Sier opp folk: - Umulig

Håland kjøtt i Kleppe går godt, men må si opp folk og redusere bemanningen. Verre enn corona, sier daglig leder Monica Oliversen.

FARSE: Daglig leder Monica Oliversen i Håland kjøtt sender med den lokale spesialiteten farse i brød på veien. Hun er ikke imponert over regjeringens støtte til bedrifter som sliter med strømprisene. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
FARSE: Daglig leder Monica Oliversen i Håland kjøtt sender med den lokale spesialiteten farse i brød på veien. Hun er ikke imponert over regjeringens støtte til bedrifter som sliter med strømprisene. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KLEPPE/STAVANGER (Dagbladet): - Vi kom inn i 2022 og tenkte at nå er det endelig vårt år. Men dette er verre enn corona, da kunne vi styre aktiviteten. Nå har vi ingen mulighet til å gjøre noe, sier Monica Oliversen.

Hun er daglig leder i Håland kjøtt som selger lokal kvalitetsmat. Dagbladet er invitert med inn i Edeståvå der kveldens servering ennå ikke er i gang.

Oliversen understreker at du ikke finner «kortreist mat» i hennes kjøttdisk.

- Vi har ureist mat fra maks en time unna, sier Oliversen og slipper fram et smil.

Men det har ikke vært mange smil det siste året. Strømprisene ser ut til å ta hele overskuddet. I et normalår før corona brukte bedriften 300 000 kroner på strøm. Nå er det rett i underkant av 1,3 millioner.

5000 arbeidstimer borte

Omsetningen er god og bedriften som ble etablert i 1951 går «egentlig» godt, men de økte kostnadene spiser opp alt handlingsrom.

- Våre marginer er historisk sett veldig små, og vi ser med fortvilelse på hvordan vi skal sikre arbeidsplasser for framtida hvis dette fortsetter. Jeg sto på morgenmøtene våre i fire uker i strekk og sa det var alvorlig før det kom til at vi måtte redusere 5000 arbeidstimer. Vi har spart tre årsverk ved reduserte stillinger og noen har måttet gå. All ekstrahjelp er redusert kraftig, det går utover ungdommen og deres vei inn i arbeidslivet og til fagbrev, forteller en fortvilet Oliversen.

Regjeringens svar til bedriftene som sliter har så langt vært en begrenset strømstøtte - Håland kjøtt har fått 50 000 kroner - og et tilbud om fastprissystem.

Fastpriskontraktene fungerer ikke for Håland kjøtt på grunn av måten de er innrettet med krav om jevnt forbruk gjennom døgnet. Strømstøtten treffer ikke.

- Vi har såpass lav bunnlast at fastprisavtale ikke er mulig. Vi kan få 105 000 i strømstøtte hvis vi installerer solceller på taket, men da må vi ut med 750 000 kroner selv. Hvor vi skal ta de pengene fra, må nesten regjeringen svare på når vi allerede har gått i banken for å låne 2,5 millioner for å klare å betale ut lønninger til de ansatte i høst oss, sier Oliversen.

- Helt hinsides

Næringslivet i Rogaland går samlet sett svært godt, men bak de enorme plusstallene i regionen skjuler det seg mye fortvilelse, forteller Stavanger næringsforening.

De tar oss imot i ærverdige Rosenkildehuset med utsikt over Vågen i Stavanger sentrum.

- I 2021 gikk regionen med 570 milliarder i overskudd. Det er helt hinsides. Bergen og Trondheim ligger og cruiser på pluss 40 milliarder. Men det er en todeling av næringslivet, for mange er det veldig vanskelige kjøreforhold, sier administrerende direktør Harald Minge i Stavanger næringsforening.

- Jeg har snakket med altfor mange bedriftsledere som har mistet nattesøvnen, både i små, mellomstore og store bedrifter, sukker Minge.

