SAS-streiken

Setter inn cruise: - Frustrerte

Flere er streikefast på Svalbard, etter at alle SAS-flygingene ble kansellert. Nå blir det cruise for fly.

FOR FLY: Hurtigruten Svalbard har, i samarbeid med TUI, tilrettelagt for at streikefaste på Svalbard kommer seg til fastlandet. Foto: MORRIS MAC MATZEN / AFP / NTB
FOR FLY: Hurtigruten Svalbard har, i samarbeid med TUI, tilrettelagt for at streikefaste på Svalbard kommer seg til fastlandet. Foto: MORRIS MAC MATZEN / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- På et eller annet tidspunkt blir det et problem, vi blir overbooket. Da vil vi ikke ha plass til alle gjestene.

Det sier administrerende direktør i Hurtigruten Svalbard, Per Brochmann, til Dagbladet.

Som en løsning på noe av problemet, har de i samarbeid med TUI funnet et alternativ til fly: cruiseskip.

- Vi tok kontakt med TUI. De har rett over 80 ledige lugarer på søndagens tur, så da får nok mange reise ned. I tillegg har de forskjellige cruiseselskapene vært flinke til å gi beskjed om de har ledig kapasitet i fly, sier Brochmann.

Førstkommende søndag kan derfor gjester og fastboende på Svalbard gå om bord i cruiseskipet «Mein Schiff 3», og gå i land i Tromsø, Ålesund eller Bremerhaven i Tyskland henholdsvis tre, fem eller sju dager etter.

- De er frustrerte

Hurtigruten Svalbard driver tre overnattingssteder i Longyearbyen. Brochmann estimerer at de fredag har i underkant av 50 gjester som egentlig skulle ha vært på fastlandet.

- De er frustrerte. Vi prøver så godt vi kan å være positive, dette er tross alt verdens beste sted å være streikefast. Men gjestene har andre forpliktelser, de skal tilbake på jobb. Jo lenger streiken varer, jo mer frustrerte blir folk, sier han.

SVALBARD: Administrerende direktør i Hurtigruten Svalbard, Per Brochmann, mener at det snart begynner å bli et spørsmål om liv og helse. Foto: Hurtigruten Svalbard
SVALBARD: Administrerende direktør i Hurtigruten Svalbard, Per Brochmann, mener at det snart begynner å bli et spørsmål om liv og helse. Foto: Hurtigruten Svalbard Vis mer

Nå mener han at partene bør ta seg sammen.

- Jeg mener at det begynner å nærme seg faren for liv og helse. SAS bør tenke om Svalbard som de gjør om de andre strandede turistene de skal hente hjem. Her er det faktisk ingen andre alternativer til fly, sier han og legger til:

- Jeg respekterer at det er en konflikt her, men når det gjelder unntak så bør Svalbard også være en del av det.

- Kastet ut i kaos

- Svalbard er kastet ut i et kaos. Igjen. Vi har vært gjennom to år med en tøff pandemi, og så kommer det en streik på toppen. Jeg er fullstendig klar over at det er kaos også andre steder i landet, men vi kan ikke sette oss i en bil, sier Ronny Brunvoll til Dagbladet.

Han er daglig leder i Visit Svalbard, og er selv påvirket av streiken.

Den første flybilletten som er å oppdrive fra Longyearbyen til Oslo per fredag kveld, er mandag 25. juli med Norwegian. Til den nette sum av 4999 kroner.

På grunn av kapasiteten har flere private aktører satt opp flyginger til og fra Svalbard. Men ikke til rutefly-priser.

- Hvis dette varer i flere uker, så blir det ille. Det blir ille for oss som bor der, og ille for turistselskapene, sier Brunvoll.

- KAOS: Hvis streiken varer i flere uker framover, blir det ille både for fastboende og turistselskapene, advarer daglig leder i Visit Svalbard, Ronny Brunvoll. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP
- KAOS: Hvis streiken varer i flere uker framover, blir det ille både for fastboende og turistselskapene, advarer daglig leder i Visit Svalbard, Ronny Brunvoll. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP Vis mer

Han sier at han ikke tror Svalbards rykte som turistdestinasjon vil bli preget av streiken.

- SAS derimot, er det langt verre med. Å kaste verden ut i et kaos midt i ei krisetid, må de to partene ta på sin kappe, sier han.

Turistsjefen, som gikk ut i ferie denne uka og hadde flybillett til England fredag, måtte selv ty til andre alternativer for å komme seg fra øya.

- Vi er veldig takknemlige for at vi kom oss ned. Jeg vet at det er mange andre som ikke har vært like heldige.

Solgte flybillett for 12 500 kroner

En som i motsetning til Brunvoll er streikefast på fastlandet, er Kjell Hauso. Han hadde billett med SAS fra Oslo til Longyearbyen 8. juli, og skulle etter planen begynne på jobb mandag 11. juli.

Torsdag tapte han en budkrig på Facebook på en flybillett, som endte med å gå for 12 500 kroner. Selv la han inn bud på 12 000 kroner.

- Det er drøyt. Den dyreste flyselskap-billetten jeg har sett har vært på rundt 6000 kroner, noe som også er ganske unormalt. Det vanlige i dag er å betale litt over 2000 kroner per vei, sier han.

Han satte seg i bilen og kjørte mot Oslo da budrunden pågikk, men snudde og kjørte tilbake til Hardanger da det kom et høyere bud.

Da han reiste ned, 1. juli, var streiken rett rundt hjørnet, så Hauso bestilte seg en Norwegian-billett i reserve. 18. juli var den første tilgjengelige.

Han legger til at han støtter pilotene i streiken, men mener at samfunnet burde hatt en «plan B» for svalbardianerne - som ikke har et alternativ til fly.

Ber om unntak for Svalbard

SAS opplyser til Børsen lørdag at de har sendt inn en dispensasjonssøknad for Svalbard.

- Vi avventer godkjenning fra fagforeningene, sier pressesjef i SAS Norge, Tonje Sund, til Børsen.

- Hvis det gis en dispensasjon for Svalbard, når vil flyet gå derfra?

- Det må vi komme tilbake til. Det er operative hensyn, og en kabal som må legges. Dispensasjonssøknadene er en sak som har fullt fokus hos oss.

- Det er ikke vi som bestemmer over Svalbard, det er fagforeningene som må gi unntak. Gjennom uka har vi sett at enkelte har inntrykk av at det er SAS som sier nei, og at pilotene egentlig står klare til å fly. SAS har tidligere forslått å gjøre unntak for alle charterflyginger, men fått blankt nei fra pilotforeningene, legger hun til.

Lørdag er det gitt dispensasjon for 17 charter til Norge, totalt 33 inkludert Sverige og Danmark.

- Disse flyene går tomme ut, men tar med reisende hjem.

- Så man gjør ingen forskjell når det kommer til de som er strandet i Norge, og trenger fly for å komme seg hjem?

- Nei, alle disse flyr tomme ut, svarer Sund.

Leder i Norske SAS-flygeres forening, Roger Klokset, bekrefter til Børsen at de har mottatt forespørselen.

- Den behandles. Jeg vet ikke når vi får samlet nok informasjon til at en beslutning kan tas, men vi jobber så raskt vi kan med det, skriver han i en SMS.

Børsen har sendt en forespørsel til Mein Schiff, men den er foreløpig ikke besvart.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer