NHOs medlemsundersøkelse

Ser mørkt på framtida: - Rart

NHOs medlemsbedrifter fortsetter å se mørkt på framtida.

SVAK BEDRING: Sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, kommenterer organisasjonens undersøkelse blant sine medlemmer. Foto: Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SVAK BEDRING: Sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, kommenterer organisasjonens undersøkelse blant sine medlemmer. Foto: Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Kort fortalt

 • NHOs medlemsbedrifter er fortsatt pessimistiske om fremtiden, ifølge en fersk undersøkelse.
 • Bare 21% mener situasjonen er bra nå, mens 26% mener den er dårlig.
 • 37% tror situasjonen vil forverres, mens bare 12% tror den vil bedre seg.
 • NHOs sjeføkonom, Øystein Dørum, mener det er rart at flere er pessimistiske gitt den faktiske økonomiske utviklingen.
 • Han påpeker også at det er stor variasjon mellom ulike næringer.
 • For én måned siden skrev Børsen at stemningen blant medlemsbedriftene til NHO ikke har vært dårligere siden pandemien. Den ferske medlemsundersøkelsen viser nå at norske bedrifter fortsatt ser mørkt på framtida.

  - Bedømt ut fra den faktiske utviklingen og anslagene framover går det ikke så katastrofalt i norsk økonomi samlet sett. Det var vekst i fjor, og det blir vekst i år også. Så i lys av dette er det kanskje litt rart at det er flere som er pessimistiske enn optimistiske for den økonomiske utviklingen, sier sjeføkonom i Næringslivets hovedorganisasjon (NHO), Øystein Dørum, til Børsen.

  DISKUTERER: Jens Ulltveit-Moe og Mímir Kristjánsson har uenigheter rundt nordmenns økonomi under NHOs årskonferanse. Video: Anniken Aronsen / Dagbladet TV. Vis mer

  Svak bedring

  Den månedlige medlemsundersøkelsen blant 2 797 bedrifter viser at 21 prosent mener situasjonen er bra akkurat nå, mens 26 prosent mener den er dårlig. For én måned siden var de tilsvarende tallene henholdsvis 22 og 27 prosent, så det har vært en marginal bedring.

  Også synet på framtida er ganske mørkt. 37 prosent tror situasjonen forverrer seg i framtida, mens bare 12 prosent tror situasjonen bedrer seg. I desember var tilsvarende tall henholdsvis 41 og 10 prosent. Når bedriftene blir bedt om å vurdere hele det kommende året, svarer 19 prosent at de tror 2024 blir bedre enn 2023, mens 38 prosent tror året blir dårligere.

  - Samtidig er det ganske stor strekk i laget. I byggenæringen er det for eksempel veldig få som tror 2024 blir bedre enn 2023. Så har du offshore-bransjen hvor det er langt flere som venter bedring enn forverring, forklarer Dørum.

  Rentetopp

  Dørum påpeker hvordan disse tallene har holdt seg ganske stabile i lang tid. De eneste større endringene i det økonomiske bildet siden forrige undersøkelse er at Norges Bank har økt styringsrenta med ytterligere 0,25 prosentpoeng, og den norske krona har styrket seg litt.

  - Det er en forsiktig bedring over hele fjøla, sier sjeføkonomen.

  NHO anslår selv at krona vil styrke seg litt i 2024, men at store deler av denne styrkingen allerede kan ha skjedd siden rentehevingen i desember. De mener også at rentetoppen nå er nådd.

  - Stusser

  Dørum reagerer også på hvordan statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på NHOs årskonferanse denne uka ga uttrykk for en framtidsoptimisme.

  - Jeg stusser litt på at Støre tør å si at nå snur det fordi det han viser til er jo renta. Og jo, de fleste av oss tror renta vil være lavere ved utgangen av året enn ved inngangen. Men det er ikke sikkert, sier Dørum.

  Sjeføkonomen forklarer dessuten hvordan lønnsoppgjøret og utviklingen av prisveksten hos Norges handelspartnere vil få stor betydning både for NHO-bedriftene og norsk økonomi generelt.

  - Det er mulig å tenke seg at det internasjonale bildet blir mye bedre enn sånn det ser ut nå. Hvis prisveksten kommer ned raskere rundt oss, blir også rentenedgangen raskere rundt oss. Da vil det også være lettere for Norges Bank å sette ned renta uten at det går veldig utover kronekursen, forklarer sjeføkonomen.