Sexkulten NXIVM:

Sexkult-leder: Millionsmell i retten

Sektlederen, som allerede er dømt til 120 år i fengsel, dømmes til å utbetale mer enn 30 millioner kroner til ofre som er blitt utsatt for brennemerking.

SKANDALE: I fjor ble den tidligere skuespilleren Allison Mack tiltalt for å ha rekruttert kvinner til Nxivm, en såkalt sexkult. Nå har hun sagt seg skyldig i saken. Video: Reuters. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Merk meg, mester, vær så snill. Det er en ære.

Dette var ordene kvinnelige medlemmer av sekten NXIVM resiterte mens de ble holdt nede og brennemerket med Keith Ranieres (60) initialer, ifølge The New York Times.

I 2018 ble Raniere, lederen av sekten NXIVM, arrestert og siktet for sexhandel, pengeutpressing og for besittelse av overgrepsmateriale av barn.

Etter den seks uker lange rettssaken ble Raniere funnet skyldig på alle punkter, og seinere dømt til 120 år i fengsel.

Ut med millionsum

Nå må han i tillegg ut med mer enn 3,4 millioner dollar - mer enn 30 millioner kroner.

Pengene går til 21 ofre, og er blant annet øremerket fjerning av brennmerker noen av sektens medlemmer har blitt vansiret med.

Brennemerkingen skal ha foregått i et hus i en forstad i New York.

Avgjørelsen ble tatt av en føderal domstol tirsdag. Dommer Nicholas G. Garaufis uttalte samme dag at «så å si alle medlemmer av lavere rang» var «ofre for en sammensvergelse», som inkluderte tvangsarbeid og seksuelle overgrep. Raniere fulgte høringen fra fengselet.

Iført munnbind og mørkegrønn fengselsuniform hevdet Raniere at han ikke var gjort kjent med sakens dokumenter, delvis på grunn av advokatbytte og delvis på grunn av juridiske restriksjoner.

- Jeg vet ikke hvem ofrene er, eller hva de ber om, uttalte han, ifølge CNN.

«Slaver»

Rettsdokumenter viser at sektens medlemmer, som ofte ble omtalt som «slaver», ble tvunget til å avlevere kompromitterende personlig informasjon, omtalt som «sikkerhet».

SEXKULT: Sexkulten NXIVM har fått mye kritikk. Dette er traileren til dokumentaren om kulten som ligger på HBO. Video: HBO Vis mer

Materialet ble brukt til utpressing, med hensikt om å tvinge ofrene til å følge ordre fra sektmedlemmer av høyere rang. Retten påla Raniere å levere «sikkerheten» tilbake. Han hevder å ikke ha kjennskap til materialet.

Et hundretall personer har søkt om erstatning for en samlet sum på over 33 millioner dollar. Retten fant at 17 av ofrene hadde krav på erstatning for blant annet ulønnet arbeid de utførte for sekten, samt sykehusregninger og fjerning av brennmerker. Ytterligere fire ble tilkjent erstatning for blant annet økonomisk svindel.

- Brent uten bedøvelse

Blant dem som får erstatning er Sarah Edmondsen, en av de første til å uttale seg offentlig om brennemerkingen.

I et intervju med ABC News i 2017 fortalte hun at hun sammen med flere kvinner ble kalt til et hus utenfor Albany i New York, hvor hun skulle delta i et innvielsesritual.

- Hun ledet oss inn med bind foran øynene, og satt oss ned i en halvsirkel. Helt naken, ingen klær, på en saueskinnsfell. Kan det bli rarere? sa Edmondson til ABC News.

Hun fortalte videre at hun trodde hun var der for å få en tatovering - men så innså at hun var der for å bli brennemerket.

Hver av kvinnene ble lagt ned nakne og brent med et kauteriseringsverktøy - uten bedøvelse - ifølge Edmondson.

- Den første kvinnen på bordet skreik og vred seg i smerte. Og kvinnen jeg var med - jeg holdt beina hennes nede - vi så på hverandre og bare gråt, sa hun i intervjuet.

«Skrekkfilm»

Edmondson beskrev det hele som en «skrekkfilm», og sa at smertene var «verre enn å føde barn».

Først skal Edmondson ha blitt fortalt at brennemerket var et latinsk tegn. Seinere gjenkjente hun bokstavene K og R, som hun tolket som initialene til Keith Raniere.

- Da jeg skjønte det, mistet jeg besinnelsen. Jeg er ikke kveg. Jeg er ikke eid av Keith, sa hun.

Det største enkeltbeløpet, på 4,5 millioner kroner ble utbetalt til en kvinne The New York Times bare identifiserer som Camila.

Hun skal ha blitt seksuelt misbrukt av Raniere fra hun var 15 år gammel, og hun skal ha blitt tvunget til å avlevere seksuelt eksplisitte bilder av seg selv mens hun var mindreårig.

Tidligere i år ble det også kjent at skuespiller Allison Mack, blant annet kjent fra TV-serien «Smallville», dømmes til tre års fengsel etter å ha erkjent seg skyldig i å utpresse to kvinner som en del av sekten.

Det er uklart om Raniere er i stand til å betale summene. Under rettssaken nektet han straffskyld og hevdet at flere av ofrene løy, men sa også at han var «dypt lei seg» for smerten han hadde forårsaket, ifølge The New York Times.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer