Sier opp ansatte

96 mister jobben i butikker på svenskegrensa.

OPPSIGELSER: Selskapet Grensemat bekrefter at 96 personer mister jobben ved grensehandelen. Igjen står 250 ansatte, som foreløpig ikke blir berørt av oppsigelsene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
OPPSIGELSER: Selskapet Grensemat bekrefter at 96 personer mister jobben ved grensehandelen. Igjen står 250 ansatte, som foreløpig ikke blir berørt av oppsigelsene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Corona- og reiserestriksjoner har i praksis ført til full stopp i grensehandelen. Det har fått drastiske konsekvenser for selskapet Grensemat.

De opplyser nå at 96 ansatte i selskapet mister jobben 1. oktober. Grensemat står bak matbutikkene Nordby Supermarket og Maximat både på Nordby Shoppingcenter og Svinesund.

Oppsigelsene bekreftes av driftsansvarlig Göran Lundgren overfor Strömstads Tidning.

- Det er ekstremt trist for hvert eneste individ som rammes av dette, sier Lundgren.

- Tøffe tider

Allerede i juni varslet senteret om mulige oppsigelser, som nå er blitt en realitet. Igjen står rundt 250 ansatte, som foreløpig ikke rammes av situasjonen.

Lundgren understreker imidlertid at han har et håp om snarlig grenseåpning.

- Dersom grensa åpner, og vi kan gå tilbake til normal hverdag så vil salget vise hvor vi er på vei, sier Lundgren til avisa på spørsmål om ansettelser kan bli aktuelt igjen dersom grensa åpner.

Sentersjef ved Nordby shoppingsenter, nordmannen Ståle Løvheim, stemmer i:

- Det er det samme som det har vært et halvår, det er tøft. Vi har fokus på åpning, men nå blir det sagt opp folk. Det er tøffe tider, sier Løvheim til Børsen.

- Ikke liv laga

Han forklarer at senteret er bygget for å ta imot norske grensehandlere. Kommunen har 13 000 innbyggere, og senteret tar imot 8 millioner besøkende i året.

SVERIGE: I slutten av juli åpnet regjeringen for flere nye regioner, før grensen igjen ble stengt. Den gang tok flere turen til Charlottenberg. Reporter: Linn-Christin Marthinussen Video: Christian Roth Christensen Vis mer

- Uten nordmenn er det ikke liv laga for grensehandel. Vi representerer et sted mellom 750 og 800 årsverk. Vi er Strømstad kommunes største private arbeidsgiver. Det er kjempetøft.

Løvheim forklarer at de fleste butikker fortsatt holder åpent, men at aktiviteten er nærmerst ikke-eksisterende.

- Vi har en omsetningsnedgang på over 90 prosent og en besøkesnedgang på over 90 prosent, så det sier jo seg selv at dette er krevende.

I slutten av august rapporterte Statistisk sentralbyrå at nordmenn brukte 28 millioner kroner på grensehandel i andre kvartal i år. Det var et fall på 99 prosent målt mot samme periode i fjor, hvor man brukte 4,1 milliarder kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer