- Sikkert stadig mer forbanna

Det skal fortsatt være forvirring i EU om hvordan man skal få betalt for russisk gass, uten å bryte med EU-sanksjonene. - Det er tekniske motsetninger, ifølge norsk ekspert.

GASS: Putin kunngjorde tidligere i år at Russland krever å få betalt i rubler for gassen. Foto: Nikolay Doychinov / AFP / NTB
GASS: Putin kunngjorde tidligere i år at Russland krever å få betalt i rubler for gassen. Foto: Nikolay Doychinov / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Det skal fortsatt være forvirring innad i EU om hvordan de kan få betalt for russisk gass, uten å bryte med unionens sanksjoner.

I mars bestemte Putin at kjøpere av gass fra «uvennlige land» må åpne to kontoer hos Gazprombank - en i euro og en annen i rubler.

Gasskjøperen betaler i euro eller dollar, før dette konverteres til rubler - deretter gjennomføres kjøpet.

EU med beskjed

Hvorvidt dette er et brudd på EUs sanksjoner, har flere vært usikre på.

Europa klarer ikke bestemme seg for hvordan de skal betale for den russiske gassen, skriver CNN.

I et forsøk på oppklaring uttaler EU-kommisjonen tirsdag at det å åpne en konto i Gazprombank som tillater at betalingen konverteres i rubler, bryter med EUs sanksjoner, ifølge kanalen.

EU mener at gassen skal betales i henhold til kontrakten, som er i euro eller dollar.

- Alt annet enn å åpne en konto i valutaen som gjelder i kontrakten med Gazprombank og foreta en betaling til den kontoen, og deretter utstede en erklæring som sier at du har fullført betalingen, er i strid med sanksjonene, sier EU-kommisjonens sjefstalsperson Eric Mamer tirsdag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer