Verdenshandelen i trøbbel:

- Ser voksne menn som griner

En «perfekt storm» har sørget for at store deler av verdenshandelen er nede i knestående, advarer eksperter.

STORE UTFORDRINGER: Et oppsiktsvekkende sammenfall av hendelser har ført til store utfordringer for verdenshandelen. Foto: Reuters / NTB
STORE UTFORDRINGER: Et oppsiktsvekkende sammenfall av hendelser har ført til store utfordringer for verdenshandelen. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Nye virusutbrudd, naturkatastrofer, brann, ulykker, hackerangrep og en kritisk situasjon for mannskaps til sjøs, er i ferd med å utløse en krise som vil kunne nå alle verdenshjørner.

Det nær utrolige sammenfallet av hendelser har skapt mangel på alt fra sykler til databrikker, og sørger for at det nå knaker i verdensøkonomien.

Overalt har næringslivet utfordringer med å få tak i materialer. Reservedeler er et knapphetsgode, og leveransene blir stadig forsinket. Pandemien ligger som et kvelende teppe over den globale handelen.

- Det er en perfekt storm, sa Esben Poulsson til nyhetsbyrået Bloomberg forrige uke. Han er styreleder for International Chamber of Shipping (ICS), som representerer rederier verden over.

Deltavarianten av coronaviruset, som nå sprer seg raskt i deler av Asia, har sørget for at flere land nå nekter sjøfolk å gå i land. Dermed får ikke rederiene rotert utslitt mannskap, og ICS anslår at så mange som 100 000 arbeidere er tvunget til å bli værende til sjøs i lang tid utover kontraktsperioden.

- Griner

Kaptein Tejinder Singh er blant dem. Han har ikke kjent bakken under beina på over sju måneder, og har ingen formening om når han kan få reise hjem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer