Ser etter de som er «annerledes»

Nicolai Tangen forklarer hva som skal til for å få jobb i Oljefondet.

FOR Å LYKKES: Sjef i Oljefondet, Nicolai Tangen, forklarer hva han har lært av 2020 og hva som skal til for å kunne jobbe i Oljefondet. Reporter: Matias Grinde. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Sørlendingen går nå inn i sitt første hele år som sjef for Oljefondet. Men noen nyttårsforsetter har han ikke.

- Vet du hva, nyttårsforsetter har jeg aldri drevet med. På engelsk er det noe som heter «now is the best time». Min filosofi er at hvis det er noe jeg vil forandre på, eller ikke er fornøyd med, så bare setter jeg i gang med én gang, sier Tangen til Børsen etter NHOs årskonferanse.

Der påpekte Tangen at Oljefondet både er et generasjonsfond, og et reservefond. Generasjonsfond fordi det er bestemt at man kan bruke om lag tre prosent av fondet hvert år. I tillegg åpner krisetider for å bruke noe ekstra.

- Det er jo ganske utrolig at Oljefondet i fjor sto for cirka 25 prosent av statsbudsjettet, og vi er jo bare 530 mennesker, sa Tangen på scenen.

Han sier det tilsvarer rundt 7000 kroner per nordmann i måneden i denne kriseperioden.

Tangen hadde en turbulent inngang til jobben som Oljefond-sjef. Lenge var det usikkert om han kunne tiltre. Etter en månedslang drakamp og kritikk fra flere hold, så han seg til slutt nødt til å selge seg ut av fondsselskapet sitt, AKO Capital, og sette pengene i banken.

- Dette gjør jeg for å fjerne enhver tvil om hvilken hatt jeg har på. Og det er oljefond-hatten, sa Tangen i fjor.

- Har lært mange ting

Under corona-nedstengningen i mars sank fondets markedsverdi fra 10 500 til 9 300 milliarder kroner. Fondets verdi er i dag 10 886 milliarder, og har dermed hentet seg inn siden bunnpunktet i nedstengningen.

Tangen skryter av sine to forgjengere, Knut Kjær og Yngve Slyngstad, og av fondets prestasjoner siden oppstarten i 1997. Han advarer om at det kan komme perioder med lavere avkastning:

- Det er jo viktig å si at ting ikke vokser inn i himmelen. Man må ha realistiske forventninger til framtiden, sier Tangen til Børsen etter konferansen.

Tangen sier han har lært mye i 2020. Han trekker spesielt fram viktigheten av å ha gode IT-systemer og medarbeidere.

- De ansatte har gjort en utrolig jobb! Vi har jo 30 millioner transaksjoner på ett år. De ansatte har tatt med seg computer-skjermene sine og tradet hjemmefra. Så å ha et fleksibelt system og flinke ansatte har gjort at vi har forvaltet penger på en god måte gjennom denne krisa.

Skrudd sammen annerledes

Den nye oljefondsjefen har tidligere sagt at alle som har «noe i pæra» bør søke jobb i Oljefondet.

- Hva legger du i å ha noe i pæra?

- Nå må jeg jo først si at alle har noe i pæra, og jeg syns de fleste mennesker har interessante ting å komme med. Det jeg mente var vel egentlig litt sånn akademisk og faglig: Man må være flink på skolen til en viss grad for å holde på med de tingene vi gjør.

Han skyter inn:


- Og så, i økende grad, så ser vi etter folk som har forskjellig type bakgrunn fordi at for å kunne gå motstrøms og gjøre det motsatte av alle andre må du noen ganger være litt annerledes, sier Tangen til Børsen.

I NRK-podkasten «Drivkraft», fra desember i fjor, sa Tangen at for å være en god kapitalforvalter må man være «skrudd sammen litt annerledes».

- De beste investeringene er de når alle er uenige med deg og du får rett. Det er der de store pengene er. Når aksjene er billige og folk har panikk, forsøker man å kjøpe mer. Når sjampanjen flyter og alle er superhappy, så selger man.

Tangen sa at det er tøft i leve i den firkanten der hvor man selv har rett, mens andre er uenige.

- Men det er den firkanten jeg lever i.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer