«Atlantic Crossing»

Serieskaperen konkurs

Selskapet til skaperen av den omstridte NRK-serien «Atlantic Crossing» er konkurs.

STORSATSING: Sofia Helin, Tobias Santelmann, og Kyle MacLachlan spiller hovedrollene i det historiske dramaet «Atlantic Crossing». Nå er regissørens selskap slått konkurs. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I november i fjor måtte NRKs dramasjef Ivar Køhn, serieskaper Alexander Eik og manusforfatter Linda May Kallestein svare på beskyldninger om historieforfalskning rettet mot storserien «Atlantic Crossing» i kringkastingsrådet.

Tirsdag denne uka ble Eiks heleide selskap Eikon AS slått konkurs. Boet ble åpnet i Oslo byfogdembete etter en begjæring fra Skatteetaten.

Eik er også kreativ leder i selskapet Cinenord, som er produksjonsselskapet bak «Atlantic Crossing».

NÆRT FORHOLD: «Atlantic Crossing» handler om vennskapet mellom prinsesse Märtha (Sofia Helin) og president Franklin D. Roosevelt (Kyle MacLachlan). Foto: NRK
NÆRT FORHOLD: «Atlantic Crossing» handler om vennskapet mellom prinsesse Märtha (Sofia Helin) og president Franklin D. Roosevelt (Kyle MacLachlan). Foto: NRK Vis mer

Eiks private selskap Eikon står oppført i Brønnøysundregistrene i bransjekategorien produksjon av film, video og fjernsynsprogrammer. Eikon hadde, ifølge tall Børsen har hentet ut, driftsinntekter på 2 millioner kroner og leverte et resultat på 1,5 millioner kroner i 2019.

Børsen har så langt ikke fått svar på våre henvendelser til Eik.

Skattekrav

Bostyrer er advokat Hans Otto Meyer i Rime Advokater.

- Skatteetatens krav i hovedsak er ubetalte skatter og avgifter på 340 000 kroner fra 2019. Vi er helt i innledende fase, og jeg har ikke ytterligere oversikt over situasjonen i selskapet, sier Meyer til Børsen.

«Atlantic Crossing» ble vist på NRK i fjor høst. Dagbladets anmelder omtalte serien som «en kjedelig, nasjonalromantisk løkkeskriftroman for seere som hater undertekst», og trillet terningkast 2.

Deretter begynte kritikken om historieforfalskning, noe som ble besvart med at serien er inspirert av sanne hendelser.

Solgt til 30 land

- Vi har stor tiltro til at publikum skiller fakta og fiksjon. Skillet handler om forventning til det man ser. Derfor merker serien med inspirert av. Det gir oss større rom for å dikte enn om det står basert på, sa Eik blant annet da han svarte på kritikken under behandlingen i kringkastingsrådet.

I et innlegg i Dagbladet som Eik skrev sammen med kulturhistoriker og forfatter Linda May Kallestein i november i fjor, skrev han blant annet dette om serien:

- «Atlantic Crossing» når et millionpublikum på NRK, har til nå solgt til 30 land, skal vises som første skandinaviske serie på PBS Masterpiece i USA, og har allerede blitt nominert til flere priser, deriblant beste serie og beste manus i Cannes. Fortellingen begeistrer utvilsomt mange.

Eik debuterte som regissør med «Kvinnen i mitt liv». Han hadde regien på tre av filmene og sto for manusutviklingen til seks av filmene i Varg Veum-serien, som bygger på Gunnar Staalesens bøker.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer