Setter stopper for «festkultur»

McDonald's nye toppsjef varsler endringer.

FULL OPPVASK: Chris Kempczinski tiltrådte som McDonald's nye president og administrerende direktør i november i fjor. Nå varsler han nye tiltak innad i bedriften. Foto: NTB Scanpix
FULL OPPVASK: Chris Kempczinski tiltrådte som McDonald's nye president og administrerende direktør i november i fjor. Nå varsler han nye tiltak innad i bedriften. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I november ble det kjent at toppsjef i McDonald's, Steve Easterbrook (53), var sagt opp med øyeblikkelig virkning etter at han innledet et forhold med en ansatt.

I en uttalelse fra styret het det at Easterbrook hadde «utvist dårlig dømmekraft» med hensyn til å innledet forholdet. Selv erkjente toppsjefen at han hadde brutt med selskapets egne regler, og at dette var «feil» av ham.

SPARKET: Steve Easterbrook måtte i november forlate sin sjefsstilling i McDonalds etter å ha innledet et forhold med en ansatt. Forholdet skal ha vært samtykkende. Foto: NTB Scanpix
SPARKET: Steve Easterbrook måtte i november forlate sin sjefsstilling i McDonalds etter å ha innledet et forhold med en ansatt. Forholdet skal ha vært samtykkende. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Wall Street Journal har i forbindelse med ovennevnte skandale gått Easterbrooks direktørperiode etter i sømmene. Der kommer det fram ytterligere detaljer om hva som egentlig foregikk etter stengetid under 53-åringens ledelse.

- Ubehagelig

Ifølge tidligere og nåværende arbeidstakere i selskapet, skal det ha bredt seg en ukultur etter at Easterbrook kom til sjefsstolen i 2015.

Steve Easterbrook

  • Var han president og administrerende direktør i McDonald's fra mars 2015 til november 2019.
  • I 2018 tjente Easterbrook mer enn 15 millioner dollar, om lag 136 millioner norske kroner, ifølge USA Today.
  • I følge Forbes hadde han i 2017 en årslønn på vel 21 millioner dollar, en økning fra drøyt 15 millioner året før.

    Kilde: NTB

Stikk i strid med selskapets verdier og regler, ble han regelmessig observert i sene nattetimer sammen med McDonalds-ansatte på barer og utesteder.

Der skal han - sammen andre skikkelser på toppen - ha brukt anledningene til å flørte med kvinnelige ansatte.

Kilder opplyser til avisa at tilnærmelsene skal ha opplevdes «ubehagelig». Avgjørelsen om å sparke ham skal dermed ha kommet som en stor lettelse for en rekke kvinner som jobbet ved McDonald's, ifølge WSJ.

Nulltoleranse

I november besluttet styret å utpeke Chris Kempczinski (51) som selskapets nye toppsjef. Allerede kort tid etter ansettelsen, begynte han på et omfattende opprydningsarbeid. Målet har vært å redde både burgerkjedens omdømme, samt å sikre et profesjonell arbeidsmiljø.

Det betyr også nå en nulltoleranse for sene barbesøk mellom ledelsen og ansatte på gulvet.

- Noen mennesker oppfattet det som en slags macho gutteklubb. Det har nå utviklet seg til en mer transparent ledelse under Chris, sier en kilde til Wall Street Journal.

Som nevnt tidligere tok Easterbrook fullt ansvar for sine handlinger da hans avskjed ble kjent i november.

- Dette var en feil. Med hensyn til selskapets verdier, har jeg blitt enig med styret om at det er på tide for meg å gå videre, skrev Easterbrook i et åpent brev, gjengitt av The Telegraph.

Samtidig ba 53-åringen om respekt for privatlivets fred.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer