NSM-skandalen:

Setter frist

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har fram til tirsdag ettermiddag med å avtale tid for å komme til Stortinget og redegjøre for låneskandalen i NSM. Hvis ikke, vil Frp-nestor Carl I. Hagen åpne sak i kontrollkomiteen.

HASTER: Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) må komme opp med en dato for en NSM-redegjørelse for Stortinget innen tirsdag ettermiddag, krever Frp-veteran Carl I. Hagen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HASTER: Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) må komme opp med en dato for en NSM-redegjørelse for Stortinget innen tirsdag ettermiddag, krever Frp-veteran Carl I. Hagen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): Tidligere i dag krevde Frp's parlamentariske nestleder Hans Andreas Limi at Mehl kommer til Stortinget med en redegjørelse før jul.

Brevet til Mehl, med kopi til de parlamentariske lederne på Stortinget, slår fast at Stortinget «trenger å få kunnskap om de faktiske forholdene før man behandler en sak som handler om å dekke et grunnlovsstridig låneopptak».

Frp-veteran Carl I. Hagen sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, der komitéleder Peter Frølich (H) allerede har uttalt at NSMs lovstridige lån på 200 millioner kroner i privatmarkedet kommer på kontrollkomiteens bord.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl møter pressen etter at NSM-direktør Sofie Nystrøm har bedt om å fratre etter ulovlig låneavtale. Video: NTB. Vis mer

Hagen er mildt sagt utålmodig. Han slår fast at Mehl nå har under et døgn på seg til å finne et passende tidspunkt for en NSM-redegjørelse seinest innen fredag denne uka.

- Kontrollkomiteen møtes klokka 1400 tirsdag. Innen den tid må justisministeren ha kunngjort en redegjørelse for Stortinget, sier Hagen til Dagbladet.

- Dersom hun har snakket med presidentskapet og avtalt en tid denne uka, altså seinest fredag, så kan komiteen vente med å behandle mitt utkast til et brev vi ellers vil måtte sende justisministeren med spørsmål om saken, sier Hagen.

NSM-skandalen sprakk fredag. Da ble det klart at direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Sofie Nystrøm, gikk på dagen etter at det ble kjent at NSM på egen hånd har tatt opp et lån på 200 millioner kroner i privatmarkedet.

FRIST: Frp-veteran Carl I. Hagen er mildt sagt utålmodig og ber om en redegjørelse fra justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) i løpet av denne uka. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FRIST: Frp-veteran Carl I. Hagen er mildt sagt utålmodig og ber om en redegjørelse fra justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) i løpet av denne uka. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I utkastet til et Mehl-brev fra kontrollkomiteen skriver Hagen at det «bes spesielt om en vurdering av om utleier selv burde ha hatt kunnskap om at det ble en ulovlig låneavtale og således at utlåner ikke kan forvente full tilbakebetaling».

«Komiteen ber også om å få tilsendt utkastet til leieavtale, departementets skriftlige tilbakemelding og den endelige leieavtalen, særlig vedlegg 8», heter det videre.

Dette vedlegget har overskriften «Tilleggsavtale 1 vedrørende Leietakers egen investering av særtilpasninger». Det er så langt ikke lagt fram av Justisdepartementet, noe som utløser krass kritikk fra juseksperter Dagbladet har snakket med.

- Det er særlig interessant å få vite mer om denne eksterne granskningen som justisministeren har kunngjort. Hvem skal foreta den? Når begynner den? Og når kan vi forvente et svar? - utdyper Hagen overfor Dagbladet.