- Sikkert stadig mer forbanna

Det skal fortsatt være forvirring i EU om hvordan man skal få betalt for russisk gass, uten å bryte med EU-sanksjonene. - Det er tekniske motsetninger, ifølge norsk ekspert.

GASS: Putin kunngjorde tidligere i år at Russland krever å få betalt i rubler for gassen. Foto: Nikolay Doychinov / AFP / NTB
GASS: Putin kunngjorde tidligere i år at Russland krever å få betalt i rubler for gassen. Foto: Nikolay Doychinov / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Det skal fortsatt være forvirring innad i EU om hvordan de kan få betalt for russisk gass, uten å bryte med unionens sanksjoner.

I mars bestemte Putin at kjøpere av gass fra «uvennlige land» må åpne to kontoer hos Gazprombank - en i euro og en annen i rubler.

Gasskjøperen betaler i euro eller dollar, før dette konverteres til rubler - deretter gjennomføres kjøpet.

EU med beskjed

Hvorvidt dette er et brudd på EUs sanksjoner, har flere vært usikre på.

Europa klarer ikke bestemme seg for hvordan de skal betale for den russiske gassen, skriver CNN.

I et forsøk på oppklaring uttaler EU-kommisjonen tirsdag at det å åpne en konto i Gazprombank som tillater at betalingen konverteres i rubler, bryter med EUs sanksjoner, ifølge kanalen.

EU mener at gassen skal betales i henhold til kontrakten, som er i euro eller dollar.

- Alt annet enn å åpne en konto i valutaen som gjelder i kontrakten med Gazprombank og foreta en betaling til den kontoen, og deretter utstede en erklæring som sier at du har fullført betalingen, er i strid med sanksjonene, sier EU-kommisjonens sjefstalsperson Eric Mamer tirsdag.

Beskjeden virker til å være i strid med veiledningen EU selv ga på et møte for fire dager siden, skriver CNN.

Møtet skal ha fått flere av Europas største energiselskap til å anta at de kunne komme seg rundt valutaspørsmålet ved å åpne to kontoer i banken.

Forvirringen skjer mens flere europeiske gasselskap forsøker å betale regningene sine i tide, uten å bryte sanksjonene.

- Tekniske motsetninger

Man beveger seg i retning av en exit fra russisk gass i Vest-Europa, påpeker sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop.

- Vest-Europa skal hurtigst mulig bort fra alt som heter russisk energi. Planene er soleklare, men så er det masse teknikaliteter fram og tilbake – blant annet knyttet til sanksjonsstrukturer, sier Schieldrop til Børsen.

Schieldrop viser til at Russland ber gasskjøperne om å betale med rubler. EU på sin side mener at gassen skal betales i henhold til kontrakten, som er i euro eller dollar.

- Det er tekniske motsetninger her. Hvor Russland prøver å fremme igjen at det skal betales i rubler på ordentlig. Og ikke «på liksom», sier Schieldrop.

Selv om Europa beveger seg i retning av en russisk gass-exit, er hodepinen at de stadig er svært avhengige av den russiske gassen.

- Per i dag kan de ikke klare seg uten, bare delvis. Russisk gass sto for 37 prosent av alt konsum i EU i 2019, sier analytikeren.

EU har nå økt importen av LNG (flytende naturgass), som kompenserer for noe. Vanligvis importerer EU tre millioner fat oljeekvivalenter per dag i form av naturgass fra Russland, mens det nå er nede i to, ifølge Schieldrop.

Russland avhengige

Schieldrop understreker at det er en betent konflikt som nå tilspisser seg dag for dag mellom Russland og det vestlige Europa.

- Putin er sikkert stadig mer dritforbanna på Vesten fordi man sender våpen til Ukraina. Derfor er Russland på vikende front på mange måter.

Han påpeker at Russland på sin side også er avhengig av olje- og gasseksporten.

- I øyeblikket den gassen ikke går til Europa, så går den ingen steder.

Det er blant annet fordi gasseksporten er basert på et system som ikke er endret i en håndvending.

- Til forskjell fra olje, som ganske lett kan flyte rundt på de sju hav, så er naturgassen mye mer bundet til infrastrukturen, enten i form av LNG eksport-terminaler som er dyre, eller rørledninger som også er veldig dyre og tar lang tid å bygge, sier han og legger til:

- Så i det øyeblikket du har satt opp et system med gassledninger fra Sibir til Europa, er produsenter og konsumenter knyttet sammen på en måte som ikke er mulig endre uten videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer