Statsbudsjettet 2022:

- Setter milliardærene først

Både SV og Rødt refser regjeringens statsbudsjett. - Arven etter Høyre er åtte år med skattekutt, velferdskutt, og utilstrekkelige klimakutt, sier SVs Kari Elisabeth Kaski.

REFSER REGERINGA: SVs Kari Elisabeth Kaski kommer med krass kritikk til regjeringens statsbudsjettforslag. Video: Vegard Krüger. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag formiddag la Solberg-regjeringen fram forslaget til statsbudsjett for 2022, den avtroppende regjeringens siste.

Den påtroppende regjeringen vil gjøre endringer i budsjettet, og skal man tro opposisjonen, er det mye å ta tak i for den kommende regjeringen.

- Arven etter Høyre er åtte år med skattekutt, velferdskutt, og utilstrekkelige klimakutt. Dette budsjettet bare fortsetter den kursen. Vi sitter igjen med dramatisk økt ulikhet, store kutt i velferden og en grønn omstilling som går altfor tregt, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski.

- Må rettes opp i

Kaski mener det nye flertallet må erstatte Høyres forskjellsbudsjett med et rettferdig budsjett som bekjemper voksende ulikhet og klimakrisen, og styrker velferden.

- Sanner sier det må kuttes i utgiftene, men har alltid hatt enormt rom til å dele ut skattekutt til dem som har mest fra før av. Det fortsetter han med i år. Jobben nå blir å rette opp i dette og bruke pengene på velferd og omstilling, ikke uansvarlige skattekutt til de aller rikeste, fortsetter Kaski.

Også Rødts finanspolitiske talsperson, Marie Sneve Martinussen, understreker at regjeringens budsjett - nok en gang - setter milliardærene først.

- Regjeringa sier at norsk økonomi er ute av krisen. Men krisen er ikke over for de som sliter med høye strømregninger, alle som har utsatt tannlegebesøk av frykt for store regninger og alle de langtidsledige. Dette er et budsjett som setter milliardærene først. Nå trengs et vendepunkt, og Rødt vil dra en ny regjering i riktig retning, sier Martinussen.

Også Martinussen mener den nåværende regjeringen har lite troverdighet når det kommer til klimapolitikken.

- Klimapolitikken i statsbudsjettet har null troverdighet, både når det kommer til handlekraft og rettferdighet. Det er tydeligvis først når Jan Tore Sanner i praksis har null makt at klimaengasjementet kommer fram. Og etter åtte år med kutt i pendlerfradrag, økt elavgift og skattekutt til de rike, står det ikke til troende når regjeringa først på sin avskjedsdag foreslår å betale tilbake deler av dette. Det trengs sterkere klimakutt og målretta tiltak for folk som har dårlig råd og høye strømregninger i dag, sier Martinussen.

- Åtte mørkeblå år

Martinussen mener den nye regjeringen må gå i motsatt retning av dette budsjettforslaget og at de må si opp skatteforliket med de borgerlige.

- Avskaff rabatten på formuesskatt for aksjeeiere og øk skatten for store formuer, selskapsoverskudd og utbytter. Slik kan vi finansiere viktige velferdsreformer for folk flest, som gratis tannhelse til alle. Vi må ta lærdommene fra coronakrisa og styrke sikkerhetsnettet for de som faller utenfor, på dagpenger, arbeidsavklaringspenger og sosialstønad, sier Martinussen før hun avslutter:

- Det beste med dette budsjettet er at det ikke blir vedtatt. Det vil stå igjen som et testamente over åtte mørkeblå år. Rødts rekordsterke stortingsgruppe vil gå i spissen for et vendepunkt, og det begynner nå.

- Pinlig og usolidarisk

Også storingsrepresentant for MDG, Kristoffer Robin Haug, mener dette budsjettet er det motsattet av hva Norge trenger nå.

- Erna leverer et budsjett som viser at regjeringen har fått dårligere klimapolitikk det siste året - selv etter at de har lagt fram sin egen klimaplan. Finansdepartementet sier svart på hvitt at regjeringens plan ikke gir raskere klimakutt. Dette budsjettet er et grått punktum på en lang og grå regjeringsperiode under Erna Solberg, sier Haug.

- Det vi trengte nå var et budsjett som sikrer velferd for alle, for alltid - som ikke raserer natur og driver rovdrift på mennesker og miljø. Vi trenger en helhetlig endring av hvordan vi bruker samfunnets samlede ressurser for å skape velferd i bærekraft og balanse med naturen og klima. Men det vi får, er et siste skritt i feil retning fra Solberg. Erna har i åtte år prioritert å kutte skattene til de rike heller enn å kutte utslippene og hjelpe de svakeste.

Han påpeker at det nærmer seg klimatoppmøtet i Glasgow, og mener dette budsjettet legger opp til at det kan bli en pinlig affære for Norges del.

- Norge skal snart reise til klimatoppmøtet i Glasgow der vi må bevise at vi leverer på klimaløftene våre. Vi må altså stå der foran alle verdens land og innrømme at vi ikke kommer til å klare å dra vår del av lasset. Det er både pinlig og usolidarisk av verdens rikeste land, og er en oppskrift på fallit i klimapolitikken. Hvis alle land opptrer som Norge, skyver vi hele regningen over på de fattige og de som er unge i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer