- Sesong fra helvete

Oppblussingen i coronasmitten gjør at flere store europeiske skidestinasjoner frykter stort for den kommende sesongen.

FULL SPLID: I EU er det full uenighet rundt åpningen av Europas skirsorter. Mange frykter at de går nok en blytung sesong i møte. Her fra den Østerriske byen Ischgl. Foto: Neale Haynes / REX / NTB
FULL SPLID: I EU er det full uenighet rundt åpningen av Europas skirsorter. Mange frykter at de går nok en blytung sesong i møte. Her fra den Østerriske byen Ischgl. Foto: Neale Haynes / REX / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om smittetallene ser ut til å ha stabilisert seg noe i enkelte europeiske land, er det likevel en svært skjør smittesituasjon.

Med vinteren rett rundt hjørnet er det nå ventet stor spenning rundt hvordan skisesongen blir.

Men en berg-og-dal-bane av optimisme og nye, nedslående beskjeder, fryktes det at skidestinasjonene i Europa går nok en vanskelig sesong i møte.

«Umulig»

Den siste tida har flere lands myndigheter tatt til orde for å holde skidestinasjonene stengt inntil 2021.

Blant disse er Italias statsminister Giuseppe Conte og Tysklands forbundskansler Angela Merkel, som har bedt alle EU-land om å stå sammen om denne beslutningen, skriver NTB.

Tirsdag uttrykte også Frankrikes statsminister Emmanuel Macron at det virket «umulig» å åpne skianleggene dette året, selv om ingen beslutning offisielt er tatt.

Jule- og nyttårsferien er kickstart for flere av de europeiske skidestinasjonene og står for en betydelig andel av årsinntekten.

RETT NED: I fjor sommer klatret Tormod Granheim i alpene. Da besteg han også en ekstremt bratt snøkam. - Jeg har aldri før sett at snø kan forme seg så spisst, sier Granheim til Dagbladet. Video: Caters Vis mer

Selv om flere av skidestinasjonene i Østerrike åpner tre uker seinere enn vanlig, planlegger de likevel å åpne dørene 17. desember. Blant disse er St. Anton, Lech og Zurs, samt Ischgl, som var et arnested for coronasmitten i vår.

Dette til tross for at Tyskland har bedt landet holde stengt fram til 2021.

Sveits, som i likhet med Norge ikke er EU-medlem, har på sin side allerede åpnet flere av sine anerkjente skiresorter dette året. Det involverer Zermatt, Saas-Fee, Verbier, Engelberg og Andermatt.

Mens flere av disse bare har åpnet et utvalg skiheiser så langt, er det planlagt full åpning fra neste helg, skriver CNN.

ÅPNET: Sveits har allerede åpnet flere av sine store skidestinasjoner noe, og vil åpne ytterligere neste helg. Her har noen tatt turen ut i løypene i Verbier med munnbind tidligere i november. Foto: Fabrice CoffriniI / AFP / NTB
ÅPNET: Sveits har allerede åpnet flere av sine store skidestinasjoner noe, og vil åpne ytterligere neste helg. Her har noen tatt turen ut i løypene i Verbier med munnbind tidligere i november. Foto: Fabrice CoffriniI / AFP / NTB Vis mer

Full splid

Også Sverige skal nasjonalt sett ha planlagt å holde skistedene åpne. Likevel er mange områder i Sverige underlagt lokale restriksjoner hvor det frarådes reiser på nåværende tidspunkt, skriver Aftonbladet.

Også Bulgaria skal så langt ha besluttet å holde skisentrene åpne, melder CNN. Foreløpig er det ikke kjent hva Spania og Slovenia velger å gjøre, ifølge kanalen.

Regionspresident Luca Zaia i Veneto, Italia, sier at dersom skibakkene blir stengt, må EU gjøre det samme i resten av Europa.

HOLDER TROLIG STENGT: Frankrikes president mener det vanskelig kan gjøres å la landets skiresorter åpne dørene før nyttår. Her fra Val Thorens i Tarentaise-dalen i de franske alpene. Foto: Knut Moberg / Dagbladet
HOLDER TROLIG STENGT: Frankrikes president mener det vanskelig kan gjøres å la landets skiresorter åpne dørene før nyttår. Her fra Val Thorens i Tarentaise-dalen i de franske alpene. Foto: Knut Moberg / Dagbladet Vis mer

- Du kan ikke forby skiferier i Sør-Tyrol (Italia) og tillate dem i de østerrikske delene. Det ville ha vært en uakseptabel vits, uttalte nylig Zaia, ifølge NTB.

Østerrikes finansminister Gernot Blümel sa i en kommentar til det italienske kravet, at en slik nedstengning ville ført til et inntektstap på 2,4 milliarder euro.

- Hvis EU virkelig ønsker det, må de betale for det, sa finansministeren.

Stor skuffelse

Rundt om i Europa påpeker flere stor skuffelse over utsettelsen av åpningene og den store usikkerheten generelt. For selv om det gis klarsignal, er det fortsatt en mulighet for rask nedstengning, og med det - potensielt mange avbestillinger.

Direktør for Frankrikes Les 3 Vallé- region i Tarentaise-dalen, som går for å være en av verdens største skiområder, uttrykker stor skuffelse til CNN over den franske statsministerens budskap.

- Vi er skuffet. Vi skal respektere beslutningen, men det er vanskelig å forstå den, ettersom vi har forberedt alt, sier han til kanalen.

Han understreker at franskmenn fra 15. desember kan få besøke skiområdene og være i fjellet med åpne butikker. Han synes det derfor er rart at ikke skianleggene kan få være åpne.

- Det er veldig hardt økonomisk. I Les 3 Vallé- regionen er 90 prosent av inntektene basert på vintersesongen. Jula står for 25 prosent av dette, så det er viktig for oss å kunne starte opp sesongen.

I samtlige land vil det videre være strenge smittevernrestriksjoner, ikke minst på afterskiene.

CORONA-ØL: På baren Kitzloch i Ischgl var det fest med Corona-øl dager før vinterferierende nordmenn ankom vintersportstedet. Bildet er fra en Facebook-post, som har blitt delt videre. Foto: Facebook Vis mer

- Smertefull beskjed

For alle selskaper som livnærer seg på skiturisme, er det liten tvil om at de går nok en usikker sesong i møte.

I store deler av Europa ble forrige sesong avsluttet tidligere enn planlagt, som følge av pandemien. Siden er en rekke tiltak iverksatt i de store ski-regionene, blant annet med mer fleksible kanselleringsmuligheter og bedre vilkår for leie for turist-selskapene.

Likevel har flere store selskaper blitt tvunget til å si opp ansatte, deriblant flere danske, og noen har også sett seg nødt til å stenge for godt.

ØSTERRIKE: Også Østerrike har varslet at de planlegger å åpne sine skidestinasjoner før jul, tross anmodning fra andre europeiske myndigheter om å vente. Her er urister avbildet i Tyrol under en tidligere sesong. Foto: Shutterstock /NTB
ØSTERRIKE: Også Østerrike har varslet at de planlegger å åpne sine skidestinasjoner før jul, tross anmodning fra andre europeiske myndigheter om å vente. Her er urister avbildet i Tyrol under en tidligere sesong. Foto: Shutterstock /NTB Vis mer

VIP Ski, som har hatt mer enn 65 luksushytter på ti populære skidestinasjoner i Frankrike og Østerrike, er blant disse, ifølge CNN.

- Vi kjemper mot den perfekte storm. Det er sesongen fra helvete, sier Richard Lumb til CNN.

Han er en av grunnleggerne av skiselskapet Kaluma Ski og peker på det han mener sannsynligvis vil bli beskjed om stengte dører. Det påpeker han at er en svært smertefull beskjed for en industri som allerede ligger med brukket rygg.

ISCHGL: Skistedet Ischgl i Østerrike var et arnested for coronasmitte i vår. Nå varsles det at de vil starte sin nye sesong før jul, om enn med strenge smittervernsregler. Foto: Halvard Alvik / NTB
ISCHGL: Skistedet Ischgl i Østerrike var et arnested for coronasmitte i vår. Nå varsles det at de vil starte sin nye sesong før jul, om enn med strenge smittervernsregler. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer

Han mener også at usikkerhetsmomentene gjør at hvermannsen kommer til å droppe planer om skiferie i jula som følge av all usikkerheten, og kanskje heller vil belage seg på en tur i påsken.

Kan stenge norske skibakker

Dersom EU beslutter å samkjøre et forbud, kan man ikke utelukke at også Norge vil bli rammet gjennom EØS.

- Det avhenger av om vedtaket vil være EØS-rettslig relevant, og om det vedtas i en form som er rettslig bindende, eller bare som anbefalinger, forklarer Maria Jahrmann Bjerke (H), statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet til NTB.

Inntil videre har Norge ingen slik plan.

I stedet har helsemyndighetene samarbeidet med bransjen for å få på plass gode smittevernrutiner ved alpinanleggene.

- Samtidig må vi være forberedt på at smittesituasjonen kan tilsi iverksettelse av ytterligere tiltak, herunder også stenging, sier Bjerke til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer