Fredag for ei uke siden fortalte Erna Solberg om ektefellen Sindre Finnes' omfattende aksjehandel i perioden hun var statsminister.
Men Finnes har hatt et aktivt liv på Oslo Børs også etter at Solberg gikk av i 2021.
Han har blant annet eid aksjer i Elkem, en medlemsbedrift av Norsk Industri - der Finnes jobber som fagsjef.
Solgte før streik
Torsdag kunne Finansavisen melde at Finnes solgte alle sine Elkem-aksjer kort tid før selskapet ble tatt ut i streik.
Det var ved midnatt 12. august 2022 at meklingsfristen mellom Industri Energi og Norsk Industri gikk ut.
18 timers forhandling på overtid førte ikke fram, og Industri Energi kunngjorde at de ville ta ut 1422 medlemmer - deriblant 435 Elkem-ansatte - i streik 15. august.
Tekinvestors oversikt viser at Finnes hadde kvittet seg med 8000 Elkem-aksjer den 12. august. Gitt et etterslep på noen dager fra en handel gjennomføres til de vises i aksjonærlistene, ville Finnes solgt dagen før eller to dager før meklingsfristen gikk ut.
Tillitsvalgt reagerer
- Han spekulerte i om det ble streik. Dette går jo ut på å redde sitt eget skinn, egne investeringer. Streiken kunne blitt langvarig også, sier tillitsvalgt i Elkem, Terje André Hanssen til Børsen.
- Han representerer jo Norsk Industri, som er vår motpart. Man kan stille spørsmål ved at en av Norsk Industri sine ansatte selger og kjøper aksjer sånn, legger han til.
Norsk Industri-direktør Stein Lier-Hansen opplyste til Børsen fredag at de har hatt en intern gjennomgang av Finnes' aksjehandel. Gjennomgangen har så langt ikke funnet spor av innsidehandel.
- Ut fra den informasjonen vi har i dag, har han ikke handlet i strid med regelen, sier Lier-Hansen.

Finnes' sjef: - Et enormt press
Finnes' 8000 aksjer hadde en markedsverdi på 312 160 kroner den 12. august. I løpet av streikens sju første dager hadde Elkem-kursen stupt med ti prosent, ifølge Finansavisen.
Fredag kontaktet Børsen Sindre Finnes' advokat Thomas Skjelbred i forbindelse med saken. Skjelbred har ikke svart søndag.
Finnes har tidligere denne uka avvist at han har hatt tilgang på innsideinformasjon, det være seg fra kona Erna Solberg da hun var statsminister, eller på jobben.
Videre har han på generelt grunnlag uttalt seg slik på spørsmål om detaljer ved konkrete handler:
- Det er en umulig oppgave å detaljforklare enkelttransaksjoner som ligger flere år tilbake i tid.
- Taushetsplikt
Via en e-post lørdag sier Stein Lier-Hansen at alle som var på møtet hos Riksmekleren er oppført i møteboka til Riksmekleren.
- I forbindelse med mekling og påfølgende streik i august 2022 så satt forhandlingsdelegasjonene hos Riksmekler, og altså ikke sammen med andre kolleger på Majorstua. Hos Riksmekler var det ingen andre til stede enn de som satt i partenes delegasjoner. Navnene på de som var til stede er oppført i Riksmeklers møtebok, Sindre Finnes var ikke med her. Alle som er til stede hos Riksmekler har taushetsplikt, skriver Lier-Hansen.
Han gjentar siste dagers beskjed om at Norsk Industri vil se på gjennomgang av gjeldende regelverk.
- Hovedregelen for våre ansatte er at de må følge norsk lov, det vil si ikke komme i konflikt med eventuell børssensitiv informasjon. Ut fra den informasjonen vi har i dag, har ikke Sindre Finnes handlet i strid med denne regelen, altså han har ikke hatt tilgang til slik informasjon, dette er det svært strenge regler for, sier Lier-Hansen.
- Ser ikke pent ut
Kalle Moene, professor emeritus ved Økonomisk institutt (UiO), reagerer slik på Finnes' handel i Elkem:
- Det ser mer og mer ut som en person som er villig til å bryte regler og i alle fall normer. Dette ser, som det meste andre som har kommet fram i denne saken, ikke pent ut, sier Moene til Børsen.
Moene sier det er sterke normer som går ut på at personer i en posisjon som Finnes – i en betrodd stilling i Norsk Industri og tett på toppolitikere – ikke handler med aksjer, fordi det kan vekke mistanke om at man handler på innsideinformasjon.

- Mønsteret bekrefter at dette er en person som er villig til å bryte de normene. Dette er veldig ødeleggende for Norsk Industri og politikken og så videre. Når du har folk som vil bryte normene, så taper hele systemet tillit. Vi kan ikke ha et Norsk Industri der fagsjefer kan tjene seg rik på informasjon som siver ut i organisasjonen, som ingen andre har tilgang på.
Elkem-tillitsvalgt Hanssen synes ikke noe om at Finnes har tradet i medlemsbedrifter samtidig som han jobbet i Norsk Industri.
- Jeg synes ikke det hører hjemme. Du må ta et valg, tenker jeg.
Som tillitsvalgt sitter Hanssen selv i styret i Elkem og sier de blir satt på en innsideliste før kvartalsstyremøtene.
Hanssen påpeker at streiken mellom Industri Energi og Norsk Industri rammet en rekke bedrifter.
- Han valgte å selge seg ned i Elkem, men han kunne like gjerne solgt seg ut av Hydro.
- Et varsko
Finnes har selv nektet for å handle på innsideinformasjon.
- Det er veldig vanskelig å bevise innside, men når mønsteret er klart, er det et varsko til myndighetene å undersøke nærmere, sier Moene.
Fredag uttalte Økokrimsjef Pål Lønseth til Børsen at Økokrim ikke har bedt Sindre Finnes om informasjon.
- Å be om informasjon fra Finnes ville de facto vært en etterforskning, skrev Lønseth til Børsen.
Torsdag presiserte Finnes' advokat Thomas Skjelbred overfor Børsen at det fortsatt ikke har framkommet opplysninger som indikerer at noen av aksjehandlene er basert på innsideinformasjon. Han har samtidig uttrykt et ønske om at Økokrim ser på saken.
- Aksjehandel er en lovlig virksomhet. For at Økokrim skal åpne etterforsking må det foreligge visse indikasjoner på at det i forbindelse med aksjehandelen kan ha funnet sted overtredelser av verdipapirhandelloven, understrekte han.

Økokrim om Finnes-saken: - Omfattende
Moene mener den type handel Finnes har drevet med svekker tillit.
- Jeg skal ikke forhåndsdømme, men det er ødeleggende at han har en atferd som svekker tilliten til Norsk Industri og det politiske systemet i dette tilfellet: At folk nær beslutningene tilsynelatende har en mulighet til å høste frukter av informasjon som ikke er offentlig tilgjengelig.
- Han kan bli renvasket, men å legge lokk på det – det går ikke.
Stein Lier-Hansen påpeker at Sindre Finnes ikke har en lederstilling i Norsk Industri.
- Sindre Finnes er fagsjef i Norsk Industri, han har ikke en lederstilling og er ikke en del av ledergruppa, sier han.