Pensjon

- Ser veldig mørkt på det

Med foreslått ny pensjonsordning kan Josefine (22) måtte jobbe i barnehage til hun er 70 år.

KREVENDE JOBB: Josefine Weiby Koller (22) foran arbeidsplassen, Persaunet barnehage i Trondheim. Foto: Ole Martin Wold / Fri Fagbevegelse
KREVENDE JOBB: Josefine Weiby Koller (22) foran arbeidsplassen, Persaunet barnehage i Trondheim. Foto: Ole Martin Wold / Fri Fagbevegelse Vis mer
Publisert

- Jeg ser veldig mørkt på det. Dette er et sliteryrke, som tar på kroppen med tunge løft. Jeg stiller meg undrende til hvordan jeg skal løfte barn i en alder av 70 år.

Barnehageansatte Josefine Weiby Koller (22) har holdt seg oppdatert på hva som skjer med pensjonen i Norge, og utviklingen går ikke i hennes favør:

I dag la et utvalg fram et forslag til et nytt system hvor pensjonsalderen gradvis øker for personer født fra og med 1963. For arbeidstakere født på 90-tallet vil vanlig pensjonsalder bli 70 og et halvt år, mot dagens 67.

Bakgrunnen er at den norske befolkningen lever stadig lenger - dermed øker også utgiftene til pensjon, og ordningene må strammes inn.

Lever lenger

Alderspensjonen har vært såkalt levealderjustert siden den store reformen av 2011, slik at desto yngre årskull, desto høyere forventet levealder. Dagens forslag er en konsekvens av dette.

- Jeg har vært klar over dette siden jeg startet å jobbe da jeg var 18/19 år, og vet hvordan framtida utvikler seg: Man skal jobbe lenger, man lever lenger, og kan stå lenger i jobb, sier Koller, som jobber i Persaunet barnehage i Trondheim, og som tidligere har uttalt seg om pensjonsframtida i Fri Fagbevegelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer