Corona

- Ser ikke så bra ut

Smitten i Trysil har økt etter nyttår. Bilder fra romjula viser at folk flokket seg sammen i skianlegget.

HEISKØ: Slik så det ut i skikøen i skianlegget i Trysil i romjula. Foto: Tipser
HEISKØ: Slik så det ut i skikøen i skianlegget i Trysil i romjula. Foto: Tipser Vis mer
Publisert

Etter jul og nyttår har smitten økt markant i flere hyttekommuner. En av de kommunene der smitten har spredd seg gjennom romjula er Trysil.

- Vi har hatt mye smitte i kommunen over jul og nyttår. I forrige uke var det 98 personer som testet positivt med corona, noe som er mye for vår kommune. Halvparten av de som ble smitta var besøkende turister, og andre halvdelen var blant tryslinger og tryslinger som bor andre steder som vendte hjem til jul, uttalte kommuneoverlege i Trysil, Hanna Rydløv, til Dagbladet onsdag.

Dagbladet har fått tilsendt et bilde av heiskøen i romjula ved skianlegget Skistar i Trysil.

- Folk sto tett i tett i kø i én time, og alle setene i stolheisen ble fylt opp. Folk måtte også kjøre i kø ned bakken, sier tipseren til Dagbladet.

Vedkommende ønsker å være anonym, men Dagbladet kjenner til identiteten til tipseren.

Tipseren opplyser at han ble oppgitt over hvor mange mennesker som flokket seg til skianlegget gjennom jula.

USIKKERT: Espen Rostrup Nakstad om forventninger til coronasituasjonen i 2022. Vis mer

- Sett liknende bilder

Kommuneoverlegen sier til Dagbladet at det har vært mye folk i skianlegget gjennom jula. Hun opplyser at kommunen derfor har hatt en tett dialog med Skistar og at de har gjort mange tiltak for å spre folk.

Men likevel har det oppstått større samlinger av folk.

- Vi har sett mange liknende bilder og det ser naturligvis ikke så bra ut, men når man kommer nærmere er det som regel mer enn én meter mellom folk. Mange bruker munnbind og de fleste respekterer rådet om å ha ett sete imellom reisefølget i heisen, sier Rydløv til Dagbladet.

Hun opplyser at de derfor ikke har valgt å kutte ned på kapasiteten og driften til skianlegget.

Kommuneoverlegen påpeker også at smitterisikoen er langt mindre utendørs enn innendørs.

- Smitterisikoen er mindre ute, og denne type forsamlinger anser jeg som en mindre smittefare enn for eksempel afterski og andre forsamlinger der det er mange mennesker innendørs, sier hun.

KLAR: Restauranteier Tommy Åsheim trodde nesten ikke det han hørte under helseministerens pressekonferanse i tomt lokale på Restaurant Laaven i Trysil. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Følger reglene

Gudrun Sanaker Lohne, destinasjonssjef hos Skistar i Trysil, skriver i en e-post til Dagbladet at de følger de samme smitteverntiltakene som følges av alle alpinanlegg i Norge. De er basert på en bransjestandard utarbeidet av bransjeorganisasjonen Norske Alpinanlegg og Fjelldestinasjoner, opplyser hun.

- Det er ingen nasjonale regler for avstand utendørs, men vi anbefaler alle om å holde avstand til andre reisefølger, ta hensyn og unngå trengsel, og bruke munnbind dersom dette ikke er mulig. Dette er det også informert godt om på skilt i vårt anlegg, sier Lohne.

- Vi håper våre gjester følger disse anbefalingene, legger hun til.

Destinasjonssjefen sier til Børsen at de har lang erfaring med smittevern fra de tidligere sesongene i coronaperioden, og at de har tilrettelagt for å ivareta gjestenes trygghet og sikkerhet.

- Våre gjesters trygghet og sikkerhet er viktig for oss, og vi tar hensyn til hver gjest og hvert reisefølge og fyller heisene etter ønske fra disse, sier Lohne og legger til:

- Heiskøene er gjort smalere og tilrettelagt slik at det er lettere å opprettholde avstand, og med ski på bena er det en naturlig avstand til andre.

- Vi er presset

Kommuneoverlege Rydløv opplyser kommunen har mye fokus på å bremse smitten og at de tiltakene de innfører må være så treffsikre som mulig. Derfor prioriterer kommunen i større grad å sørge for smitteverntiltak i innemiljøene.

- Vi har ikke registrert mye ny smitte etter besøk i Trysil. De fleste som ble smittet, ble smittet av reisefølge som har tatt med seg smitte inn i hytta, sier Rydløv.

Hun opplyser at størstedelen av smittetilfellene som har blitt registrert i kommunen gjennom jula kobles til et større smitteutbrudd i kommunen.

Ingen av de som ble smittet fikk et alvorlig sykdomsforløp.

- Selv om det ikke har belastet sykehusene, så har det belastet kommunehelsetjenesten mye. Vi er ganske presset, sier hun.

Kommuneoverlegen mistenker at smitten kommer til å stige mer framover, nå som både skolene og flere arbeidsplasser åpner igjen. Derfor er det nok mange som må i karantene framover.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer