Sentralbanksjefens «hodepine»: - Spesiell situasjon

Norges Bank kommer etter alle solemerker til å heve styringsrenta med 0,25 prosentpoeng. Den svake norske krona gir sentralbankesjefen en ekstra utfordring.

RENTEØKNING: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache må forholde seg til en historisk svak krone når hun skal vurdere om styringsrenta skal opp. Foto: Hanna Johre / NTB
RENTEØKNING: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache må forholde seg til en historisk svak krone når hun skal vurdere om styringsrenta skal opp. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er helt bankers at kommer en renteøkning, sier leder for Allokering og Globale Renter i Storebrand Asset Management, Olav Chen, til Børsen i forkant av Norges Banks rentebeslutning.

At sentralbanksjef Ida Wolden Bache og Norges Bank setter opp renta 0,25 prosentpoeng i dag, virker det ikke som det er noen stor uenighet om blant norske økonomer.

Svak krone

Da den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell onsdag kveld annonserte sin rentebeslutning, overrasket han ingen da renta ble skrudd opp 0,25 prosentpoeng.

Akkurat ga neppe den norske sentralbanksjefen så mye å tenke på. Men for henne og hennes kolleger har det dukket opp en ny utfordring de siste månedene:

Den historisk svake krona. Med unntak av en seksukersperiode under coronapandemien, har krona aldri vært så svak som den er nå.

En svak krone gir flere utfordringer for Norges Bank. Det vil blant annet bidra til inflasjonspresset gjennom at importerte varer blir dyrere. Sånn sett vil en svak krone kunne bidra til å heve rentebanen.

- Krona er blitt mye svakere enn Norges Bank så for seg sist rentemøte. Hvis man ikke hever renta videre er det fare for at krona svekker seg ytterligere. Da har Norges Bank null sjanse for å få inflasjonen ned på 2 prosent i løpet av de neste tolv til 24 månedene, fastslår Chen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer