Pensjon

- Ser veldig mørkt på det

Med foreslått ny pensjonsordning kan Josefine (22) måtte jobbe i barnehage til hun er 70 år.

KREVENDE JOBB: Josefine Weiby Koller (22) foran arbeidsplassen, Persaunet barnehage i Trondheim. Foto: Ole Martin Wold / Fri Fagbevegelse
KREVENDE JOBB: Josefine Weiby Koller (22) foran arbeidsplassen, Persaunet barnehage i Trondheim. Foto: Ole Martin Wold / Fri Fagbevegelse Vis mer
Publisert

- Jeg ser veldig mørkt på det. Dette er et sliteryrke, som tar på kroppen med tunge løft. Jeg stiller meg undrende til hvordan jeg skal løfte barn i en alder av 70 år.

Barnehageansatte Josefine Weiby Koller (22) har holdt seg oppdatert på hva som skjer med pensjonen i Norge, og utviklingen går ikke i hennes favør:

I dag la et utvalg fram et forslag til et nytt system hvor pensjonsalderen gradvis øker for personer født fra og med 1963. For arbeidstakere født på 90-tallet vil vanlig pensjonsalder bli 70 og et halvt år, mot dagens 67.

Bakgrunnen er at den norske befolkningen lever stadig lenger - dermed øker også utgiftene til pensjon, og ordningene må strammes inn.

Lever lenger

Alderspensjonen har vært såkalt levealderjustert siden den store reformen av 2011, slik at desto yngre årskull, desto høyere forventet levealder. Dagens forslag er en konsekvens av dette.

- Jeg har vært klar over dette siden jeg startet å jobbe da jeg var 18/19 år, og vet hvordan framtida utvikler seg: Man skal jobbe lenger, man lever lenger, og kan stå lenger i jobb, sier Koller, som jobber i Persaunet barnehage i Trondheim, og som tidligere har uttalt seg om pensjonsframtida i Fri Fagbevegelse.

- Synes du det er urettferdig for de yngre generasjonene slik reformene foreslås utformet?

LEVERTE RAPPORT: Pensjonsutvalgets leder Kristin Skogen Lund (t.h.) hilser på arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen foran overrekkelsen av rapporten. Foto: Terje Pedersen / NTB
LEVERTE RAPPORT: Pensjonsutvalgets leder Kristin Skogen Lund (t.h.) hilser på arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen foran overrekkelsen av rapporten. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Det er en viss urettferdighet, i og med at man ikke kan være sikker på framtida; ingen vet hvor lenge man faktisk lever, og jeg tenker at man skal få muligheten til å nyte siste del av livet uten å jobbe.

22-åringen mener forslaget til nytt pensjonssystem er for lite differensiert, og burde ta mer hensyn til de såkalte sliteryrkene, hvor arbeidstakere med rett til AFP typisk pensjonerer seg tidlig.

- Jeg håper myndighetene ser mer på hvor lenge et menneske kan holde ut i jobben man har. De som sitter i en stol på kontor hele dagen, kan holde ut lenger enn de i en fysisk krevende jobb, sier hun.

- Ikke enkel jobb

Koller peker på at kroppen ikke tåler like mye når man er eldre.

- Man kan tenke at å jobbe i barnehage er en enkel jobb, men barn krever mye mer enn bare ei hånd å holde i. Det er aktivitet hele dagen, man sitter sjelden i en stol og slapper av. Og når man er 70, har man behov for å sitte.

- Har du vurdert løsninger på dette problemet?

- Jeg har selvfølgelig vurdert å skifte jobb, og tenkt: «Oi, kanskje jeg jeg burde revurdere hva jeg skal gjøre resten av livet.» Kanskje burde jeg studere mer, så jeg kan holde ut til 70 år i en mindre belastende jobb, svarer 22-åringen. Og fortsetter:

- Eller fortsette i denne jobben som jeg er veldig glad i - holde ut så lenge jeg klarer. Men det er synd hvis man er 65 og ikke lenger har kropp til å stå i arbeid, og at man framfor å pensjonere seg må gå til legen og bli sykmeldt. Og når man er så gammel, får man ikke ny jobb, ettersom man snart skal pensjonere seg uansett.

Koller sender tankene til folk i helse- og omsorgssektoren.

- Hva hvis man er 70 år og skal flytte på voksne mennesker? spør hun retorisk.

ORGANISERT: Koller i samtale med Tina Paulsen Stenkløv i Fagforbundet. Foto: Ole Martin Wold / Fri Fagbevegelse
ORGANISERT: Koller i samtale med Tina Paulsen Stenkløv i Fagforbundet. Foto: Ole Martin Wold / Fri Fagbevegelse Vis mer

Sparer selv

22-åringen har vært framsynt og sparer allerede privat til pensjonen, i fond.

- Jeg tenker at alle burde gjøre det uansett; man får ikke nok av staten til å leve et fullverdig liv. Pensjonen vil dekke de fysiologiske behovene, men man har jo også andre, sosiale behov: Kanskje man har lyst til å reise, spise middag ute, dra på tur med venner.

- Hva hvis forslaget blir tatt til følge - hva bør myndighetene gjøre?

- Da blir de nødt til å se på hvordan de legger opp hverdagen for oss som jobber i barnehage. Det er så belastende, og det er så lite folk, og de er nødt til å gjøre jobben mer attraktiv, gjennom for eksempel å heve lønnsnivået. Det er dønn viktig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer