Ser du hva som mangler?

På denne brygga på den franske rivieraen skal oligark-yachtene inntil nylig ha ligget som perler på ei snor.

TOMT: Her, på «milliardærmoloen», lå inntil nylig flere yachter som skal ha tilhørt oligarker. Nå er de søkk vekk. Foto: Casper Stang

TOMT: Her, på «milliardærmoloen», lå inntil nylig flere yachter som skal ha tilhørt oligarker. Nå er de søkk vekk. Foto: Casper Stang

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På denne moloen i havna Port Vauban, ved gamlebyen like ved det ettertraktede luksusområdet Cap D'Antibes, lå det opptil ganske nylig en rekke med luksusyachter.

Brygga, som kalles «milliardærmoloen» var lenge en trygg havn for luksusfartøyene tilhørende enkelte i Russlands økonomiske elite.

Men etter at Vesten - med EU, USA og Storbritannia i spissen - varslet kraftige sanksjoner rettet mot Putins indre krets, heriblant oligarker, er ikke havna på den franske riviera lenger en trygg lekegrind for Russlands økonomiske elite.

Et ferskt bilde viser at luksusrekka, med blant annet oligark-yachten «Dilbar», er erstattet med et glissent syn.

Sanksjonsflukt

Det opplyser kilder til Børsen, som hevder flere av yachtene som lå fortøyd som perler på en snor langs denne brygga, tilhørte oligarker.

Hvor disse yachtene har tatt veien, er et åpent spørsmål. De siste dagene har det imidlertid kommet flere rapporter om at fem superyachter eid av oligarker er ankret opp eller seiler mot Maldivene.

Dette gjør de trolig for å rømme fra de strenge sanksjonene til EU, USA og Storbritannia, ettersom Maldivene ikke har noen utleveringsavtale.

DILBAR: Verdens tyngste yacht, Dilbar, sto en gang på brygga Port Vauban på Cap d'Antibes. I lys av vestens sanksjoner mot den russiske økonomiske eliten, er yachtens skjebne usikker. Foto: NSJSPORT/REX / Shutterstock editorial / NTB
DILBAR: Verdens tyngste yacht, Dilbar, sto en gang på brygga Port Vauban på Cap d'Antibes. I lys av vestens sanksjoner mot den russiske økonomiske eliten, er yachtens skjebne usikker. Foto: NSJSPORT/REX / Shutterstock editorial / NTB Vis mer

Gigantisk oligark-yacht

Ett fartøy som sto på den aktuelle brygga inntil nylig, er Putins «favoritt-oligark» Alisjer Usmanovs sin superyacht «Dilbar».

Gigantfartøyet har nylig vært i Hamburg for vedlikehold. Forbes meldte først at tyske myndigheter har beslaglagt den enorme yachten. Litt seinere kom kontrabeskjeden: Nei den er ikke tatt i beslag, kunne tyske myndigheter fortelle torsdag.

Hva som er fartøyets skjebne er i skrivende stund uvisst.

«FAVORITT-OLIGARK»: Alisjer Usmanov er omtalt som Putins «favoritt-oligark». Han er verdens 99. rikeste person, med en anslått formue på 126,7 milliarder kroner, ifølge Forbes. Foto: Nick Potts / Pa Photos / NTB
«FAVORITT-OLIGARK»: Alisjer Usmanov er omtalt som Putins «favoritt-oligark». Han er verdens 99. rikeste person, med en anslått formue på 126,7 milliarder kroner, ifølge Forbes. Foto: Nick Potts / Pa Photos / NTB Vis mer

Verdt milliarder

Fartøyet er verdens største yacht målt etter bruttotonnasje, ifølge CNN. Verdien anslås å være smått vanvittige 5,3 milliarder kroner, ifølge Bloomberg.

I 2014 ønsket Usmanov å fortøye båten sin på den aktuelle havna i Antibes. Men havna var for liten til å romme den enorme yachten på 156 meter.

Usmanov måtte derfor betale for utbyggingen av havna for å få plass til megayachten sin. Etter to års arbeid kunne «Dilbar» fortøye ved «milliardærmoloen» på Port Vauban, ifølge France Info.

Svømmebassenget på yachten er det største bassenget plassert på noen yacht i verden. Fartøyet er også utstyrt med to helikopterlandingsplasser, badstu, skjønnhetssalong og et treningsstudio - blant annet.

Skal «jakte ned» oligarkeiendeler

Så lenge Putins krigsmaskin herjer med full kraft i Ukraina, er det ventet at Vesten vil fortsette å gjøre livet surt for russiske oligarker.

Franske myndigheter har allerede beslaglagt yachten til den russiske oligarken Igor Setsjin, heter det i en pressemelding fra Finansdepartementet i Frankrike.

I USA har Biden-administrasjonen nedsatt en multilateral transatlantisk arbeidsgruppe som skal «identifisere, jakte ned og fryse» russiske oligarkers eiendeler, som yachter og palasser, ifølge CNBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer