Sentralt dokument «borte»

Et dokument som skal ta for seg «den endelige finansieringen» av den omstridte låneavtalen til NSM, er ikke lagt ut av Justisdepartementet.

LÅNESKANDALE: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) da hun offentliggjorde NSMs låneskandale på en pressekonferanse fredag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
LÅNESKANDALE: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) da hun offentliggjorde NSMs låneskandale på en pressekonferanse fredag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Lørdag kveld la Justisdepartementet fram en rekke dokumenter i saken om Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM)s omstridte, private låneavtale i forbindelse med nye kontorlokaler på Fornebu.

Et av disse var avtaleutkastet som ble forelagt Justisdepartementet og Kommunaldepartementet i mai 2022.

Det står det:

«Utleier skal finansiere Leietakers spesialtilpasninger/sikkerhet oppad begrenset til NOK 48 000 000 eksl mva. Disse investeringene skal være en åpen bok-løsning mellom partene, og avkastningskravet er fastsatt til å være 5 %, tilbakebetalt over Leieperioden som en annuitet ...».

Justisdepartementet godkjente denne løsningen - de hevder at de ikke oppfattet det som et lån. NSM endte seinere opp med å inngå en endret leieavtale der lånet var økt til 100 millioner kroner. Det ble igjen økt til 200 millioner kroner, der store deler av summen, 140 millioner, hadde en rente på 10 prosent.

Departementet hevder at de heller ikke fikk vite om dette, før NSM ba om en ekstra bevilgning i statsbudsjettet for 2024, fordi de ikke var i stand til å betjene lånet innenfor sine rammer.

Lånet bryter med gjeldene lover og regelverk, blant annet Grunnlovens bestemmelse om Stortingets bevilgende myndighet - det er Stortinget som skal bestemme den offentlige pengebruken i Norge, etater kan ikke selv ta opp lån fordi de for eksempel mener at de får for lite midler.

Fredag gikk NSM-direktør Sofie Nystrøm av på dagen.

Flere detaljer

I avtaleutkastet opplyses det imidlertid at det skal skrives en egen tilleggsavtale som regulerer den endelige finansieringen i et eget vedlegg.

I utkastet får vedlegget navn «vedlegg 8», og beskrives som «Tilleggsavtale 1 vedrørende Leietakers egen investering av særtilpasninger».

Vedlegget er ikke lagt ut av Justisdepartementet.

HARDT UT: Mehl omtalte NSMs låneavtale som alvorlig og ulovlig. Video: NTB Vis mer

Dagbladet har stilt NSM en rekke spørsmål om vedlegget, blant annet om det mer detaljert viste avtalebetingelsene og at det da fremgikk at det gjaldt et privat lån med renter, og om det ble forelagt Justisdepartementet og/eller Kommunaldepartementet.

NSM har ikke besvart Dagbladets henvendelse mandag.

Dagbladet har også stilt Justisdepartementet spørsmål om vedlegget – om de mottok det, hva det i så fall inneholdt og hvorfor det ikke er lagt ut.

Departementet har heller ikke besvart Dagbladets henvendelse.

- Hvor har det blitt av?

Dagbladet snakket i helgen med to juseksperter som reagerer sterkt på at vedlegget ikke er å finne for offentligheten.

- Hvor har det blitt av vedlegg 8, som omtales i avtaleutkastet? Hvorfor har ikke departementet lagt fram dette? spør jusprofessor og ekspert på selskapsrett, Mads Andenæs - som for øvrig reagerer på den store mengden sladding av de publiserte dokumentene.

BI-professor Tore Bråthen har også bemerket at vedlegg 8 mangler, og deler samme syn.

- Så jeg må ta et lite forbehold, all den tid jeg ikke vet hva som skjuler seg i vedlegget og bak sladden, sier eksperten i selskapsrett.