Strømprisene er én ting. I tillegg kommer lakseskatt, kraftskatt, økt arbeidsgiveravgift og formuesskatt, trekker Minge fram. Håland kjøtt er ikke den eneste bedriften i regionen som nå skraper til beinet.

- I vår medlemsundersøkelse har åtte av ti bedrifter ikke tillit til regjeringens håndtering av strømpriskrisen. NHO og Virke satt rundt bordet da løsningen for næringslivet ble presentert. Helvete brøt løs da vi ble møtt med at det var «enighet i næringslivet». Nei, alle var ikke enige, vi fikk samlet de andre næringsforeningene til et opprop, sier Minge.

«Ekstraskatter»

Stavanger næringsforening samler 2000 bedrifter i regionen og er landets største.

- Hvorfor skal skattebetalernes penger gå til bedriftseiere som i snitt er langt rikere enn den jevne skattebetaler?

- I prinsippet er vi enig i det, men staten tar inn enorme ekstraskatter. Når momsen er 25 prosent, sier det seg selv at den blir mye høyere med en strømpris på 4 kr i stedet for 40 øre. Næringslivet her i regionen betaler nå enormt mye i ekstraskatter som også fører til en konkurransevridning internt i Norge. Derfor mener jeg det argumentet bommer, sier næringspolitisk leder Tormod Andreassen.

Terje Halleland er energipolitisk talsperson i Fremskrittspartiet og kommer innom etter et møte med lokalt næringsliv.

- Næringsminister Jan Christian Vestre sier han er lei av «pakker til ditt og datt» og at han aksepterer at noen bedrifter vil gå konkurs. Men hvis han mener strømprisene ikke er permanente og vi skal tilbake til en normal, er ikke det en begrunnelse for midlertidige løsninger for at bedriftene skal komme gjennom krisen, spør Halleland, og følges opp av Andreassen i næringsforeningen:

TODELT: Næringspolitisk leder Tormod Andreassen (til venstre) og administrerende direktør Harald Minge i Næringsforeningen i Stavanger forteller om et todelt næringsliv. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
TODELT: Næringspolitisk leder Tormod Andreassen (til venstre) og administrerende direktør Harald Minge i Næringsforeningen i Stavanger forteller om et todelt næringsliv. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

- I Sverige betales pengene tilbake til bedriftene som har fått det som i realiteten er et skattesjokk. Det må finnes tiltak som treffer og som kommer raskt på plass. Nå kom ting ekstremt seint på plass, og de traff ikke. Næringslivet vil bare ha tilbake noen av de ekstraordinære pengene og ressursene som er innbetalt.

- Skåret til beinet

Roy Steffensen (Frp) i finanskomiteen ber om ydmykhet fra regjeringen i en situasjon der mange sliter.

- Næringslivet er oppgitt og forbanna for at vi politikere ikke klarer å sette oss ned sammen og finne en løsning. 17. januar i fjor og i september sendte vi en invitasjon til alle partier på Stortinget, men regjeringspartiene sier blankt nei, forteller Steffensen.

- Vi sier ikke at vi nødvendigvis har riktig løsning, men næringslivet bryr seg ikke om hvem som sitter i posisjon og opposisjon. De har sendt oss til Oslo for å løse dette, sier Frp-politikeren.

Tilbake i Kleppe ser ikke Monica Oliversen noen løsning i sikte. Vi går gjennom den velfylte kjøttdisken og hun vil sende med gjestene sine farse i brød fra Pølsebuå te Håland.

- Alt er skåret til beinet, absolutt alt. Noe må skje, fortsetter det sånn er det helt ukontrollerbart. Vi styrer nå etter flere budsjetter, et med strømpris på 1 kr, et med 2 kr og så videre. Vi vet ikke hvordan utgiftene blir, sier Oliversen.

Hun bare ler og rister på hodet da Dagbladet spør om det er riktig at allerede pressede skattebetalere skal støtte bedrifter som hennes.

- Ja, så det er bedre at de ansatte blir arbeidsledige og går på Nav? Er det virkelig bedre?

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer