men, dette gir oss ingen svar på om Senterpartiet vil øke det totale ambisjonsnivået eller ikke. Fremskrittspartiet vil at Norge skal benytte seg av muligheten til å regne inn det fulle CO2-opptaket fra stående skog, slik våre naboland i Europa nå skal få gjøre uten å øke ambisjonsnivået, sier energipolitisk talsperson Terje Halleland i Frp.

- Det vil være dårlig nytt for konkurransekraften til bedriftene våre og for norske arbeidsplasser, dersom Senterpartiet vil bruke opptaket fra stående skog til å øke ambisjonsnivået utover det regjeringen allerede har meldt inn, fortsetter Frp-politikeren.

- Nye opplysninger

Marit Arnstad avviser snuoperasjon og nekter å bli satt i klimabås av Frp.

- Vi har ikke snudd i det hele tatt, vi sier at når nye opplysninger kommer på bordet så skal vi også vurdere saken i lys av disse opplysningene. I tillegg sier vi som vi alltid har sagt at skogsatsing handler om mer enn historiske tall, det handler også om framtidig satsing på skog. Der har Sp hele tiden hatt en rekke forslag.

- SP kommer til å utforme sin egen linje i klimapolitikken. Den blir ikke lik Frp's linje. I stedet for å skyte på Sp, tror jeg Frp nå skal konsentrere seg om forhandlingene med sine samarbeidspartnere Høyre og Venstre i klimapolitikken, avslutter Arnstad.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer